A brit pénzügyminiszter legfrissebb nyilatkozata arról, hogy mi várható a gazdasági helyzetet illetően 1

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyság egyelőre elkerüli a recessziót, mivel a gazdaság 0,2 százalékkal nőtt április és június között. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban 0,5 százalékkal volt magasabb a bruttó hazai termék (GDP), mint egy évvel korábban, amihez a feldolgozóipar is hozzájárult.

A brit pénzügyminiszter legfrissebb nyilatkozata arról, hogy mi várható a gazdasági helyzetet illetően 3

A közgazdászok arra számítottak, hogy júniusban 0,2 százalékos lesz a GDP növekedés, és a negyedéves adat nulla értéken stagnál majd. Összehasonlításképpen: az év első negyedévében 0,1 százalékkal nőtt a GDP.

Az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója, Darren Morgan a következőket mondta: „A gazdaság fellendült a májusi extra munkaszüneti nap hatásai után, és júniusban erőteljes növekedés volt tapasztalható. A feldolgozóipar különösen erős hónapot zárt, mind az autók, mind a gyakran ingadozó gyógyszeripar különösen jó növekedést produkált. A szolgáltatásoknak is erősnek mondható hónapja volt többek közt az autóértékesítési és a jogi szolgáltatásoknak köszönhetően, bár ezt részben ellensúlyozta az egészségügy csökkenése, amelyet további sztrájkok sújtottak.”

“Az építőipar is erőteljesen növekedésnek indult, csakúgy, mint a kocsmák és éttermek, mindkettőt segítette a meleg időjárás.”

Jeremy Hunt, brit pénzügyminiszter a következőket mondta: „Az infláció elleni küzdelem érdekében tett lépéseink kezdenek hatni, ami azt jelenti, hogy a gazdaság növekedéséhez szükséges erős alapok lefektetése határozottan elkezdődött.”

„A Bank of England most már azt jósolja, hogy elkerüljük a recessziót, és ha ragaszkodunk ahhoz a tervünkhöz, hogy segítjük az embereket a munkában és fellendítjük az üzleti beruházásokat, az IMF azt mondta, hogy hosszabb távon gyorsabban fogunk növekedni, mint Németország, Franciaország és Olaszország.”

Ez azt jelenti, hogy a negyedéves GDP még 0,2 százalékkal mindig elmarad attól, ami 2019 utolsó három hónapjában volt, mielőtt a Covid-19 világjárvány elérte, és lockdownba kényszerítette az országot. A vállalkozások összességében azt mondták az ONS-nek, hogy a kibocsátásuk júniusban nőtt. A statisztikákból kiderült viszont, hogy az egészségügy és a szociális ágazat 0,8 százalékkal zsugorodott júniusban. Ez többek közt annak is betudató, hogy négy napig sztrájkoltak a fiatal orvosok a hónap során.

Az új adatok „jobb pályára állítják” az Egyesült Királyságot, hogy elkerülje a recessziót, amelyről definíció szerint akkor beszélhetünk, ha egymás után két negyedévben csökken a GDP. A Bank of England előrejelzései szerint azonban a növekedés lassú marad az elkövetkező években.

Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja kijelentette: „A gazdaság növekedése még mindig a padlón van. A konzervatívok tizenhárom évnyi rossz gazdasági irányítása miatt Nagy-Britannia rosszabbul járt, és egy alacsony növekedési és magas adózási ciklus csapdájába került. A Munkáspárt gazdaságra vonatkozó terve fellendítené a növekedést, növelné a béreket és csökkentené a számlákat, így a dolgozó emberek jobban járnának.”

A pénzügyminisztérium egyik szakértője azt mondta, hogy „nagyon nehéz” magasabb növekedési szintet elérni, amikor „ilyen inflációs nyomással van dolgunk”.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után