A brit választások végeredménye: rosszabb helyzetben az ország, mint volt 1

Tegnap lezajlott az előrehozott választás Nagy-Britanniában, és ma reggelre kiderült, hogy az eredmény nem pont azt tükrözi, amit Theresa May remélt, és az ország többségi parlament nélkül maradt.

A brit választások végeredménye: rosszabb helyzetben az ország, mint volt 3

Jeremy Corbynnak és pártjának tegnap fényes estéje volt, a konzervatív párt pedig arra kényszerülhet, hogy koalíciót alakítson ki a többségért. Összesen May pártja csak 48%-át szerezte meg a szavazatoknak, a munkáspárt pedig 40.2%-ot, ami számukra jelentős javulás a 2015-ös választásokhoz képest. Az eredmény roppant kínos Theresa May számára, aki hét hete jelentette be a választások előrehozását azért, hogy növelje a parlamenti többségét a gördülékenyebb Brexit tárgyalások érdekében. Tegnap este azonban nem csak ez az álom foszlott szét, de jelentősen romlottak kilátásai is, mint a konzervatív pár jövőbeli vezetője – Jeremy Corbyn egyenesen felszólította, hogy ezek után adja be a lemondását.

A választás előtt a legreálisabb várakozások a Tory pártnak 318 széket jósoltak, ami alapból több mint egy tucattal kevesebb, mint 2015-ben. Ugyanakkor a munkáspártnál 35 új helyet vártak, ami 267-re emelte volna a képviselőik számát összesen. Végül May pártja csak 315 helyet tudott elnyerni, ez 12 székkel kevesebb, mint amijük eddig volt, ráadásul a remélt többséghez minimum 326 helyet kellett volna megszerezniük, amitől messze elmaradtak. Corbyn és a pártja viszont egy látványos 29 helyet javított helyzetén a parlamentben, és összesen 261 mandátumot szereztek meg a 646-ból. Az este másik nagy vesztese az SNP volt, ők csupán 35 mandátummal zártak, ez 21 hely elvesztését jelenti.

A brit választások végeredménye: rosszabb helyzetben az ország, mint volt 4

A munkáspárt különösen elsöprő győzelmet aratott Londonban, ugyanis a fővárosban a 73 választókerületből eddig 39-ben ők szerezték meg a vezetést. Ráadásul olyan helyeket halásztak el a konzervatívoktól, mint például Battersea és Croydon Central – ami azt jelenti, hogy a pénzügyminiszter Jane Ellison és a lakhatási miniszter Gavin Barwell is elveszette mandátumát. Ellison helyét Marsha de Cordova veszi át például, a munkáspárt képviselője (jó 10%-kal előzte meg vetélytársát), ezzel az államtitkár 7 éves parlamenti pályafutása ért véget.

Barwell pozícióját pedig Sarah Jones orozta el, szintén Corbyn pártjából, 6600 szavazattal kapott többet, mint a miniszter – majdnem 30 ezer szavazatot kapott Barwell 24 ezer voksa ellenében. Emellett pedig az olyan kerületekben, ahol nagy volt a verseny, általában a munkáspárti képviselő került ki győztesen, mint például Brentfordban és Isleworth-ben is. Ruth Cadbury, aki a konzervatív vetélytársát, Mary Mcleodot gyűrte le, azt mondta, hogy dél-London „a reményre, a változásra szavazott”. Cadbury az este elején még csak 465 szavazattal vezetett, hajnalra azonban egy elsöprő, 12 ezer fős győzelemmel zárt. Jeremy Corbyn nem meglepő módon győzött választókerületében, North Islingtonban, 1951 óta a legnagyobb többséggel ezen a helyen. Az SNP is meglehetősen nagy presztízsű helyeket vesztett el, többek között a westminsteri vezető, Angus Robertson és Alex Salmond is vereséget szenvedett – ő korábban a párt élén állt.

Jeremy Corbyn az eredményeket kitörő örömmel üdvözölte, és felszólította May-t, hogy lépjen hátra, és adja át a vezetést azoknak, akik valóban az országot képviselik. „A politika megváltozott. A politika már nem áll vissza az eddigi állapotába” – mondta a munkáspárt vezetője. „Az embereknek elegük van a gyáva kormányzásból. Nagyon büszke vagyok a pártomra a kampányért, amit végigcsináltak. Az én programom a többség, nem a kisebbség érdekeit szolgálja. A britek a reményre szavaztak, és a szebb jövőre, és hátat fordítottak a hazug politikának. A miniszterelnöknő azért hozta előre a választásokat, hogy nagyobb többséget szerezzen, és az lett a vége, hogy még az eddigi előnyét is elvesztette, kevesebb lett a szavazója, és a parlamenti helye is. Igazából szerintem ez már elég indok arra, hogy lemondjon.”

Theresa May is értékelte pár szóban a választást, miután saját választókerületében, Maidenheadben azért sikerült győzelmet aratni. „Most az országnak stabil időszakra van szüksége. Azon fogunk dolgozni, hogy elhozzuk ezt a stabilitást.” A korábbi államtitkár, George Osburne még kora este azt mondta, szerinte ha May rosszabb eredményeket él, mint két éve, akkor egészen biztosan közelébe se lesz a többségi parlament lehetőségének, és ezzel a jövője is veszélybe kerül, mint a konzervatív párt vezetője. Ed Balls, korábbi munkáspárti miniszter szerint pedig „hamarosan új választást próbál majd kicsikarni”. Kormánypárti források eközben azt mondták, May mindezek ellenére nem fog lemondani, Corbyn felszólítása ellenére.

A választásokat egyébként a szavazás másnapján még nem tudták lezárni, ugyanis néhány kerületben, mint például Kensingtonban, újra kell számolni a szavazatokat. Ez is egy hagyományosan konzervatív kerület, de valószínű, hogy a munkáspárt végül be fogja zsebelni tőlük, hivatalos eredmény azonban csak késő este, vagy másnap reggel lesz várható. A választás kellemetlen hozadéka – és egybe jelezte is, hogy milyen instabil helyzetbe hozta ez a helyzet az országot -, hogy a sterling árfolyama észrevehetően gyengült az éjszaka folyamán.  Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után