„Mindenhol be kellene vezetni a 4 napos munkahetet Nagy-Britanniában” – az egyik cégtulajdonos mesél, aki bevezette 1

Egy cégtulajdonos, aki váltott, és bevezette a négynapos munkahetet az alkalmazottainak fizetéscsökkentés nélkül, most másokat is erre buzdít, mondván, hogy a nála dolgozók, nagyon hálásak és ennek köszönhetően boldogabbak és egészségesebbek.

„Mindenhol be kellene vezetni a 4 napos munkahetet Nagy-Britanniában” – az egyik cégtulajdonos mesél, aki bevezette 3

2020 márciusa óta a cardiffi Slunks szalon munkatársai heti egy nappal kevesebbet dolgoznak, de továbbra is ugyanannyi pénzt vihetnek haza a hónap végén. Joel McCauley, aki több mint egy évtizede nyitotta meg az üzletét a Morgan Arcade-ban, azt mondta, mindig azt tervezte, hogy rövidebb munkahétre tér át, de úgy döntött, hogy felgyorsítja a terveit, amikor a járvány kitört. Jelenleg teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottja négy napot dolgozik hetente, míg a részmunkaidős alkalmazottak pedig fizetésemelést kaptak.

Kizárólag a gyakornok pozícióban dolgozók, akik több, mint 4 napot dolgoznak nála, de amint megkapják a teljes munkaidős állásukat, nekik is elég lesz csak négy napot bejárni. Joel, aki Newportban él, ezt mondta:

„A Covid-19 hihetetlenül megterhelő az olyan iparágak számára, mint a fodrászat, de rávilágított néhány olyan problémára, amelyek mindig is léteztek mint például, hogy sokan egy örökös körforgásba, mókuskerékbe kerülünk bele, és csak eszünk, alszunk, és dolgozunk. Az emberek nem mindig veszik észre, de fodrászként dolgozni rendkívül kimerítő lehet. Dolgoztam olyan szalonokban, ahol úgy dolgoztattak minket, mint a kutyákat.”

„A szorongás elterjedt jelenség az iparágban, én pedig szorongással és depresszióval is küzdöttem, és ez elsősorban a ledolgozott órák számának tudható be. Kiégtem. Ez (a 4 napos munkahét) egyszerűen egy sokkal jobb, és egészségesebb munkarend. Őszintén úgy gondolom, hogy nem a teljes munkaidőben való munkavégzés a helyes út. Hány olyan embert ismertek, aki állandóan túlhajszolt és folyton boldogtalan emiatt? Ha több szabadidőd van, másképp látod a világot is. Munka közben valószínűleg több energiád lesz, és kevesebb nem produktív napod.”

Joel elmondta, hogy a négynapos hétnek köszönhetően ő és a munkatársai is jobban érzik magukat, és javult a produktivitás is.

„Mindenhol be kellene vezetni a 4 napos munkahetet Nagy-Britanniában” – az egyik cégtulajdonos mesél, aki bevezette 4

„A világjárvány lehetőséget adott nekünk, hogy másképp csináljuk a dolgokat – hogy megváltoztassuk az emberekkel, különösen a fiatalokkal való bánásmódunkat, és azt, ahogyan a jövőben a társadalmat az emberek számára kialakítjuk.” – magyarázta a tulajdonos.

Chelsea Thompson, a szalon menedzsere egyetértett főnökével: „45 perces autóútra lakom a munkahelytől, így kevesebbet kell ingáznom, és amikor dolgozom, határozottan koncentráltabb vagyok. Mióta bevezettük a négynapos hetet, mindenki azt mondja, hogy boldogabb. Az emberek minden nap kipihentnek, és lelkileg felkészültnek érzik magukat. Szomorú, hogy a társadalom eljutott arra a pontra, ahol az emberek gyakorlatilag azt érzik, hogy az egész életük a munkáról szól. Az idő értékes – nagyon remélem, hogy más munkahelyek követik majd a példánkat, és mindannyian elkezdhetünk kiegyensúlyozottabb életet élni.”

Egy nemrég készített közvéleménykutatásból kiderült, hogy országos szinten nagy lenne a hajlandóság a 4 napos munkahét bevezetésére. Jelenleg körülbelül 30 vállalat vesz részt az Egyesült Királyságban a négynapos munkahét tesztelésében. A januárban bejelentett hat hónapos kísérleti programot a Four-Day Week Global indította az Autonomy-val, a Four-Day Week UK Campaignnel és a Cambridge-i Egyetem kutatóival együttműködve.

Számos tanulmány kimutatta már, hogy a négynapos hétre való átállás növeli a termelékenységet és a személyzet jólétét. Amikor a Microsoft kipróbálta a fizetéscsökkentés nélküli négynapos hetet az egyik irodájában Japánban, a termelékenység 40%-kal nőtt… Vajon hamarosan egész Nagy-Britanniában elterjed majd a négy napos munkahét? Azért az nem lenne rossz…    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után