London vagy vidék: mi éri meg jobban Angliában 2018-ban 1

Az utóbbi időben a brit fővárosban egyre nagyobb a zsúfoltság, és az árak is az egben vannak, ugyanakkor Magyarországon sem rózsás a helyzet, ezért aztán továbbra is sokan jönnek Angliába élni, tanulni és szerencsét próbálni. Lassan azonban érdemes mindenkinek elgondolkodnia, hogy biztosan London-e az optimális megoldás…

o-LONDON-CITY-facebook

A helyzet az, hogy már nem olyan jó döntés Londont választani, mint régebben

Ha szakképzettséget nem igénylő munkát vállalsz Angliában, tök mindegy, hogy melyik városban laksz, szinte biztos, hogy minimálbért fogsz kapni. A költségeid viszont jóval alacsonyabbak lesznek a vidéki városokban. Nézzünk egy összehasonlítást! A legmegterhelőbb költségek a lakhatás és a közlekedés. Ha akarsz egy saját szobát Londonban, olyan házban, ahol a közös használatú helyiségeken kb. 6-8 emberrel osztozol, 450-700 Fontot fizetsz havonta. Ha a pároddal vagy, nagyobb szobára van szükséged, amiért 650-850 Fontot is elkérnek. Birminghamben például mindkét esetet megúszod nagyjából a feléből vagy valamivel többől. A tömegközlekedésre Londonban 150-300 Fontot is elkölthetsz havonta, míg mondjuk Manchesterben a negyedét, esetleg a harmadát.

birmingham2_2235764b

London:

  • single szoba havi költsége £450-700 (olyan házban, amiben 6-9 ember lakik)
  • double szoba esetében ez a szám £650-850
  • havi metróbérlet 1-3 zóna: £141 vagy 1-5 zóna: £205

Birmingham:

  • single szoba havi költsége £300-500 (olyan házban, amiben 2-5 ember lakik)
  • double szoba esetében ez a szám £400-600
  • havi bérlet csak buszokra £55, metróval együtt pedig £70

Ez a kis matek főleg azért érdekes, mivel a kint élő magyarok túlnyomó többsége minimálbért keres. Ha a durván 1200 fontos havi fizetést vesszük alapul, akkor a lakásra és az utazásra Londonban a fizetésed 50-70%-át költöd, és akkor még nem ettél semmit és nem mentél sehova. Birminghamben ugyanilyen körülmények közt csak a fizud 35-45%-a megy el, tehát a különbség havonta £200-300, ami durván 100 ezer forint… Ezen érdemes elgondolkodni! (Azt azért érdemes megemlíteni, hogy az Anglia déli részén, főleg a Londonhoz közelebb eső városokban az utóbbi időben gyorsan emelkednek az árak, tehát nem annyira kedvező már a helyzet anyagilag, mint néhány évvel ezelőtt.)

Londonban minden második ember angolul rosszul beszélő bevándorló, ami nem különösebben kedvez a nyelvtanulási ambícióidnak. A fővárosban a britek aránya 2011-ben már csak 45% volt, ezzel szemben Liverpoolban vagy Newcastle-ben 80% fölött van az eredeti brit lakosok aránya, kisebb vidéki városokban pedig 90-95%-ot is elérheti. A közbiztonság sem valami fényes Londonban. Az EU tagállamok fővárosai közül itt a legmagasabb a bűnözés aránya. Pontosan négyszer olyan magas, mint Brighton-ban.

Ami azonban még mindig London mellett szól…

Azért, hogy ne gondolja senki, hogy London olyan szar hely (mert nem az), elmondjuk azt is, mi szól mellette. Először is rengeteg a fiatal, nyüzsög a város, pörgés van éjjel, nappal. Rengeteg új embert ismerhetsz meg nap mint nap… már ha a munka mellett hajlandó vagy áldozni a szórakozásra is és nem csak kuporgatsz. Aki toleráns más kultúrákkal szemben, és nyitott, az rengeteg más ország szokásait, és lakosainak sajátosságait ismerheti meg. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak jó dolgokat fogunk tapasztalni, és erről mindenki biztosan tudna mesélni, de alapvetően a lehetőség adott. Az, hogy ki mire emlékszik majd vissza, mindenkinek a magánügye.

20130418-142036

Rengeteg a magyar. A kint élő magyaroknak közel 40%-a a fővárosban lakik, így sokkal könnyebben találsz honfitársakat, ami sokat segít a szocializálódásban, ha nehezen megy a nyelv. Persze itt érdemes megjegyezni, hogy ez lassítja az angolod fejlődését. Ettől függetlenül azért jó néha az anyanyelvünket beszélő közösségben közös programokat csinálni, mert felvidít és kikapcsol. Továbbá ne felejtsük el, hogy nagyon sokan azért jönnek ide, mert már rokonuk, ismerősük itt él. Ez a beilleszkedésben, és az elindulásban mindannyiunk számára nagy segítség, mert van kihez fordulni, ha valahol elakadunk.

Végezetül a munka… Londonban, mivel óriási város és mindenki a munkát hajtva érkezik ide, rengeteg lehetőség van, sokkal több, mint máshol. Személy szerint szentül hiszem, hogy aki igazán akar, az bárhol kap melót, mert megoldja, de tény, hogy London a gyámoltalanabb, és a problémákat nehezebben leküzdő emberek számára egy munka szempontjából könnyebb út. London azonban igazán azok számára ideális, akik megfelelő szakképzettséggel, papírokkal, nyelvtudással és ambíciókkal vannak megáldva. Egyszóval azoknak, akik magasra teszik a mércét, és nem tökölnek, meg rinyálnak, hanem odateszik magukat, mert számukra vagy így, vagy úgy de megnyílnak a kapuk, és igazán sok pénzt, meg jó karriert legnagyobb eséllyel a fővárosban fogsz csinálni.

Érdemes tehát kétszer is meggondolni, hogy hova szeretnénk menni, és pontosan mik is a szándékaink, és a reális lehetőségeink, mert akár a kinti létünk sikere, és eredményessége is múlhat azon, hogy hol kezdjük meg angliai pályafutásunkat. Ha eldöntötted, hogy Angliában akarsz élni, rendben van, száz okod is lehet rá, de hány okod van arra, hogy éppen Londonba menj?     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra

Megosztás