Közzétették, melyik szupermarketben emelkedtek a legnagyobbat az árak Nagy-Britanniában 1

A vaj, a tej és a sajt ára is egy év alatt átlagosan 30%-kal drágult a legtöbb szupermarketben Nagy-Britanniában – derült ki az új adatokból.

Közzétették, melyik szupermarketben emelkedtek a legnagyobbat az árak Nagy-Britanniában 3

A nyolc nagy szupermarketben az élelmiszerek és italok összesített inflációja decemberben elérte a 15%-ot, de a vajak és egyéb kenhető termékek ára még ennél is jóval durvábban, 29,4%-kal emelkedett. A tej 26,3%-kal lett drágább egy év leforgása alatt a szigetországban, míg a sajtok esetében ez 22,3%, a pékáruknál 19,5%, a víznél 18,6%, de még a piték, péksütemények és quiche-ek is egészen elképesztő 18,5%-ot drágultak átlagosan.

Az elszállt infláció egyik legszomorúbb példája az Utterly Butterly 500g-os kiszerelése volt, amelynek az ára bizonyos szupermarketekben három hónap alatt csaknem megduplázódott 1 fontról 1,95 fontra. A Waitrose Duchy Organic homogenizált félzsíros tej (1 pint/568 ml) 87,1%-kal drágult 65 pennyről 1,22 fontra egy év alatt, míg a Creamfields French Brie 200g-os terméke 81,6%-kal nőtt 79 pennyről 1,43 fontra a Tescóban.

De az összes szupermarket termékei közül a legnagyobb áremelkedést produkáló termék a Quaker Oat So Simple Simply Apple (8×33 g) volt az Asdánál, amelynek az ára 188%-kal nőtt és a 2021 decemberi átlagos 1 GBP-ról 2022 decemberében már átlagosan 2,88 GBP-ért lehetett csak megvásárolni.

Közzétették, melyik szupermarketben emelkedtek a legnagyobbat az árak Nagy-Britanniában 4

A fogyasztók közül rengetegen érthető módon az olcsóbb lehetőségeket, termékeket keresik a megélhetési válság közepette, de az infláció lényegesen magasabb volt a pénztárcabarát szupermarketek (20,3%) és a saját márkás termékek (18,5%) esetében. A prémium kategóriás termékek (12,6%) és a márkás alternatívák (12,5%) sokkal kisebb mértékben emelkedtek átlagban.

Annak ellenére, hogy összességében a legolcsóbb szupermarket, decemberben a Lidl árai drágultak a legnagyobb mértékben, átlagosan 21,1%-kal az előző évhez képest, amelyet szorosan az Aldi követ 20,8%-kal a Which? adatai szerint. A harmadik legmagasabb infláció az Asdánál volt, 15,4%-kal, ezt követi a Waitrose (14,5%), a Sainsbury’s (13,7%), a Tesco (13,1%), a Morrisons (12,9%) és az Ocado (10,5%).

A Which? legfrissebb fogyasztói felmérése továbbá azt mutatja, hogy a szupermarketek iránti bizalom zuhan, a 2021 májusi +67-ről mostanra +42-re esett vissza, ugyanis egyre többen azt gondolják, hogy az árakat néha mesterségesen nyomják fel.

Sue Davies, a cég élelmiszerpolitikáért felelős vezetője így nyilatkozott: „Egyes háztartások már most is kihagynak étkezéseket, hogy kitartson a pénzük a hó végéig, és eredményeink azt mutatják, hogy a szupermarketekbe vetett bizalom fogyatkozik, mivel sokan attól tartanak, hogy a cégek számára fontosabb a profit, mint a nehéz sorsú emberek segítése.”

A Tesco így reagált: „Mivel a háztartások költségvetésére egyre nagyobb nyomás nehezedik, teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsük ügyfeleinket azáltal, hogy mindent megteszünk hogy a lehető legalacsonyabban tartsuk a vásárlások árait. A hét elején örömünkre szolgált, hogy a The Grocer elismert minket, mint az a kiskereskedő, aki jelenleg a legtöbbet teszi az árak alacsonyan tartása érdekében.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után