Lakhatással és munkavállalással kapcsolatos gondok jöhetnek napokon belül az EU polgároknak Angliában 1

Azoknak az EU-állampolgároknak, akik június 30-ig nem szerzik meg a letelepedett státuszt, komoly gondjaik akadhatnak a lakhatásuk és a munkájuk megtartása kapcsán a „nyakatekert” és „kaotikus” belügyminisztériumi útmutatás miatt – figyelmeztetett több ügyvédekből és a landlordokból álló csoport is nemrégiben.

Lakhatással és munkavállalással kapcsolatos gondok jöhetnek napokon belül az EU polgároknak Angliában 3

A minisztereket azzal vádolják, hogy nem tájékoztatták megfelelően a munkáltatókat és a landlordokat az EU és EGT  területéről származó állampolgárok foglalkoztatására vagy lakhatásukra vonatkozó szabályokról. Emiatt akik a pár nap múlva esedékes határidőt elmulasztják,  és nem kapják meg a letelepedett státuszukat, azok közül sokan a szakértők szerint valószínűleg elveszíthetik bizonyos jogaikat a hatalmas káosz közepette.

Aki esetleg még nem tudná: Az EU Settlement Scheme 2019 márciusában nyílt meg, és a Nagy-Britanniában élő összes EU- és EGT-állampolgárnak és családtagjainak 2021. június 30-ig kell jelentkezniük ebbe az új bevándorlási rendszerbe, hogy megőrizzék jogaikat és maradhassanak az Egyesült Királyságban a Brexit után is.

Tekintve, hogy naponta jelenleg durván 10 000 ember jelentkezését tudják feldolgozni az imént említett rendszerbe, és több mint 400 000 további jelentkező vár arra, hogy a jelentkezését elbírálják, a belügyminisztérium elismerte, hogy nem minden kérelmet tudnak feldolgozni a hátralévő alig három nap leforgása alatt… és akkor még azokról nem is beszéltünk, akik a jelentkezésüket sem adták le.

A minisztérium azt is elismerte, hogy lesznek olyanok is (méghozzá nem is kevesen), akik jogosultak lennének a rendszerbe jelentkezni, de június 30-i határidőig még nem tették meg, mert nincsenek tisztában a rendszer létezésével sem, vagy pedig mert nem tudják, hogyan kell jelentkezni. A miniszterek azt mondják, hogy aki a határidőig jelentkezik a rendszerbe, de még nem kapott visszajelzést, az kapni fog egy „igazolást”, amelyet státuszának igazolására használhat.

A kormány elmondása szerint azoknak, akiknek “ésszerű indokuk van” a határidő elmulasztására, szintén lesz még lehetőségük utólag is jelentkezni.

A landlordoknak és a munkáltatóknak szóló, június 18-án közzétett új útmutatás kimondja, hogy amikor egy olyan EU- vagy EGT-állampolgár, aki nem jelentkezett a rendszerbe, új állást keres vagy ingatlant szeretne bérelni Angliában, a munkáltatónak vagy a bérbeadónak „arra kell ösztönöznie őket, hogy jelentkezzenek az EU settlement scheme-be amint lehetséges”.

Minden öt kisvállalkozás közül egynek van legalább egy alkalmazottja, aki uniós polgár – állítja a Kisvállalkozások Szövetsége (FSB). Ami pedig további aggodalomra ad okot, az az, hogy a lakhatás tekintetében a British Landlords Association új felmérése kimutatta, hogy három landlordból egy nincs tisztában még az EU Settlement Scheme-be való jelentkezés határidejével sem, illetve, hogy annak elmulasztása mivel járhat.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után