„Bevándorlás, bevándorlás, bevándorlás” szólt a Sun jobboldali bulvárlap címlapjáról azon a héten, amikor Britannia arra szavazott, hogy kilép az Európai Unióból. A kilépés oldalán követte végig a kampány eseményeit, és biztosította a szavazókat arról, hogy az ország vissza fogja szerezni a határai fölötti ellenőrzést, ill. szigorítani fogja a bevándorlást, ha Britannia kilép az EU-ból.

cameron_orban2-1024x576

Most, hogy a népszavazás a Brexit javára döntött, mi fog történni azokkal az EU-s bevándorlókkal, akik jelenleg a szigetországban élnek, ill. azokkal a britekkel, akik az EU-ban? Az Economist című gazdasági lap erre próbál meg válaszolni.

A statisztikai adatok szerint, 3 millió európai él Britanniában, és kb. 1.2 millió brit él a kontinensen. Az európai bevándorlók száma azóta nő, amióta 2004-ben az Unió kiterjeszkedett. Tavaly, az EU-ból való nettó bevándorlás történelmi rekordokat döntött. Leginkább azért, mert kevesebb brit költözött külföldre, mint korábban. Ezt sokan áldásnak tekintik, ugyanis a Centre for Economic Performance kutatási eredményei szerint, az EU-bevándorlók nagyobb valószínűséggel egyetemet végzettek, mint segélyhez folyamodók, ill. nagyobb valószínűséggel helyezkednek el munkahelyeken, mint a hazai népesség.

British-passport-657369

Mindkét csoport sorsa attól függ, hogy Britanniának milyen megállapodást sikerül kötnie az EU-val. Semmi sem fog történni addig, amíg az 50. cikkely el nem indítja az Unióból való kiválás folyamatát, amelyet ugye, a brit kormánynak kell elindítania. Ha a megállapodás tartalmazni fogja a szabad munkaerő áramlást, akkor a bevándorlók helyzete változatlan marad. Ha nem, akkor a helyzet már sokkal összetettebb. Az Essex-i Egyetemen előadó Steve Peers jogászprofesszor szerint, az EU-s törvények értelmében, azok a brit állampolgárok, akik már legalább öt éve egy európai ország lakói, hosszú távú tartózkodási engedélyt kérelmezhetnek. Azonban, ez gyakran azt jelenti, hogy a bevándorlónak meg kell tanulnia a nyelvet. Ráadásul, az idősebb brit bevándorlók, valószínűleg, már nem fogják többé a nyugdíjuk védelmét élvezni, amely azzal jár, ha az ország az egységes piac része. A nyugdíjakat inkább befagyaszthatják majd, mint sem, hogy az inflációval arányosan növelnék.

Azonban, meglepetésként érhetett mindenkit, akik figyelemmel követték a kampányt, amely után, de még a referendum előtt, a Leave kijelentette, hogy az EU-s állampolgárok számára, akik „törvényes lakosai” voltak Britanniának, „automatikusan garantálva lesz a határozatlan idejű tartózkodási engedély”. A Financial Times-nak dolgozó Sarah O’connor szerint, az EU-s bevándorlók 71%-a több mint öt éve Britanniában él, amely a hatályban lévő törvények szerint, jogosulttá teszi őket az állandó tartózkodásra, vagyis a „permanent residence card” megszerzésére, ami előfeltétele az állampolgárság megszerzésének. Ennek menetét itt találjátok.

Attól függően, hogy milyen egyezséget sikerül majd Britanniának kötnie az EU-val, valószínűnek tűnik, hogy a jövőbeni bevándorlókra már sokkal szigorúbb szabályok fognak vonatkozni, de az is előfordulhat, hogy a jelenleg Britanniában élő EU-s állampolgárok családtagjait nem fogják az országba engedni. Bár eddig, sok EU-s bevándorló maradhat, néhányan mégis úgy dönthetnek, hogy inkább mégsem.

Június 27-én, a leköszönő miniszterelnök David Cameron, elítélte a londoni lengyel közösségi központon történt graffitis mázolmányokat és az etnikai kisebbség tagjait érő szóbeli bántalmazásokat.

Bár még nincsenek új szabályok, de Britannia máris egy kevésbé befogadó hellyé kezd válni. Bárhogyan is alakulnak a dolgok az elkövetkező hetekben, hónapokban, úgy tűnik, hogy az EU tagállamokból érkezett, Nagy-Britanniában élő lakosság számára, így a kint lévő magyaroknak is, érdemes komolyabban fontolóra venni az állampolgárság megszerzésének mielőbbi kivitelezését, aminek részleteit itt találjátok.     Forrás: www.economist.com

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára