lockdown koronavírus

A kocsmák és éttermek még akár négy hónapig is zárva maradhatnak, ugyanis a hírek szerint Boris Johnson az Anglia területén érvényben levő lezárás meghosszabbítását fontolgatja.

lockdown koronavírus

A brit miniszterelnök január 6-án a koronavírus fertőzések és a kórházi betegfelvételek számának gyors növekedése okán az országot harmadik alkalommal is lockdown alá helyezte. Johnson akkor még nem határozott meg dátumot, amikor a korlátozásokat feloldják, ehelyett azt mondta, hogy Nagy-Britannia tömeges oltási programja lesz ami lehetővé teheti a korlátozások fokozatos enyhítését valamikor kb. február közepétől. A Sunday Times értesülése szerint azonban a kormány most március 23-át fontolgatja megjelölni, mint az enyhítések megkezdésének időpontját.

Ez azt jelentené, hogy pont az első lockdown országos bejelentésének egy éves évfordulóján oldanák fel a harmadikat. A hírek szerint azonban a „szomjas népek hada” még nem rúghatja majd be egyből a kocsmaajtókat, a pubok és éttermek ugyanis jó eséllyel még ennél is később nyithatnak majd újra.

Olyan hírek is felröppentek azonban, hogy a kijárási korlátozásokat most még nem hogy enyhítik, de előbb szigoríthatják is. A miniszterek egyes források szerint olyan intézkedéseket is fontolgatnak, mint a különböző háztartásokból származó emberek találkozásának teljes betiltása, vagy a maszkviselés kötelezővé tétele irodákban, vagy sorban állás közben, és zsúfoltabb helyeken kint a szabadban is. Jelenleg a törvény szerint maszkot viselni csak az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező Angliában. Továbbá előfordulhat, hogy bezáratják az óvodát és a templomokat és imahelyeket is.

Azonban a Downing Street ezekre azt reagálta, hogy a kormány fókusza jelenleg nem a szigorításon van, hanem azon, hogy a már érvényben levő korlátozásokat sikerüljön betartatni mindenkivel, és elkerülni, hogy az emberek megpróbálják mindenféle kreatív módokon félreértelmezni őket, és trükkös kiskapukat keresni. A kormány tudományos tanácsadói felszólították Boris Johnsont, hogy szigorítsa az intézkedéseket, mivel azok kevésbé korlátozóak, mint a márciusban alkalmazottak, pedig a koronavírus új változata több, mint 50%-kal fertőzőbb. A rendőrség is jelezte, hogy keményebben lecsapnak a szabálysértőkre, és nem lesz jópofizás, hanem büntetnek mindenkit.

Eközben az új adatok azt mutatják, hogy a Covid-19-ben szenvedő betegek által elfoglalt angliai kórházi ágyak száma első alkalommal lépte túl a 30 000-es határt. Körülbelül 3000 beteg van lélegeztető gépen, ez a szám december 27-e óta csaknem megduplázódott. Továbbra is Londonban a legsúlyosabb a helyzet, ott jelenleg már majdnem 7500 koronavírusos beteg van kórházban. Sok helyen a betegek órákat (van, hogy nyolc kilenc órát) várnak a mentőautókban „elszállásolva”, hogy a kórházba felvegyék őket és kapjanak egy ágyat.

Az elmúlt 24 óra során összesen újabb 54,940 fertőzöttet regisztráltak, és 563 halálesetet. Az eddig az országban összesen regisztrált fertőzöttek száma szombaton lépte át a 3 millió főt. Az angliai tiszti  főorvos, Chris Whitty professzor arra figyelmeztetett, hogy az NHS a valaha volt „legveszélyesebb helyzetével” néz szembe. Hangsúlyozta, hogy csak úgy lehet elkerülni, hogy még több haláleset legyen, ha az emberek otthon maradnak, ahol csak lehetséges.       Forrás

Megosztás