Ingatlan vásárlás a gyakorlatban Nagy-Britanniában: minden, amit tudni kell 1

Sokunk számára cél a saját tulajdonú ingatlan az Egyesült-Királyságban. Az otthoniaktól egészen eltérően működik a piac, így nem meglepő ha össze is zavarodunk, a hosszú és bonyolult folyamatban. Ez is kicsit olyan mint a szex, amíg nem próbáltuk nem tudjuk hogyan kell csinálni, de szerezhetünk róla némi információt, viszont tudjuk hogy, a végén a fáradozásaink kifizetődőek lesznek.

Ingatlan vásárlás a gyakorlatban Nagy-Britanniában: minden, amit tudni kell 3

Ma ehhez kínálunk némi táptalajt, hogyan is néz ki az ingatlan vásárlás folyamata a gyakorlatban. Talán az első és legfontosabb szabály, hogy expert segítség nélkül sokkal nehezebb dolgunk van. Mindenképpen érdemes megfontolni a pár száz font költséget ami ezzel jár. Mert legtöbb esetben ez megtérül, de minden bizonnyal gördülékenyebben megy majd végbe a folyamat. De nézzük is meg mi a folyamata és a szükséges feltétele egy lakhatási* ingatlan megvásárlásának.

Szükséges, de nem feltétlenül elégséges feltételek:
  1. Munkaviszony (legalább 3 hónap vagy 14 heti jövedelemigazolás – payslips), Self Employed státusz (2-3 év könyvelése)
  2. Önrész (az ingatlan értékének 5-25 százaléka)
  3. További önrész ha a jövedelmünk nem elég magas, a szolgáltatásokra amiket igénybe veszünk és a stamp duty adóra ha esedékes 
  4. Megfelelő credit score (minimum Fair)
  5. Pre-settled status, settled status, állampolgárság

Ezek a feltételek minden hitelintézetnél más mértékben elvártak, így mindenképpen érdemes szakértői segítséget kérni, ők ismerik a piacot és a termékeket is. Egy “independent mortgege advisor” a legjobb választás, mert segíthet a legkedvezőbb hitel megtalálásában, illetve segíthet magasabb összegű mortgage elérésében is. Többségük már jóval a hitel ügyintézés előtt a rendelkezésünkre áll, hogy mihamarabb elérjük a kívánt célt és megfeleljünk az elvárásoknak. Ők megbízási illetve sikerdíjért dolgoznak nekünk, nem a bankoknak. 

Továbbá, mindenképpen érdemes egy property solicitort is felkeresni, aki az ügymenetet jogi oldalról biztosítja. Ha nincsen a zsebünkben ilyen telefonszám ne aggódjunk, a mortgage brókerek vagy az ingatlan irodák tudnak általában ajánlani. Ők is megbízási illetve sikerdíjért dolgoznak nekünk. 

Most már hogy minden szükséges feltétel rendelkezésünkre áll, elkezdhetjük az ingatlan keresését. Itt mindenképpen a saját preferenciáinkat kell elsősorban figyelembe venni de vannak azért alapvető dolgok amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. A bank mindig az adott ingatlanra biztosítja a jelzáloghitelt így nem csak a magunk, hanem részben a bank szempontjainak is meg kell felelünk. 

Továbbá érdemes több platformon is keresni: Zoopla, Rightmove a legnagyobbak, de Gumtreen es Facebook Marketplacen vagy csoportokban is találhatunk ingatlanokat. Az utóbbi kettő esetében inkább a tulajdonos által eladó ingatlanokat találunk. Ha konkrét területen keresünk, szórólapozni is érdemes lehet, illetve az ingatlanirodák levéllistája is sokat segíthet. 

Miután az ingatlant megtaláltuk, ajánlatot kell rá tenni. Az ingatlanra látatlanban is tehetünk ajánlatot “subject to viewing” kitételel ami azt jelenti, hogy ha az eladó elfogadja, akkor őt már köti az eladás, de mi továbbra is visszaléphetünk, vagy módosíthatunk. Ez egyébként minden esetben így van, egészen a “contract change-ig” viszont, ha nem tudunk személyesen megnézni egy ingatlant azonnal, akkor ez a technika hasznos lehet. Fontos megjegyezni, ha módosítunk az áron, az eladó is visszaléphet (ezt a jelenséget gazundering-nek hívják). 

Az “offer-t” (ajánlatot) minden esetben igazolni kell legalább a deposit összegével, és sok esetben a “mortgage principle-el / offer-el” amely az a dokumentum, amit a bank ad ki a számunkra, hogy biztosítják a “mortgage-ot” (jelzáloghitelt). Itt mindig érdemes figyelni a “Mortgage Contingency” legyen a mortgage ajánlatunkban. Ez a kitétel véd meg minket attól, hogy a depositunkat elveszítsük financiális okokból való visszalépés esetén. 

Miután ezt igazoltuk az ingatlan lekerül a piacról (Sold STC megjelöléssel – Subject to Contract), és minden szükséges vizsgálatot elvégezhetünk. Azbeszt, gáz, villany, vagy akár a teljes survey-t is. Itt még lehet alkudni, de a mortgage esetén ez okozhat fennakadásokat, így ha ez befolyásolja az ingatlan árát, addig ne fogadjuk el a végleges “mortgage offer-t”.

Ez időszak alatt a jogász is tevékenykedni fog: megcsinálja a szükséges searcheket (local authority search, environmental search and drainage search). Ha ezek megérkeztek, akkor az információk tudatában dönthetünk az ingatlan vásárlására vagy feladása között. Természetes kérhetünk további kereséseket, de ez a három kötelező ha az ingatlant jelzáloghitel terhelésével vásároljuk. Ennek a költsége minket terhel. 

A későbbiekben a jogászoktól megkapunk minden információt az ingatlanról, és ha mindennel elégedettek vagyunk akkor a szerződés cserével véglegesítjük a vásárlásunkat. Innentől kezdve mi vagyunk az ingatlan tulajdonosai. A kulcsokat az ingatlaniroda gyorsaságától függően vehetjük át. Erre napra kell már kötni ingatlan illetve néhány esetben életbiztosítást is. A folyamat általában 3-5 hónapot vesz igénybe, így van időnk meggyőződni arról, hogy a vásárlás helyes döntés, és felkészülhetünk a beköltözésre is.            Szerző:  Judit Vásárhelyi

*a cikk a lakhatási ingatlan vásárlásának nézőpontjából íródott, befektetési célú ingatlan vásárlásra nem értelmezhető. A cikk egyetlen részlete sem minősül tanácsadásnak, csak tájékoztató jellegű. 

 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után