Jelentős változás az NHS recepteket illetően a mai naptól Angliában, ami újabb plusz költséget jelent emberek milliói számára 1

A sokat betegeskedők számára sajnos rossz hírünk van, ugyanis, az NHS receptek ára közel 10 fontra emelkedett. A receptek cikkenkénti 9,90 GBP-re való emelését a kommentelők „a dolgozó szegények újabb adójaként” jellemezték, és arra figyelmeztettek, hogy a költségek miatt egyre többen nem fognak majd tudni hozzájutni fontos gyógyszerekhez.

Jelentős változás az NHS recepteket illetően a mai naptól Angliában, ami újabb plusz költséget jelent emberek milliói számára 3

A 12 hónapos „bérlet” amely kiváltásával egész évre előre kifizetünk minden ilyen jellegű költséget, pedig 114,50 GBP-ba fog kerülni mostantól. Viszonyításképp a receptek ingyenesek Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is. Az angliai Royal Pharmaceutical Society (RPS) azt mondta, hogy Angliában is el kell törölni a vényköteles gyógyszerekre kiszabott díjat.

Az RPS elnöke, Tase Oputu ezt mondta: „Ez egy sötét nap azoknak a betegeknek, akiknek közel 10 fontot kell mostantól fizetniük minden egyes vényükért. A megélhetési költségek válsága közepette a receptdíjak emelkedése az alacsony jövedelmű dolgozókat fogja a legsúlyosabban érinteni. A receptfelírási díj minden évben történő emelgetése sokak számára megfizethetetlenné teszi a gyógyszereket. Ez teljességgel elfogadhatatlan.”

„Minden nap megkérdezik a gyógyszerészeket a betegek, akik nem engedhetik meg maguknak a receptben szereplő összes készítményt, hogy melyiket tudnák nélkülözni. Senkinek nem szabadna pénzügyi akadályba ütköznie abban, hogy beszerezhesse a megfelelő, gyógyuláshoz szükséges gyógyszereket. A vényköteles gyógyszerek díját Angliában is el kell törölni, ahogyan az Egyesült Királyság többi részén is működik.”

Nick Kaye, az Országos Gyógyszertári Szövetség elnöke a következőket mondta: „A vényköteles gyógyszerek díjának ilyen szintre emelése az alacsony fix jövedelmű dolgozók szégyenletes elhanyagolása, akik nem részesülnek mentességben. Sokan már most is úgy döntenek, hogy nem kérik némelyik vagy az összes vényköteles gyógyszerüket a magas költségek miatt, ami súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ez a dolgozó szegényekre kivetett adó, amely elmélyíti számukra a megélhetési költségek válságát.”

A receptek ingyenesek bizonyos embercsoportok számára, beleértve a gyermekeket, 60 év felettieket, terhes nőket, bizonyos támogatásban részesülőket és bizonyos egészségügyi problémákkal küzdőket.

A Prescription Charges Coalition, egy több mint 50 szervezetből álló szövetség azonban a díjak mentességi listájának sürgős felülvizsgálatát kérte. A koalíció szerint a mentességi lista viszonylag változatlan maradt az elmúlt 50 évben, és figyelmen kívül hagyja többek közt az olyan életet megváltoztató betegségeket, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, az ízületi gyulladás, a cisztás fibrózis, a HIV vagy épp az asztma.

Aggodalomra ad okot, hogy az emberek egyre nagyobb része kénytelen lesz elhagyni a gyógyszeres kezelést a növekvő költségek miatt.

Az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium szóvivője így reagált: „10-ből csaknem kilenc vényköteles termék ingyenesen elérhető az NHS-en Angliában, valamint a gyermekek és a 60 év felettiek, a terhes nők, valamint a rákos, epilepsziás és cukorbetegségben szenvedők számára.”

„Ez a széles körű támogatás, valamint az NHS Low Income scheme biztosítja, hogy mindenki, akinek receptre van szüksége, megengedhesse magának. Ahol díjak vannak felszámolva, ott pedig fontos, hogy az árakat rendszeresen frissítsék, hogy az NHS fenntartható üzleti modellt működtethessen, és továbbra is kiváló betegellátást tudjon nyújtani.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után