Mennyibe kerül a Covid járvány az Egyesült Királyságnak, és hogyan fogjuk mi ezt kifizetni/megfizetni? 1

Most, hogy a járvány nagyján remélhetőleg már túl van az ország, egyre tisztább kép kezd kirajzolódni azt illetően, hogy „mekkora a pusztítás”. A károk óriásiak, de nem olyan súlyosak, mint azt a szakértők tavaly gondolták, részben azért (a kormány és egyes szakértők szerint), mert az oltási program hatékonynak bizonyult.

Mennyibe kerül a Covid járvány az Egyesült Királyságnak, és hogyan fogjuk mi ezt kifizetni/megfizetni? 3

Mennyibe fog kerülni a koronavírus az Egyesült Királyságnak?

A kormánynak sok milliárd fontot kellett költenie a koronavírus elleni küzdelemre és a gazdaság védelmére. A lockdownok pedig csökkentették a kormány által beszedett adók összegét. Ez azt jelentette, hogy a kormánynak hatalmas pénzösszegeket kellett felvennie. A világjárvány első évében, 2020 áprilisától 2021 áprilisig 299 milliárd font kölcsönt vett fel, ami a legmagasabb érték a statisztikák vezetésének 1946-os kezdete óta. A kormány várhatóan kevesebb hitelt vesz fel a mostani évben, bár az összeg még így is meghaladhatja a 200 milliárd fontot.

Mire ment el ez a sok pénz?

Több mint 100 milliárd fontot költöttek munkahelyek támogatására, például a furlough programra, ahol a kormány segített a dolgozók bérének nagy részének a kifizetésében. Az NHS és más közszolgáltatások extra pénzt kaptak a járvány elleni küzdelem költségeinek fedezésére.

A munkanélküliek vagy az elbocsátott munkavállalók kevesebb jövedelemadót fizetnek, a vállalkozások kevesebb adót fizetnek, ha alacsonyabb a nyereségük, a vásárlók pedig kevesebb áfát fizetnek, ha kevesebb dolgot vásárolnak. Mivel több pénz megy ki és kevesebb jön be, a kormánynak egyetlen lehetősége van – hitelt felvenni. A járvány továbbra is több kormányzati kiadást és kevesebb adót jelent majd az elkövetkező években. Mindez pedig még több hitelfelvételt jelent.

A járvány hatása olyan rossz, mint az várható volt?

Senki sem tudta, hogy a világjárvány milyen hatással lesz a gazdaságra, és minden előrejelzés tele volt bizonytalansággal. Az elmúlt hónapokban azonban a kormány a vártnál kevesebb hitelt vett fel, mivel a gazdaság újraindul. Idén nyárig 53 milliárd font kölcsönt vett fel, ami 14 milliárd fonttal kevesebb, mint a márciusi prognózis volt. Emellett sokkal kevesebben veszítik el az állásukat a járvány alatt, mint amit korábban jósoltak.

Emelkedni fognak az adók?

A kormány nem tarthatja örökké ezen a szinten a hitelfelvételt, ezért meg kell találnia a módját a kiadások csökkentésének vagy az adóemelésnek. A kormány a 2019-es megválasztása előtt ígéretet tett arra, hogy nem emeli a három legnagyobb adó – a jövedelemadó, az NI és az általános forgalmi adó – mértékét. Ez sajnos nem egészen így alakult…

Mennyi adót kell fizetnünk a jövedelmünk után Angliában 2021-ben

A miniszterelnök hivatalosan is megerősítette, hogy jövő áprilistól a társadalombiztosítás (NI) is 1.25%-kal emelkedik…

A vállalkozások is több adót fognak fizetni, hiszen 2023-ban 19 százalékról 25 százalékra emelkedik a nyereségük adókulcsa.

Csökkenti a kormány a kiadásokat?

Egyes területeken, például az iskolákban és az NHS-nél védték a kiadásokat – és egy világjárvány után nehéz is lenne csökkenteni az egészségügyi kiadásokat. Az állami nyugdíjakat, a másik nagy kiadási tételt pedig az úgynevezett tripla zár védi, amely garantálja, hogy a dolgozók keresetével, az árak emelkedésével arányosan vagy 2,5%-kal emelkednek évente – attól függően, hogy melyik a legmagasabb a három közül.

A kormány megígérte, hogy ezt betartják, de a fizetések nagyon gyorsan emelkednek most a lockdownok feloldását követően, így igen drága mulatság lesz betartani az ígéretüket, és hát volt már rá igen sok példa, hogy nem tartották be.

Megengedheti magának az Egyesült Királyság ezt az óriási adósságot?

Egészen a közelmúltig a kormány nagyon alacsony kamattal tudott hitelt felvenni, ami megfizethetőbbé tette adósságát. Jelenleg mindössze 0,77%-os kamatot fizet, ha 10 évre kölcsönöz. Ez még mindig alacsony, de a kamatlábak az utóbbi időben emelkedtek – és minél magasabbra mennek, annál nehezebb lesz az Egyesült Királyság adósságterhét támogatni. A kamatfizetés mindenesetre a következő generációkra nehezedik majd, amíg ki nem fizetik az adósságot, vagyis kevesebb pénz jut közszolgáltatásra, és adócsökkentésekre.   Forrás

Megosztás