Mennyivel emelhetik meg az albérletünk árát Nagy-Britanniában, és mik a jogaink ilyenkor? 1

Senki nem szereti azt hallani, hogy emelik az albérletének a havi bérleti díját, ez biztos. Sajnos nincs meghatározott felső határ arra az összegre vonatkozóan, amellyel a landlord megemelheti a bérleti díjat. De ha jó bérlő vagy, aki gondoskodik az ingatlanról, és mindig időben fizet, akkor valószínűleg nem fognak nagyot emelni.

Mennyivel emelhetik meg az albérletünk árát Nagy-Britanniában, és mik a jogaink ilyenkor? 3

A brit alapvetően kormány két szabályt állított fel, amelyeket a főbérlőknek be kell tartaniuk:

  • Ha emelni akarják a bérleti díjat, először a bérlő engedélyét kell kérniük.
  • A bérleti díj emelésének „méltányosnak és reálisnak” kell lennie.

A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell a bérleti díj felülvizsgálatának módjáról és időpontjáról szóló információkat, ezért a szerződést mindig gondosan olvassuk át, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Ezen felül fontos tisztában lenni bérlői jogainkal, valamint azzal, hogy a bérbeadó mit tehet és mit nem. Tudsz-e alkudni? A bérbeadó minden évben emelheti-e a lakbért? Mi történik, ha nem vagy hajlandó elfogadni az emelést? Itt van minden, amit tudni érdemes.

Mikor emelheti a landlord az albérlet árát?

Ez a bérleti szerződés típusától függ. Ha időszakos bérleti szerződésed van:

  • A főbérlő a beleegyezésed nélkül nem emelheti évente többször a bérleti díjat.
  • Ha emelni akarják a bérleti díjat, legalább egy hónappal előre kell jelezniük.

Ha határozott idejű bérleti szerződésed van (amely meghatározott időtartamra, például 12 hónapra szól):

  • A főbérlő csak akkor emelheti a bérleti díjat a bérleti jogviszony ideje alatt, ha beleegyezünk.
  • Ha elutasítjuk a bérleti díj emelését (amihez minden jogunk megvan), a bérleti díj csak akkor emelkedhet, ha a bérleti jogviszony véget ért.
  • A bérbeadónak kellő időben értesítenie kell bennünket, mielőtt megemelné a bérleti díjat; egy éves bérlet esetén általában hat hónappal előre kell szólni.

…azonban előfordulhat, hogy a bérleti szerződés tartalmaz egy „bérleti díj felülvizsgálatára vonatkozó záradékot”. Ez feljogosítja a bérbeadót a bérleti díj emelésére a bérleti jogviszony ideje alatt. De fel kell tüntetni, hogy mikor és hogyan fog megtörténni.

A bérbeadó dönthet úgy, hogy a meghatározott idő elteltével az ingatlanpiacnak megfelelően emeli a bérleti díjat. Az Egyesült Királyságban évente átlagosan 2% körüli a bérleti díj emelkedés. Néha azonban akár 10%-kal is megugorhat, ha a környéken a bérleti díjak gyors növekedése tapasztalható. Ezért, mielőtt aláírnád a bérleti szerződést és beköltöznél az ingatlanba, vedd figyelembe, hogy még mindig megengedheted-e magadnak a bérleti díjat, akkor is ha az megemelkedne.

Mi a teendő, ha emelkedik a bérleti díj

Először is, a bérbeadónak írásban értesítenie kell a bérleti díj emeléséről. Számos módja van ennek:

  • Ha a határozott idejű bérleti jogviszony lejár, új bérleti szerződést köthetnek magasabb áron.
  • Miután megállapodtak a felek az emelésről, erről írásos jegyzőkönyvet készíthetnek, amelyet mindketten aláírnak.
  • Vagy használhatnak egy „section 13 notice”-t, amely hivatalos kormányzati formanyomtatvány.

Ezután döntést kell hozni. Ha nem értesz egyet az emeléssel, itt az ideje felvenni a kapcsolatot a bérbeadóval vagy az ügynökkel, és megpróbálni tárgyalni.

Ha nem tudtok megegyezni

Még ne add fel. Ha valóban úgy gondolod, hogy a bérleti díj emelése igazságtalan, és nem akarsz elköltözni, bírósághoz fordulhatsz. Ez ingyenes, de még azelőtt kell megkezdeni az eljárást, mielőtt a bérleti díj emelkedne. A törvényszék két vagy három szakemberből áll majd, és ők döntik el, hogy elfogadható-e az emelés. Felülvizsgálják a környéken található hasonló ingatlanok bérleti díját, és mérlegelik, hogy mennyit számíthat fel a bérbeadó, ha új bérlő költözne be. Döntésük végleges, tehát ha úgy döntenek, hogy az emelés rendben van, akkor el kell fogadni (vagy el kell költözni). Ha úgy döntenek, hogy ez igazságtalan, akkor a bérleti díj nem emelkedik.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után