Javul a helyzet Nagy-Britanniában, nagyot esett az infláció egy hónap alatt és tovább csökkennek az energiaszámlák is 1

A hivatalos adatok szerint az infláció mértéke Nagy-Britanniában 1,1 százalékponttal csökkent egy hónap alatt, és már megközelíti azt a szintet, amelyre Oroszország 2022 februári megszállása óta nem volt példa. A Nemzeti Statisztikai Hivatal bejelentette, hogy a fogyasztói árindex (CPI) inflációja júliusban 6,8 százalék volt, szemben a júniusi 7,9 százalékkal.

Javul a helyzet Nagy-Britanniában, nagyot esett az infláció egy hónap alatt és tovább csökkennek az energiaszámlák is 3

Az áremelkedés lassulása örvendetes enyhülést jelent a megélhetési költségek válságával küszködő családok millióinak. A szakértők az energiaárak esésével magyarázzák az infláció alakulását, mivel az ukrajnai háború okozta volatilitás enyhülni kezdett. Ez annak ellenére következett be, hogy a bérek átlagértéke újabb rekordnövekedést ért el, ami további nyomást gyakorolt a Bank of Englandre, hogy miként birkózzon meg az inflációval.

Július elejétől az elektromos energia egységára 30 pennyre csökkent, míg a gáz ára egységenként 8 pennyre esett vissza, ami azt jelenti, hogy a háztartások átlagos éves energiaszámlája 2074 GBP-ra csökkent a korábban meghatározott 2500 GBP-os felső határhoz képest.

A legfrissebb iparági felmérések szerint az élelmiszerek és az alapvető árucikkek inflációja is lelassult. Matthew Corder, az ONS árakért felelős igazgatóhelyettese ezt mondta: “Az infláció már második egymást követő hónapban jelentősen lassult, ami a gáz és a villamos energia árának csökkenése miatt következett be. Bár továbbra is magas, az élelmiszerárak inflációja ismét mérséklődött, különösen a tej, a kenyér és a gabonapelyhek esetében. A maginfláció júliusban nem változott, az áruk csökkenő költségét a magasabb szolgáltatási árak ellensúlyozták.”

Az elemzők örömmel fogadták a friss adatokat, és azt mondták, hogy az infláció „kezd végre helyreállni”, de arra figyelmeztettek, hogy a megélhetési költségek válsága még korántsem ért véget, rámutatva arra, hogy a maginfláció továbbra is, 6,9 százalék.

„A júliusig tartó 12 hónapra vonatkozó legfrissebb brit inflációs adatok újabb jelentős elmozdulást mutattak lefelé, az éves fogyasztói árindex 6,8 százalékos új értékével. Ez nagy elmozdulás az előző havi 7,9 százalékhoz képest.” – mondta Jason Hollands, a Bestinvest befektetési platform ügyvezető igazgatója.

Az angliai és walesi okleveles könyvvizsgálók intézete (ICAEW) pozitívumként értékelte, hogy a fizetések emelkedési üteme most meghaladja az inflációt, de figyelmeztetett, hogy a munkavállalók által megszerzett hasznot valószínűleg „elnyelik” a magasabb adók és a magasabb hitelfelvételi költségek.

„A legtöbb ember számára ez nem tűnik fordulópontnak a megélhetési költségek válsága közepette.” – mondta Suren Thiru, az ICAEW gazdasági igazgatója. „Bár a mag- és a szolgáltatások inflációja nehezebben változtatható, az év hátralévő részében vissza kell esnie, mivel a növekvő munkanélküliség és a szigorúbb monetáris politika elfojtja a keresletet a gazdaságban.”

Heidi Karjalainen, az IFS egyik közgazdásza így nyilatkozott: “A miniszterelnök célja, hogy az év végére felére csökkentse az inflációt, mindig is kicsit furcsa volt, mivel a pénzügyminisztérium nem tehet túl sokat, hogy befolyásolja az áremelkedés ütemét. Amikor kitűzték a célt, a miniszterelnök abban reménykedett, hogy az energiaárak zuhanására hagyatkozhat, hogy az majd elvégzi a munka nagy részét. Az élelmiszeren és az energián kívüli áruk és szolgáltatások makacsul magas inflációja azonban veszélybe sodorta a cél teljesítését. Mivel már csak négy hónap van hátra, már egyáltalán nem tűnik egyértelműnek, hogy az év végéig az infláció eleget csökken-e ahhoz, hogy Mr. Sunak elmondhassa, hogy betartotta az ígéretét.”

Jeremy Hunt pénzügyminiszter szerint az infláció mérséklődése azt mutatja, hogy “az infláció leküzdésére tett határozott lépések működnek”, de “még nem haladtunk át a célvonalon”. Ragaszkodnunk kell a tervünkhöz, hogy az idei évben megfelezzük az inflációt, és a lehető leghamarabb visszaállítjuk a 2 százalékos célértéket” – tette hozzá Mr. Hunt.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után