Jó hír az angliai magyaroknak a Brexit kapcsán: az EU a sarkára áll a tartózkodási engedély kapcsán 1

Brüsszel a tárgyalások során követelni fogja, hogy az 5 évnél régebb óta az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok kapjanak állandó tartózkodási engedélyt.

Jó hír az angliai magyaroknak a Brexit kapcsán: az EU a sarkára áll a tartózkodási engedély kapcsán 3

Az EU szigorította álláspontját több kérdésben, mielőtt két képviselője a Downing streeten meglátogatja Theresa May-t. A hétvégi csúcstalálkozó előtt dolgozták ki a vázlatpontokat, amelyeket majd a vezetőknek jóvá kell ott hagyni – ennek az egyik pontja lesz az állandó tartózkodási engedély az 5 évnél régebb óta Angliában élők számára. De előtte még a miniszterelnök ma találkozik Jean Claude Junckerrel, és a Brexit folyamat legfőbb tárgyalójával, Michel Barnierrel.

A hozzáállás ilyen megkeményítése azért fontos, mert egyre nagyobb a nyomás az EU-n az állampolgáraik jogainak biztosításáért. Az erre vonatkozó paragrafus a vázlatpontok között az elmúlt 24 órában jelent meg, és azt jelenti ki, hogy az uniós dolgozók jogai az UK-ban „hatékonyak, jogerősek, nem diszkriminálóak, és teljeskörűek kell, hogy legyenek, valamint az 5 évnél régebb óta az országban tartózkodóknak járjon állandó tartózkodási engedély”. Még hozzáteszikazt is, hogy: „az embereknek emellett joga kell legyen egy egyszerű, átlátható adminisztrációs rendszerben intézni ügyeiket”.

A feltételek ilyen „szigorítása” azután következett be, hogy egyre több panasz érkezett arról, ahogy a belügyminisztérium bánik a bevándorlókkal a Brexit óta. Ugyanis sokan szerették volna megerősíteni a lakhatási státuszukat, azonban a hivatalokban bonyolult és hosszadalmas procedúrákkal, barátságtalan hozzáállással, és magas költségekkel találták szembe magukat.

„Olyan, mint ha a brit miniszterek egy párhuzamos univerzumban élnének, nem abban, amelyben azok, akik megpróbálják megszerezni a tartózkodási engedélyüket, hogy megerősítsék az alapvető jogaikat. Úgy tűnik, több millió ember aggodalma nem áll különösebben magasan Theresa May prioritási listáján” – mondta Sophie In’t Veld, MEP. Miután ezekről panaszlevelet is írt a kormánynak, Robert Goodwill bevándorlásügyi miniszter azt válaszolta, hogy tisztában van a problémával.

„Az Egyesült Királyság semmiképpen sem próbálja fenyegetni az uniós polgárokat, vagy akar az EU-s törvényekkel szemben cselekedni.” Ennek ellenére az Európai Parlament kijelentette, hogy megvétóznak mindenféle egyezményt, amelyben nem biztosítják az állampolgáraik jogait, és azt is felvetették, hogy továbbra is az Európai Bíróságnak kellene az ilyen ügyekben eljárnia, garantálva a jogok betartását. Viszont May erőteljesen meg akarja szakítani a Bíróság hatáskörét az országában, amellett, hogy a munkaerő szabad áramlását és az egységes piacot is elvetné.

Az állandó tartózkodási engedély megszerzésének feltételei.

A vázlatpontok, amelyeket a hétvégén bocsájtanak szavazásra, már több kérdésben is szigorodtak az utóbbi időben. Nemrégiben jóváhagyták a francia javaslatot, amely a pénzügyi szolgáltatások terén keményített a hozzáálláson. A kérdésben ugyanis csak akkor hajlandóak majd kompromisszumokat kötni (mivel ez Angliának egy érzékeny pont), ha az ország elfogadja az EU által előterjesztett ötleteket.  Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után