Durván ennyi pénzt tudnak félretenni az Angliában dolgozó magyarok

0

Az elmúlt évek tendenciája az, hogy a Brexit miatt sokan vidékre, vagy más országokba vándoroltak, viszont még így is rengeteg magyar él a szigetország területén. Mind az otthon lévők, mind a kint lakók közt örökös nagy kérdés, hogy mennyire éri meg kint élni, ha a dolgok anyagi vonzatát nézzük. Ez az EU-s népszavazás óta kialakult bizonytalan, stresszes állapot miatt sokat változott.

one-pound-coin-with-slice-on-british-five-pound-note

Természetesen szeretnénk előre leszögezni, hogy ahányan vagyunk, annyiféle verzió lehetséges, tehát nem törvényszerűen mindenkinél pont így alakulnak a számok, de egy pár tipikus példán keresztül szeretnénk szemléltetni, hogy a kint dolgozó magyarság hogy él, és anyagi szempontból mennyire jó kint lenni a különböző helyzetben lévőknek. Mindenek előtt azonban egy rövid lista a kinti anyagiakat befolyásoló főbb tényezőkről.

Kiadásainkat befolyásoló főbb tényezők:

  • Helyszín – vidék, vagy főváros, a tömegközlekedés és a lakhatás költségei vidéken akár havi 200-400 fonttal is alacsonyabbak lehetnek személyenként
  • Albérlet – nem mindegy, hogy egy fél szobát bérlünk, vagy egy saját studio flat-ben lakunk
  • Egyedül, pároddal, vagy családdal élsz – ez a lakhatásra és az élelmiszerre elköltött pénzmennyiséget is befolyásolja
  • Saját céljaid, hozzáállásod – a kötelező kiadások után rajtad áll, hogy mindent félreteszel, mindent felélsz, esetleg megpróbálsz valamilyen arany középútra törekedni
  • Otthonról hozott esetleges adósságok is sokat nyomhatnak a latba, ha hiteleket kell törlesztenünk havi rendszerességgel

Az, hogy mennyit keresel, a munkahelyed, vagy vállalkozásod függvénye, de általánosságban elmondható, hogy jobb munkahelyhez 3 dolog fejlesztésével tudsz hozzájutni. Vagy javítod a nyelvi készségeidet, vagy valamilyen speciális tudást, szakmát sajátítasz el, ha eddig még nem tetted, vagy növeled az ismeretségi köröd, és az üzleti kapcsolataid számát. Viszonylag általános érvényű igazság, hogy ebből a 3 dologból, ha egy sincs meg, akkor szinte semmi esélyed, ha csak 1 van meg, akkor munkád már lesz, de nem jutsz túl messzire, ha 2 megvan, akkor sínen vagy, elboldogulsz, ha pedig mind a 3 pontban „ott vagy a szeren”, akkor tied a pálya, semmi nem állíthat meg, csak a képzeleted, a saját kifogásaid és a motiváltságod szabhat határt a sikereidnek.

Mennyit takaríthatunk meg munka mellett Nagy-Britanniában

A példákban a maximum és az optimálisan megtakarítható összeget fogjuk leírni. A maximum, ha mindent félrerakunk, az optimális pedig a fizetéshez mérten, annak megfelelő életszínvonal fenntartása mellett félrerakott összeg. A minimum mindig nulla, mivel elkölteni mindent el lehet, ezért ezzel nem foglalkozunk. A példákban konkrét személyeket kérdeztünk meg, akik név nélkül vállalták a rövid kis fejszámolást.

  1. Példa: Egyedülálló személy, minimálbéres fizetés
London Vidék
Havi nettó fizetés: 1300 GBP 1300 GBP
Havi lakhatás: 400-700 GBP 300-450 GBP
Havi közlekedés: 150-300 GBP 50-100 GBP
Havi élelmiszer: 100-150 GBP 100-150 GBP
Egyéb kiadások: 100-150 GBP 100-150 GBP
Átlag havi megtakarítás: 200-300 GBP (72 – 108 ezer Ft) 500-600 GBP (180- 216 ezer Ft)
Max havi megtakarítás: 500-600 GBP (180- 216 ezer Ft) 700 GBP (252 ezer Ft)

 

Sokszor elhangzik, hogy London egyre élhetetlenebb, nos, tényleg nincs egyszerű dolga annak, aki ott dolgozik minimálbéren, de azért lehet félretenni, csak nem sokat. Ha egy átlagos single szobában laksz, és heti egyszer megisztok valamit a barátokkal, akkor is maradhat 100-200 fontod hónap végén. A fővárosban havi 500-at csak durva önsanyargatás és a szobád mással történő megosztása árán tudod megtenni. Vidéken könnyebb dolga van az egyszerű munkát végzőknek, mert a lakás és az utazás költségei sokkal alacsonyabbak, persze sokan így sem tesznek félre annyit, amennyi oda van írva, mert amikor sok marad, akkor könnyebben is költ belőle az ember.

mccarthy-british-pounds

  1. Példa: Egyedülálló személy, magasabb fizetés
London Vidék
Havi nettó fizetés: 2500 GBP 2200 GBP
Havi lakhatás: 500-1000 GBP 350-700 GBP
Havi közlekedés: 150-200 GBP 50-100 GBP
Havi élelmiszer: 150-300 GBP 150-300 GBP
Egyéb kiadások: 200-500 GBP 200-500 GBP
Átlag havi megtakarítás: 900 GBP (323,000 Ft) 1000 GBP (360,000 Ft)
Max havi megtakarítás: 1500 GBP (538,000 Ft) 1450 GBP (520,000 Ft)

 Aki ilyen jó fizetéssel rendelkezik, mert pl vállalkozik, vagy irodai, jó beosztása van, az simán megengedhet magának egy 800 fontos studio-t, de persze ha spórolni akar, mert gyűjt valamire, akkor egy jobb single szobával sokat megtakarít. Aki ennyit keres, az drágább kajákat vásárol, taxizik, gyakrabban eljár szórakozni, többször vásárol magának ruhát és egyebeket, de így több luxus mellett is simán félretesz havi 500 fontot. Nehéz elképzelni, hogy ilyen fizetéssel valaki kuporgatna, de ha így lenne, akkor, ha visszább vesz a nem kuporgatósan élő minimálbéres életszínvonalára, akkor havi 400 ezer forintot simán félre tud tenni. Vidéken, bár azonos munkakörök kicsit rosszabbul fizetnek a londoniakhoz képest, mivel olcsóbb az élet, kb ugyanannyit tud félretenni az illető. A magyarok többsége sajnos nem ilyen munkával rendelkezik, de ez követendő példa. Jó szaktudás, vagy egy helyen eltöltött hosszabb idő kell ahhoz, hogy ide eljuthass, de nem lehetetlen.

  1. Példa: Pár, ahol az egyik fél minimálbért, a másik többet keres
London Vidék
Havi nettó fizetés együtt: 3000 GBP 2500 GBP
Havi lakhatás: 700-1100 GBP 400-800 GBP
Havi közlekedés: 300-500 GBP 100-200 GBP
Havi élelmiszer: 200-400 GBP 200-400 GBP
Egyéb kiadások: 200-600 GBP 200-600 GBP
Átlag havi megtakarítás: 1000 GBP (360,000 Ft) 1000 GBP (360,000 Ft)
Max havi megtakarítás: 1600 GBP (574,000 Ft) 1600 GBP (574,000 Ft)

 

Párok esetén a kényelmesebb megoldás, ha külön studiot vagy 1 szobás lakást bérelnek, persze ez jóval drágább, mint egy dupla szoba. Attól függően, hogy mi a cél, választhatják az egyiket vagy másikat. Aki hosszú távon gondolkodik, az inkább többet költ, jobb helyen lakik, közös programokat csinál. Egy kapcsolatban lenni és kuporgatni hónapról hónapra vakmerő vállalkozás, és feltehetően sok kint élő magyar pár tudna mesélni ide illő sztorikat. Két dolog azonban látszik. Együtt hatékonyabban tudtok spórolni, és ha összehúzzátok a nadrágszíjat, akkor nagyon gyorsan lehet pénzt gyűjteni, a kérdés csak az, hogy megéri-e.

Családok

A családok esete összetettebb, így még kevésbé lehetne egy egyszerű példával általánosítani, mint az előző eseteket. Alapvetően az elmondható, hogy a szituáció hasonló a párokhoz, azonban akinek kisgyereke van, az nem arra gondol, hogy spóroljon, hanem hogy mindent megadjon nekik. A gyermekek után pici korban több, később egyre kevesebb támogatás felvehető, de a szülők kevesebb munkát tudnak vállalni, vagy bébiszittert kell tartani, többet kell költeni élelmiszerekre is, szóval kevesebbet lehet félretenni, azonban még mindig nincsenek megélhetési problémák, ha a szülőknek van munkájuk.

A brit minimálbér és a font árfolyama

A minimálbér jelenleg 7.83 GBP óránként, amiről részletesebben itt olvashattok. Az új, megemelkedett minimálbérrel, a teljes munkaidőben dolgozók bruttó fizetése meghaladja a havi 1,350 GBP-t, ami havonta kb. 50 GBP többletet jelent a korábbihoz képest, míg éves szinten 600 GBP-vel marad több az érintettek zsebében. Ez azért nem kis fegyvertény, és érdekes adalék lehet azok számára, akik most jöttek ki, vagy tervezik a kijövetelt!

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a font árfolyama jelenleg gödörben van a kilépést övező bizonytalanságnak köszönhetően. Jelenleg egy GBP 364 forintot ér.

A lényeg, amin érdemes elgondolkozni

Látható, hogy minél kevesebb pénzből gazdálkodunk, annál inkább számít, hogy vidéken, vagy Londonban vagyunk-e. Az is elég jól látszik, hogy ha értünk valamihez, vagy közös erővel dolgozunk, akkor hatványozottan jobban tudunk félretenni, és még a magas árak mellett is igen sok pénzt össze lehet gyűjteni. Kompromisszumok árán azonban még egyszerű munkával is tudunk szépen gyűjtögetni, ha jó helyen vagyunk, és kitartóan csináljuk.

Leírtuk, hogy kb mi a helyzet jelenleg, hogy anyagiak tekintetében mire lehet számítani, mert nagyon sokan csak pénzt gyűjteni jönnek ide. Azonban nem csak a pénzt lehet gyűjteni! Az élményeket, és a tudást is lehet gyűjteni. Az élmények azért fontosak itt is és máshol is, mert az tölti ki életünk történetét, azok a dolgok azok, amikre emlékszünk, amiket majd mesélünk öregen. A tudás pedig azért fontos, mert nagyobb tudással, ugyanannyi idő alatt sokkal több pénzt lehet keresni, tehát később megtérül. Legyen az nyelvtudás, valamilyen tanfolyam, egyetem, bármi… Ha megtanulod, szerzel vele egy jobb munkát, 1: több pénzed lesz, 2: sikerélményed lesz, és nem úgy fogod érezni magad idekint, mintha a bányában melóznál, és alig várod, hogy kiszabadulhass.

Talán a legfontosabb tanulság, hogy lehet idekint gyűjteni, de nem csak pénzt, hanem annál sokkal többet, és aki ezt meglátja, és megérti, az máris gazdagabb, mint volt.

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: