Új £5-os pénzérme Nagy-Britanniában Fülöp herceg tiszteletére 1

A szigetországban egy új 5 fontos pénzérme került bemutatásra a nemrég elhunyt Fülöp hercegnek és munkásságának tiszteletére.

Új £5-os pénzérme Nagy-Britanniában Fülöp herceg tiszteletére 3

A kincstár elmondása szerint az érme tervét – amelyen Fülöp eredeti portréja található – a herceg maga, még idén áprilisban bekövetkezett halála előtt jóváhagyta, és a fegyveres erők napján szombaton dobták piacra.

Rishi Sunak pénzügyminiszter ezt nyilatkozta az új pénzérme kapcsán: „Ez az érme méltó tisztelgés Edinburgh hercege előtt, aki évtizedekig tartó szolgálatával mind a nemzetnek, mind a feleségének, a királynőnek, megannyi embert megmozgatott és megihletett szerte a világon. Büszke vagyok arra, hogy a fegyveres erők napján bemutathattam az érmét, figyelembe véve kiváló katonai karrierjét, valamint az uralkodónk és királyi kötelességei iránti rendíthetetlen elkötelezettségét.”

Az érmét a királyi pénzverde állítja elő, és elérhető a weboldalán, valamint az Egyesült Királyság postáin, illetve a Nemzetközösség és a világ számos más pontján működő speciális kereskedőknél – közölte a Kincstár.

Új £5-os pénzérme Nagy-Britanniában Fülöp herceg tiszteletére 4

A királyi pénzverde emellett 50 000 font adományt is ad a Duke of Edinburgh’s Award-nak, hogy támogassa az Egyesült Királyságban folytatott közösségi munkáját. Edinburgh hercege egyébként 47 évig a Királyi Pénzverde Tanácsadó Bizottságának elnöke is volt.

Az Ian Rank-Broadley művész által rajzolt tervet a herceg személyesen hagyta jóvá még 2008-ban, az érmén pedig „HRH Fülöp herceg, Edinburgh hercege 1921-2021” felirat szerepel.

Az érme amúgy törvényes fizetőeszköznek számít, de korlátozott számú példányt vernek csak belőle, tehát elsősorban a gyűjtőknek szánják, és nem kerül általános forgalomba – közölte a Kincstár. Fülöp 73 évig volt házas II. Erzsébet királynővel. Az érme másik oldalán a 95 éves uralkodó látható, amint az a brit érméknél szokás.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után