Nagy-Britannia 48 órát adott Franciaországnak, hogy visszavonják a fenyegetéseiket a Brexit utáni halászat kapcsán 1

A brit külügyminiszter 48 órás határidőt adott a francia kormánynak, hogy visszavonja a Nagy-Britanniával szembeni fenyegetést a Brexit utáni halászati engedélyekkel kapcsolatban.

Nagy-Britannia 48 órát adott Franciaországnak, hogy visszavonják a fenyegetéseiket a Brexit utáni halászat kapcsán 3

Az angol-francia viszony az „összeomlás felé tart” az ENSZ COP26 klímacsúcsának első napján – amelynek az Egyesült Királyság ad otthont, és amelyre sokkal inkább összpontosítania kellene. Liz Truss azonban hétfőn azzal indított, hogy “teljesen ésszerűtlen fenyegetőzésbe kezdett” és azt mondta, hogy bepereli Franciaországot a Brexit-megállapodásban foglaltak alapján.

„Vissza kell vonniuk ezeket a fenyegetéseket, különben az EU-val kötött kereskedelmi megállapodásunk mechanizmusait fogjuk használni.” – mondta.

Truss szerint az Egyesült Királyság a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás vitarendezési mechanizmusát fogja használni, hogy kompenzációt követeljen Macron kormányától. Nem részletezte azonban, hogy szerinte a francia figyelmeztetések miként sértik a köztük lévő megállapodást.

“Ezt fogjuk tenni, ha a franciák nem hátrálnak meg” – tette hozzá. “Hagyják abba az Egyesült Királyság halászhajóinak fenyegetését, hagyják abba a Csatorna kikötőinek fenyegetését, és fogadják el, hogy teljes mértékben jogunkban áll a halászati engedélyek kiosztása a kereskedelmi megállapodásban foglaltak szerint.”

A külügyminiszter azt mondta a Sky Newsnak, hogy a következő napokban mindenképpen jogi lépéseket fog tenni, ha Franciaország nem hátrál meg, és kijelentette: “Ezt a kérdést a következő 48 órában meg kell oldani.”

A Nagy-Britannia és Franciaország közötti vita arról szól, hogy a Brexit után mely francia hajók halászhatnak a Channel Islands melletti brit vizeken. A Brexit-megállapodás értelmében minden francia hajó, amely korábban ezeken a vizeken halászott, továbbra is folytathatja ezt  – de sokan azt mondják közülük, hogy az engedélykérelmüket elutasították.

A jersey-i hatóságok az Egyesült Királyság támogatásával azt mondják, hogy bizonyítékra van szükségük GPS-navigációs adatok formájában a hajók számára annak bizonyítására, hogy korábban halásztak a vizeken. Franciaország szerint ez a követelmény nem szerepelt a Brexit-megállapodásban, túl nehéz teljesíteni, és megszegi a Brexit-megállapodást.

A francia kormány megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött, mint például az energiaellátás megszakítása vagy a brit hajókból a halak francia kikötőkben való kirakodásának megtagadása. A múlt héten a francia tengerészeti minisztérium kiküldött egy egységet, hogy ellenőrizzék a francia vizeken halászó brit hajókat. Az egyiket pénzbírsággal sújtották, mert nem akarta engedni, hogy átkutassák a hajót, míg egy másik hajó rakományát Le Havre kikötőjében lefoglalták, miután a francia hatóságok azt mondták, hogy nem rendelkezik a megfelelő engedéllyel.

Emmanuel Macron vasárnap este kijelentette, hogy nem akarja eszkalálni a helyzetet, de hozzátette: „A labda Nagy-Britannia térfelén van”. Franciaország az EU-hoz fordult, hogy lépjen fel a britek ellen európai szinten.

Az Egyesült Királyság eközben Brüsszellel is vitába keveredett Észak-Írországgal kapcsolatban. A britek át akarják írni a Brexit-megállapodást, amelyet a területre vonatkozóan alig 10 hónappal ezelőtt írtak alá, azzal érvelve, hogy az ebben a formában komoly problémákat okoz.     Forrás

Megosztás