Miért éri meg ingatlant akár hitelre is vásárolni Angliában - minden, amit a témáról tudni érdemes 1

Sokunk vándorolt az Egyesült Királyságba gazdasági okokból. Bedőlt hitelesek, alacsony jövedelműek. Ebből kifolyólag sokan tartunk a hitel gondolatától is. Az angol piacon a hitel rendszer egészen másképpen működik mint otthon, és közel sem kell tőle annyira tartani. A lényeg az, hogy hogyan csináljuk. 

Miért éri meg ingatlant akár hitelre is vásárolni Angliában - minden, amit a témáról tudni érdemes 3

Elsősorban azt fontos tisztázni, hogy mire vesszük fel az adott hitelt. Evidensen, luxus nyaralásra, cipőre, táskára vagy akár kocsira nem feltétlenül javasolt, de természetesen itt is van időnként kivételek. Elsősorban egy hitel terméknek akkor van helye, ha az alapvető kiadásainkat csökkenti, vagy pénztermelő eszközbe fektetjük. Erre tökéletes példa általában az ingatlan, mind a bérleti díj költségét tudjuk vele csökkenteni vagy pénzt is termelhetünk vele. 

Ha készen állunk egy ingatlan vásárlásra, de ódzkodunk a hitel gondolatától akkor ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet. Mint az előző posztban leírtam, vannak szükséges paraméterek a hitelkérelemhez ha ezek megvannak, akkor érdemes hitellel dolgozni, továbbá fontos megjegyezni, hogy mindig a megfelelő termék kell hozzá és ennek megtalálásában egy independet advisor tud segíteni. Lássuk is mitől tartunk igazán, mik az alapvető kérdések:

30-40 évre is el kell köteleződni:

Talán ez foglalkoztat minket a legjobban. Olyan hosszú időre eladósítjuk magukat – nyomaszt minket a kérdés, de ez nem így van, legalábbis nem érdemes így gondolkodni. Minden hitelnek van egy tervezet üteme, de nem feltétlenül kell e szerint haladni, sőt kimondottan javasolt, hogy ezt felülbíráljuk. Amikor egy szerződést megkötünk, akkor az ingatlant 2-5-10 év fix kamatra köthetjük a terminus végén, ebben az évben kell döntenünk az ingatlan sorsáról is. Ez azt jelenti, hogy akár el is adhatjuk, sőt ki is vehetünk az ingatlanból pénzt (ha növekedett az értéke). Tehát lehet hogy papíron 40 évre is elköteleződünk, de ez a valóságban azért ez jóval flexibilisebb.

Mi van ha nem tudok fizetni:

Havi szintű komoly elköteleződést jelent a jelzáloghitel, kell hozzá fegyelem, de mellette szóljon, hogy általában olcsóbb mint egy bérleti díj (személy szerint én egy szoba bérleti díj árát költöm egy 3 szobás ház törlesztésére havonta). Továbbá itt lép képbe a mortgage protection, amit bárki tud kötni, ami fedezheti ebben az esetben a betegség vagy munkanélküliség következtében bekövetkezett keresőképtelenséget. 

Mi van ha meghalok? 

Amikor ingatlant hitelre vásárolunk, a hitel öröklődik, így erősen javasolt egy életbiztosítás megkötése is. Nem egy nagy összeg, de így családtagjainkat is megvédhetjük attól, hogy adósak legyenek általunk. 

Mi történik ha csak kamatot fizetek? 

Vannak úgynevezett intrest only mortgage termékek amik azt jelentik, hogy tőkét nem, de a kamatot törlesztjük. Ehhez a tőke 25%-at mi, 75%-at a bank adja. Itt a 75%-ra eső kamatot kell kifizetni 25 év alatt. Ha ez lejárt akkor a 25 év után eldönthetjük, hogy az ingatlant kivásároljunk, eladjuk jelen piaci áron, vagy újra hiteleztetjük, és tovább törlesztjük. Ez többségében csak befektetési hitelekre jellemző, viszont egy a havi likviditás jelentősen jobb mint egy hagyományos jelzálog kölcsön esetén. 

Miért éri meg magam eladósítani? 

Ebben az esetben az általad fizetett hitel neked dolgozik, míg ha valakinek lakbért fizetsz az nem, a kaucióról nem is beszélve. A kulcs az ingatlan értékének növekedése, és a tulajdonolt ingatlannal járó előnyök (pl. Rent a room Scheme, vállalkozás székhely stb.). Ez már 5 év viszonylatában is jelentős lehet, sőt vannak helyek az országban ahol egy ingatlan értéke 10-15% között növekedik évente. 

Olcsóbb vs. drágább?

Általában olcsóbb, de természetesen ez a hitelfelvevő helyzetétől függ, hogy mekkora lesz a kamat mértéke, mekkora a hitel összege, illetve attól is, hogy mennyi időre veszik fel az adott hitelt.

Ha megvan a pénzem az ingatlanra “készpénzben” akkor miért venném hitelre? 

Jogos kérdés, és itt már kell egy kis gazdasági tudás ahhoz, hogy ezt megértsük. Ha van egy ingatlanra készpénzben pénzünk, akkor érdemes úgy megvenni, mert ritka, de jó alkuképes pozícióba kerülünk. (your price, my condition – my price your condition). Itt tudunk bőven alkudni az ingatlan árából, de megéri csak kifizetni és úgy hagyni? Nem. Ilyenkor is érdemes hitelt felvenni a már megvásárolt ingatlanra, mert így visszakapjuk az ingatlan értékének kb 75%-át amelyet más jövedelem forrásokba tehetünk; új ingatlanba, stock and share ISA-ba.

Mint ebből az írásból is kiderült én egyértelműen hitelpárti vagyok – ne vessetek rám követ ezért, de nem félek tőle és bízom a rendszerben. Nem gondolom ezt felelőtlenségnek, sokkal inkább a helyén kezelem a helyzetet. Körültekintő befektetéssel, a végén nyerhetünk, és egymagunk a jövedelmünk többszörösét is megkereshetjük évente.     Szerző: Judit Vásárhelyi

***A cikk egyetlen részlete sem minősül tanácsadásnak, csak tájékoztató jellegű.***

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után