Miért emelkedik újra a benzin ára Nagy-Britanniában és mit tudsz tenni, hogy csökkentsd a kiadásaidat? 1

Egy átlagos családi autó benzinnel vagy gázolajjal való teletankolásának átlagos költsége először haladta meg a 100 fontot, mivel az üzemanyagárak újra emelkedni kezdtek országszerte.

Miért emelkedik újra a benzin ára Nagy-Britanniában és mit tudsz tenni, hogy csökkentsd a kiadásaidat? 3

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter még 2022 márciusában jelentette be az üzemanyagadó 5 pennyel történő csökkentését, hogy könnyítse a megélhetési költségek válságának terheit, mivel az árak akkor rekordmagas értéket értek el, a benzin literenként 165,9 a gázolaj 177,3 penny volt. A csökkentés ellenére azonban szinte semmivel nem lettünk beljebb, mivel mostanra a jelenlegi átlagárszint meghaladja a 180 pennyt a benzinnél és a 186 pennyt a gázolajnál.

De miért emelkednek ismét olyan gyorsan az üzemanyagárak az Egyesült Királyságban? Számtalan tényező közrejátszott a költségek emelkedésében. Íme néhány a legfontosabb okok közül.

Orosz-ukrán háború

Oroszország Európa egyik legnagyobb olajkereskedője, valamint a világ egyik legnagyobb energiatermelője és olajexportőre. A háború kezdetét és az Oroszországgal szemben bevezetett összes szankciót követően az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU mindent megtesz annak érdekében, hogy felhagyjon az Oroszországból származó üzemanyag megvásárlásával.

Ez azt jelenti, hogy az alternatív beszállítók iránti kereslet és az áraik megnőttek, aminek az eredménye a benzinkutaknál is érezhető. Míg az Egyesült Királyság az olajszükségletének csak 8%-át szerzi be Oroszországból, és ezt 2022 végére nullára kívánják csökkenteni, a globális globális ár jócskán megugrott.

Covid járvány

A kőolaj ára történelmi csúcsot ért el a Covid-19 járvány után. A lockdownokat követően a kőolaj ára a kereslethez hasonló arányban csökkent, de ahogy az élet normalizálódott, és az igények megnövekedtek, a beszállítók nehezen tudtak lépést tartani az Egyesült Királyság szükségleteivel. Ezért az árak emiatt is emelkedtek.

Dollár-Font árfolyam

A kőolajat amerikai dollárban fizetik, és jelenleg az angol font gyenge a dollárral szemben. Jelenleg egy amerikai dollár körülbelül 81 pennynek felel meg, ami még drágábbá teszi az üzemanyagot.

Mit tudsz tenni az emelkedő üzemanyagárak ellen?

Bár minden járművezetőre nagyjából egyformán hatással lesz a megnövekedett üzemanyagköltség, van néhány módszer annak leküzdésére, hogy milyen súlyos hatása lesz rád nézve. Az RAC nevű szervezet korábban tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogyan takaríthat meg valaki pénzt az áremelkedés közepette.

Azt javasolják, hogy ne fizess külön a prémium üzemanyagért, mivel „hacsak nem nagy teljesítményű járművet vezetsz”, nem valószínű, hogy jelentős különbséget fogsz észlelni a jármű teljesítményében. Az RAC szerint vannak módok a vezetés közben elpazarolt üzemanyag mennyiségének csökkentésére is, például ne adjunk nagy gázt indulásnál, és óvatosan vezessünk hidegben.

Ezen kívül olyan apró dolgokkal is lehet még nyerni valamennyit, ha gyakrabban ellenőrizzük a guminyomást, hogy a kerekek egy kicsit se legyenek leeresztve, illetve a csomagtartóban levő felesleges holmikat távolítsuk el, hogy annyival is kevesebbet cipeljünk út közben. Ha néhány apró változtatást ezek közül végrehajtunk, és kicsit igazítunk adott esetben a vezetési szokásainkon, az segíthet abban, hogy egy tele tank benzin valamivel tovább kitartson.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után