Mit jelent a Brexit tárgyalásokra nézve a brit választások eredménye 1

A tegnapi előrehozott választás eredménye nem csak Theresa May hitelességét rombolta le meglehetősen, de a Brexit tárgyalások kapcsán is hagy egy nagy kérdőjelet maga után.

Mit jelent a Brexit tárgyalásokra nézve a brit választások eredménye 3

May célja az egésszel az volt, hogy egy minősített többséget szerezzen a parlamentben, aminek segítségével sokkal magabiztosabban állhatott volna az uniós képviselők elé. Ehelyett most a konzervatívok más pártokra, és külső segítségre szorulnak majd, akik lehet, éppen kilépésellenes nézőpontokat képviselnek.

Az európai vezető politikusok azonnal reagáltak is a választási eredményekre, és azt mondták, hogy az óra ketyeg, ami a tárgyalásokat illeti. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt nyilatkozta, fennáll az esélye, hogy a britek egyezség nélkül maradnak, ha a kialakult helyzet miatt a tárgyalások nagyon megcsúsznak. Más vezető EU politikusok pedig azt mondták, hogy a brit kormány meggyengült pozíciója aláaknázhatja a kilépést, és emellett többek szájából az is elhangzott, hogy az előrehozott választások egy újabb öngól Nagy-Britannia konzervatív kormányától.

Mikor már szinte biztosak voltak a választások eredményei, egy uniós forrás így nyilatkozott: „Itt nálunk most mindenki nagyon meg van döbbenve. Nem számítottunk erre, azt hittük, a brit miniszterelnök legalább egy 30-40 székes többséget szed össze. Nem egyértelmű számunkra, hogy egy koalíció Nagy-Britanniában hogyan is működne… hallottunk javaslatokat már például arra is, hogy legyen újabb szavazás. Ismeretlen terepen van most mindenki.”

Mit jelent a Brexit tárgyalásokra nézve a brit választások eredménye 4

Bár a brit kormány már elkezdte a visszaszámlálást a kilépésig, és az előírt két éven belül vagyunk, az Európai Tanács képviselői azt mondták, lehetséges lenne egy kicsit elhalasztani most a tervezett június 19-i kezdés dátumát – igaz az kétséges, hogy az a pár nap haladék segítene-e az országnak összekaparni magát. A konzervatív pártnak most döntenie kell, hogy megpróbál koalíciót alakítani, vagy kisebbségi többséggel folytatja a munkát.

Azonban ha az utóbbi mellett döntenek, az szinte lehetetlen helyzetbe hozza majd May-t, mivel így minden egyes szavazásnál szüksége lenne voksokra más pártoktól – mint például a DUP-től -, akik lehet éppen nyíltan elutasítják a kilépést és a konzervatívok módszereit. Még ha keresztül is vinné a törvénytervezeteket, amik a Brexithez szükségesek, és aztán dűlőre jut Brüsszelben is, a végső kilépés előtt akkor is meg kell szavaztatnia a dolgot a parlamenttel, ahol pedig így nem lesz kifejezett egység a témában. Szinte az összes párt a konzervatívokon kívül úgy gondolja, hogy Theresa May hozzáállása és módszerei nagy összeveszéshez vezethetnek Brüsszellel, és árthatnak a brit gazdaságnak is – így pedig a koalíció alakítása is elég nehéz lesz.

Jeremy Corbyn még azt is mondta, szerinte May-nek le kellene mondania, és a miniszterelnök pártján belül is van, aki úgy gondolja, „újra kellene gondolnia a pozícióját”. Az az ötlet, hogy a konzervatív és munkáspárt együtt alakít egy nagy koalíciót, szinte teljesen megvalósíthatatlan. Még ha más is lenne a párt élén, akkor is olyan kompromisszumokat kellene hozniuk a munkáspárt támogatásáért, ami nem összeegyeztethető a jobboldali konzervatív irányvonalakkal. Az Ukip egyik képviselője, Paul Nuttall meglehetősen pánikhangulatban azt mondta, a „Brexit veszélybe került”, a Bank of England egyik volt bizottsági tagja pedig azt írta Twitteren, hogy „ha a választási eredmények tényleg így alakulnak, az akár a Brexit végét is jelentheti, hál’ istennek”.

Ha pedig megvalósulna egy munkáspárt-SNP-liberális demokrata koalíció – mivel a múltban ezek a pártok már többször voltak egyetértésben -, az azt jelentené, hogy a brexit tárgyalások eredményét egy újabb népszavazásra kellene bocsátani. Ez azért fontos, mert mind a brit, mind az uniós oldalról megerősítették, hogy a kilépés folyamata még visszafordítható. De ahhoz, hogy ez meg is történjen, nagyon erős politikai akarat kellene mind a szigetország, mind Brüsszel részéről.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után