Mától lépnek életbe az új intézkedések az omicron variáns miatt Angliában: Minden, amit tudni kell 1

A keddi naptól, vagyis mától kezdődően Angliában visszatértek a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályok az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, valamint valamint bizonyos karanténra és tesztelésre vonatkozó szabályok is, mivel a brit kormány nagyon igyekszik az Omicron variáns terjedését a lehető leggyorsabban megfékezni. Összefoglaltunk minden fontos tudnivalót, hogy könnyen megtalálj mindent egy helyen!

Mától lépnek életbe az új intézkedések az omicron variáns miatt Angliában: Minden, amit tudni kell 3

A brit miniszterelnök a hétvégén jelentette be, hogy az új variáns felbukkanása miatt bizonyos intézkedések azonnali bevezetésére kerül sor. Ezek az intézkedések mostantól lépnek érvénybe, és, hogy mik is azok pontosan, itt olvashatod el:

  • Az Egyesült Királyságba érkező összes embert ezentúl arra szólítják fel, hogy végezzenek el egy PCR-tesztet az érkezést követő legkésőbb második napon, és addig izolálják magukat, amíg a negatív teszteredményt meg nem kapják
  • Kötelezővé válik a maszkok viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön
  • Mindenkinek, aki olyan személlyel volt közvetlen kapcsolatban, aki az új Omicron variánssal fertőződött, 10 napra karanténba kell vonulnia
  • Az új szabályok nem jelentenek egyet a „B” terv bevezetésével, ugyanis a kormány nem szólította fel a lakosságot arra, hogy mostantól otthonról dolgozzon, aki csak teheti

A brit kormány azzal kapcsolatosan egyelőre nem tudott biztosat mondani, hogy lesznek-e további szigorítások a későbbiekben, és ha igen, akkor milyenek. Bár még nem tudjuk, hogy a jelenlegi védőoltások mennyire lesznek hatékonyak az új variánssal szemben, Boris Johnson azt nyilatkozta, hogy “bízik benne”, hogy az idei karácsony jobb lesz, mint a tavalyi volt.

Az egészségügyi miniszter is tartott egy beszédet, amelyben elmondta, hogy nagyon reméli, hogy a bevezetésre kerülő intézkedések csak „átmenetiek” lesznek, és hogy bízik abban, hogy az emberek „komolyan fogják venni a kialakult helyzetet”. Ő az új intézkedések kapcsán azt nyilatkozta, hogy szerinte helyes döntés a szakértők tanácsának megfogadása, de ő is kiemelte, hogy a tavalyihoz hasonló országos Lockdown-tól egyelőre nem kell tartani, és a karácsonyi terveiről se mondjon le senki.

Ugyanakkor az elmúlt 48 órában az is elhangzott, hogy aki viszont nem hajlandó betartani a szabályokat, az több száz, vagy rosszabb esetben több ezer fontra is büntethető lesz. Nem érdemes tehát kockáztatni, nem ér annyit az egész. 11 éves kortól már szintén kötelező a maszk viselése a közösségi helyiségekben. A maszkviselésre vonatkozó szabályok viszont nem vonatkoznak a vendéglátó szektorra, illetve a koncertekre, mozikra és színházakra sem.

Szintén friss bejelentés, hogy a kormány megváltoztatta az emlékeztető oltás beadására vonatkozó szabályokat is. Az összes 18 év feletti személy a szigetországban mától már három hónappal a második oltás beadása után megkaphatja a 3. oltást, az eredeti hat hónap helyett. További részleteket a linker kattintva találsz.

Az Omicron koronavírus variánssal fertőzött esetek száma eközben már 11-re emelkedett, mivel két újabb esetet találtak Londonban. Az új londoni esetek – az egyik Camdenben, a másik Wandsworthben – az értesülések szerint nem kapcsolódnak egymáshoz, és nem kapcsolódnak a korábban regisztrált esetekhez sem.

Megosztás