Hatalmas áttörés, vagy a vég kezdete? Elég sok embernek ez járhat a fejében a hír hallatán, ugyanis a szigetország tudósai mostantól hivatalosan is megkapták a zöld utat, hogy emberi embriókon hajtsanak végre génmanipulációs kísérleteket.

DNA

Ez az első alkalom, hogy egy ország a DNS lánc megváltoztatásával járó technikák emberi embriókon történő alkalmazását fontolja meg, és ezt követően jóvá is hagyja. A kutatásokat Londonban a Francis Crick Institute nevezetű intézményben fogják végezni. A tudományos kísérletek célja az emberi élet kialakulásának, és legkorábbi szakaszának tanulmányozása, és az eddiginél mélyebb szinten történő megismerése.

Ami jó hír azoknak, akik ezt az egészet ellenzik, hogy egyelőre ilyen génmanipulált emberek nem születhetnek, ugyanis a módosított DNS-ű embriókat tilos lesz beültetni. A döntés azonban így is nagy vitát fog kiváltani az emberek közt, ugyanis ez jogszabály módosítás lehetővé teszi majd genetikailag módosított emberek, kisbabák „létrehozását”, akik már nem 100%-ban a természetes módon jönnek világra. A DNS gyakorlatilag az emberi élet tervrajza, ami tulajdonképpen az emberi test működésének és felépülésének használati utasításait tartalmazza. A génmanipuláció a tervrajz szándékos, és precíz módosításait teszi lehetővé az emberiség számára.

6d3da4509b06153cb72f1a04e001b18f

A tavalyi év során Kína a világon elsőként bejelentette, hogy génmanipulációval sikeresen ki tudtak javítani egy gént egy embrióban, ami a vérben okoz rendellenességet.

„Ami Kínában történik az egy dolog, azonban Nagy-Britannia az első, ahol egy teljesen szabályozott rendszeren ment keresztül ez az új törvény, és lett végül elfogadva.” – nyilatkozta Robin Lovell-Badge professzor.

A kísérleteket a megtermékenyülést követő első 7 napban fogják végezni. Ezalatt az idő alatt a megtermékenyült petesejt állapotából az embrió a hólyagcsíra állapotig jut el, ami már 2-300 sejtből áll. A kísérleteket Dr Kathy Niakan fogja vezetni, aki már egy évtizede végez kutatásokat az emberfejlődéssel kapcsolatban.

„Nagyon szeretnénk megérteni, hogy milyen gének szükségesek ahhoz, hogy egy egészséges baba jöhessen a világra. Ez azért fontos, mert a vetélés és a meddőség igen gyakori probléma manapság, amiket az orvostudomány nem ért kellőképpen.”

Jelenleg 100 megtermékenyült petesejtből kevesebb, mint 50 éri el a hólyagcsíra állapotot, és mindössze 13 jut túl a fejlődési szakasz első 3 hónapján. A hólyagcsíra állapotában a sejtek speciális feladatokat kapnak, melynek köszönhetően létrejövünk mi, és ez az a fázis, amit szeretnénk jobban megérteni. A kutatások csak a fejődés első hetét érintik, ezt követően az embriókat el fogják pusztítani. A kísérletek várhatóan az elkövetkező néhány hónap során meg is fognak kezdődni az Egyesült Királyságban.

A téma körül komoly viták kialakulása várható, ugyanis amellett, hogy ez óriási lehetőség súlyos betegségek kialakulásának elkerülésére, megnyitja majd a kapukat, mindenféle egyéb kísérletek felé is, amitől sokan félnek, és a természet rendjébe való beleszólásnak tartják.     Forrás: http://www.bbc.com/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára