Jó hírek! Csökken az infláció és az üzemanyag árak Nagy-Britanniában, de még mindig messze a válság vége - a brit pénzügyminiszter nyilatkozott 1

Az infláció enyhén ugyan, de 10,5 százalékra csökkent decemberben Nagy-Britanniában a novemberi 10,7 százalékról – közölte az Országos Statisztikai Hivatal.

Jó hírek! Csökken az infláció és az üzemanyag árak Nagy-Britanniában, de még mindig messze a válság vége - a brit pénzügyminiszter nyilatkozott 3

Az üzemanyagárak csökkenése is hozzájárult az Egyesült Királyság inflációjának újabb enyhüléséhez, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre több arra utaló jel van, hogy a megélhetési költségek válságának csúcsán már túl vagyunk. A mostani már a második olyan hónap volt zsinórban, amikor az infláció mérséklődött.

Grant Fitzner, az ONS vezető közgazdásza a következőket mondta: „Az infláció enyhén mérséklődött decemberben, bár még mindig nagyon magas szinten volt, és az elmúlt év egészét nézve azért azt mondhatjuk, hogy összességében erősen emelkedtek az árak. A benzinkutaknál az üzemanyag árak jelentősen csökkentek decemberben, és a ruházati üzletek árai is visszaestek kissé. Ezt azonban ellensúlyozta az autóbusz- és légitársaságok viteldíjainak, valamint a szállodai szállások díjának emelkedése. Az élelmiszerárak eközben továbbra is emelkednek, és az árak az üzletekben, kávézókban és éttermekben is tovább nőttek.”

A Nagy-Britanniában élőket 2022-ben folyamatosan sújtotta az emelkedő infláció, ahogy a megélhetési költségek válsága tetőzött, amit a rohamosan dráguló energiaszámlák id fokoztak, és az alapvető élelmiszerek is jócskán megdrágultak. Az élelmiszerek és italok árának emelkedése novemberben 16,4 százalékot ért el, ami 45 éve a legmagasabb érték, ami tovább növelte a családokra nehezedő nyomást az Egyesült Királyságban.

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a következőket mondta: „A magas infláció rémálom a családi költségvetések számára, tönkreteszi az üzleti befektetéseket, és sztrájkokhoz vezet, ezért bármilyen nehéz is legyen a helyzet, ragaszkodnunk kell a leküzdésére irányuló tervünkhöz.”

Bár az infláció bármilyen mértékű csökkenése üdvözlendő, van egy tervünk, hogy még tovább megyünk, és idén felére csökkentjük az inflációt, csökkentjük emellett az államadósságot és fellendítjük a gazdaságot – de létfontosságú, hogy meghozzuk az ehhez szükséges nehéz döntéseket, és megvalósítsuk a tervet. A családok segítése érdekében ebben az évben és a következő évben átlagosan 3500 GBP támogatást nyújtunk majd minden háztartásnak.”

Robert Jenrick bevándorlásügyi miniszter az infláció enyhe esését a “javulás első jeleként” minősítette. A Sky Newsnak ezt mondta: „Ezek a javulás első pozitív jelei. De hosszú út van még ránk. Azt látjuk, hogy nemzetközi viszonylatban is javul a helyzet, ahogy az energiaárak csökkenni kezdenek, de nem szeretném túlhangsúlyozni, hogy ez milyen hatással lesz rövid távon.”

Az infláció csökkenése ellenére Rachel Reeves árnyékkancellár rámutatott, hogy az ettől még mindig az ötszöröse a két százalékos célnak és azt mondta: „13 évnyi elpazarolt lehetőség a tory kormány irányításával ami csak gyengítette a gazdaságunkat, és rosszabb helyzetbe hozta a családokat…”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után