A brit állampolgárság megszerzésének feltételei és ára

0

Sok embert érdekelhet, és mivel már többen is kérték, hogy foglaljuk össze, leírtuk és pontokba szedtük, mi kell, hogy valaki brit állampolgárrá válhasson.

brit állampolgárság

A legutóbbi módosítások szerint az EU tagállamok állampolgárainak az eddigi feltételek mellett, az igénylés folyamatának megkezdése előtt minimum 1 évig rendelkezniük kell Permanent residence card-dal. A lényeg, hogy 5 év eltelte után a státusz alanyi jogon jár, de az extra amit mostantól kérni fognak, az az ezt igazoló dokumentum, a „permanent residence card”, amit ha az 5 év eltelt és a permanens rezidensi státuszra szert tettünk, automatikusan megigényelhetünk. A lényeg, hogy jelenleg először ezt KELL igényelni.

A brit állampolgárság megszerzésének követelményei:

  • Csak 6 év angliai tartózkodás esetén lehet állampolgársági kérelmet benyújtani (5 év után kapjuk meg a permanens rezidensi státuszt, és a vizsgára egy évvel ez után tudunk jelentkezni)
  • nem sértette meg a bevándorlási törvényt a Nagy-Britanniában való tartózkodás ideje alatt
  • megfelelő angol nyelvtudás, amit papírral igazolni is tudunk
  • 18. életév betöltése
  • az egészségbiztosítás (Ni) és az adó fizetése
  • tiszta erkölcsi bizonyítvány angol és magyar nyelven
  • Anglia aktuális és történelmi ismerete (Life in the UK test)
  • továbbra is az országban tervez maradni
  • mentális egészség
  • az elmúlt 5 évben nem töltött 450 napnál többet külföldön
  • az elmúlt egy évben nem töltött 90 napnál többet külföldön

A jelentkezéshez kitöltendő nyomtatványokat itt találjátok.   Online jelentkezés is lehetséges, mégpedig ezen az oldalon keresztül.

Nélkülözhetetlen dokumentumok a brit állampolgárság megszerzéséhez:

  • sikeres ’Life in the UK’ vizsgát igazoló okirat: ITT CSINÁLHATSZ EGY MINTA TESZTET INGYEN MAGYARUL
  • államilag elismert nyelvvizsga, egy akkreditált nyelviskolánál, amiknek a listáját itt találjátok a felsorolás alatt
  • útlevél (passport) / személyigazolvány (Id card) / anyakönyvi kivonat / angol nyelvű jogosítvány / az elmúlt fél év névre szóló bankszámlái
  • az 6 éves angliai tartózkodás bizonyítása (útlevél / iskolai igazolás / munkáltatói igazolás / bármilyen papír, ami igazolja az 6 éves angliai tartózkodást)
  • különféle bankszámlakivonatok felmutatása esetén igazolni tudja, hogy önfenntartó volt az elmúlt 6 évben
  • akármilyen segélyt igazoló dokumentum, ami igazolja, hogy Ön munkakereső volt
  • az elmúlt 6 év P60 dokumentumai
  • a HMRC a vállalkozók esetében igazolja az adófizetést az elmúlt 6 évre

Itt találjátok a jelenleg elfogadott vizsgahelyek és tesztek listáját.

Hogy jelenleg mennyibe kerül a folyamat lefolytatása, azt az alábbi pdf dokumentumban találjátok.

Miután beadtad a jelentkezésed, néhány héten belül kapni fogsz egy értesítést arról, hogy a jelentkezésedet megkapták. Ezt követően az elbírálás folyamata akár fél évig, kivételes esetekben akár még egy kicsit tovább is eltarthat. Amennyiben valami hiányzik vagy hiányosan lett kitöltve, azt pótolni kell, de arról szintén küldenek értesítést. Bizonyos esetekben behívhatnak bennünket interjúzni is, ahol tolmács segítsége nélkül kell valakivel elbeszélgetnünk.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra

A Nagy-Britanniában élő magyarokat egyesítő új facebook csoport / HuNglia Facebook Oldal
Cikk Megosztása ismerősökkel: