„Még annál is rosszabb a helyzet, mint gondoltuk” – közzétették mekkora kárt okozott a Brexit a brit gazdaságnak az elmúlt időszakban 1

A Brexit egészen döbbenetes, 33 milliárd fontjába került az Egyesült Királyságnak a kereskedelem és a befektetések jelentős visszaesése miatt – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a gazdasági károk még a korábban becsült értékeknél is súlyosabbak.

„Még annál is rosszabb a helyzet, mint gondoltuk” – közzétették mekkora kárt okozott a Brexit a brit gazdaságnak az elmúlt időszakban 3

A Center for European Reform (CEF) által készített és a The Independenttel megosztott kutatása szerint Nagy-Britannia gazdasága 5,5 százalékkal kisebb most, mint akkor lett volna, ha az ország az EU-n belül marad. Az agytröszt elemzése szerint az Egyesült Királyság árukereskedelme 7 százalékkal, a beruházások pedig 11 százalékkal esetek vissza ahhoz képest, mint akkor lett volna, ha a Remain kampány megnyerte volna a 2016-os Brexit-népszavazást.

„A Brexit egyértelműen jelentős hatással volt a gazdaságra” – mondta John Springford, a CEF igazgatóhelyettese. „Jelentős negatív hatás érte a kereskedelmet és a befektetéseket. Hatalmas a szakadék a politikusok által a Brexitről állított dolgok és a valós adatok között. Azt hiszem, most már lehetetlen vitatkozni azzal, hogy a Brexit ártott az Egyesült Királyság gazdaságának.”

A CER egy „alternatív” Egyesült Királyság teljesítményét modellezte – ha a nemzet az EU-n belül maradt volna – más, Nagy-Britanniához hasonlóan fejlett gazdaságok, köztük az Egyesült Államok, Németország, Norvégia és Ausztrália adatait felhasználva.

A CER egy korábbi jelentése szerint 2021 végére a brit gazdaság 5,2 százalékkal volt kisebb, mint ha az ország nem hagyta volna el az EU-t, ami körülbelül 31 milliárd font veszteséget jelent. Az új elemzés pedig most megállapította, hogy 2022 júniusára az Egyesült Királyság GDP-je 5,5 százalékkal volt kisebb, mint ha nem történt volna meg a Brexit, ami 33 milliárd font veszteség.

A gazdasági csapás, amely először a 2016-os népszavazást követő években kezdte éreztetni a hatását, jelentősen megnőtt, miután az Egyesült Királyság 2021 elején kilépett az egységes piacból és a vámunióból – állapította meg a CER kutatása.

„Ha jelentősen megemeljük a kereskedelmi akadályok mértékét a legközelebbi kereskedelmi partnerünkkel, az nagy hatással lesz a kereskedelmi volumenre. A 2016-os szavazás óta nagyon-nagyon negatív hatása volt a befektetésekre az Egyesült Királyságban ez teljesen egyértelmű. Más hasonló gazdaságokra ugyanez nem igaz.” – mondta Mr. Springford.

Springford úr azt mondta, hogy a Covid hatása kissé bonyolította a képet, amikor az év elején a korábbi értékelést csinálták. Azt mondta azonban, hogy most már világos, hogy Nagy-Britannia gyenge teljesítménye a hasonló gazdaságokhoz képest inkább a Brexitnek, mint a járványnak köszönhető. “Biztos vagyok benne, hogy a Covid már nem ferdíti el a képet.”

A tory pénzügyminiszter, Jeremy Hunt visszautasította a Brexit borús előrejelzéseit a brit gazdaságra nézve, Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője pedig azt mondta, nem fogadja el azt az elképzelést, hogy az EU egységes piacához való újbóli csatlakozás fellendítené a növekedést. Springford szerint azonban a politikai pártoknak „őszintén” ki kellene állniuk a nyilvánosság elé a Brexit gazdasági hatásait illetően, ha világos és reális gazdasági növekedési terveket akarnak felállítani.

Layla Moran szerint a kutatás kimutatta, hogy a kormánynak az EU-val folytatott kereskedelemmel kapcsolatos megközelítése „komoly károkat okoz gazdaságban”. Majd hozzátette: „Az a döntésük, hogy végtelen bürokráciával nyomják tele a brit üzletet, ideológián, nem pragmatizmuson alapult. A kisvállalkozások, halászok és gazdálkodók fizetik meg ennek az elhibázott konzervatív kereskedelmi megállapodásnak az árát.”

A Költségvetési Felelősségi Hivatal becslései szerint a Brexit a 2016-tól számított 15 év alatt 4 százalékkal csökkenti a GDP-t, ami körülbelül 100 milliárd fontot tüntet el a gazdaságból.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után