£200-ot is kaphatnak háztartások tömegei Nagy-Britanniában, a drasztikusan emelkedő energiaárak miatt 1

A legfrissebb jelentések szerint az energiacégek lehet, hogy kölcsönt vehetnek fel, amit arra fordíthatnak majd, hogy a pénzszűkében lévő háztartásoknak akár 200 font értékű pénzvisszatérítést utaljanak vissza a számláikra. Mivel a gáz és az áram ára áprilisban ismét meg fog ugrani, ráadásul elég drasztikus mértékben – és a britek egyötöde már most is vissza kell hogy fogja az energiafogyasztását – a brit kormány végre beavatkozásra készül.

£200-ot is kaphatnak háztartások tömegei Nagy-Britanniában, a drasztikusan emelkedő energiaárak miatt 3

A The Times értesülése szerint eme új pénzvisszatérítési rendszert és annak további részleteit akár már csütörtökön, vagy a következő pár napban is bejelenthetik. Ez nagyjából azt jelentené, hogy az adófizetők pénzéből olyan 6 milliárd fontot kölcsönvehetnének az energiaszolgáltatók, és ezt visszaoszthatnák az ügyfeleiknek.

A cégeknek azonban teljes mértékben vissza kell fizetniük a kölcsönöket, és a költségeket valószínűleg majd úgyis az ügyfeleken hajtják be valamikor, ha majd a jövőben esnek az energiaárak – bár ez 2025 előtt nem igazán várható.

Az iparágon belüli egyes források azt rebesgetik, hogy a visszatérítés összege akár a 200 fontot is elérheti háztartásonként, ami jelentősen enyhítené a gyorsan emelkedő számlák okozta anyagi terheket családok millióinál.

Az energiaár felső határát – a vállalatok által felszámítható maximális összeget – tavaly októberben, új rekordot jelentő évi 1277 fontban határozták meg egy átlagos háztartás számára. A Cornwall Insight szakértői szerint azonban áprilisban ez az összeg várhatóan ismét megemelkedik majd, méghozzá valószínűleg körülbelül 1900 fontra.

Az Ofgem, a brit energiaszabályozó hatóság várhatóan a jövő héten fogja hivatalosan is bejelenteni az új árplafont. Az Országos Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint már több mint a háztartások 20%-a spórolásra kényszerül és csökkenti az energiafelhasználását. Sokan visszább veszik a fűtést, vagy nem hajlandók bekapcsolni a sütőt, mert nem engedhetik meg maguknak, mert úgy túl magas lenne a villanyszámla.

Az ONS adatai szerint a megkérdezett felnőttek 66%-a nyilatkozott úgy, hogy a megélhetési költségeik érezhetően emelkedtek az elmúlt hónapokban, és többségük szerint a gáz- és villanyszámlák is hozzájárultak ehhez a növekedéshez.

Közülük alig egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy csökkenti a gáz vagy az áramfelhasználását. A megkérdezettek több, mint fele inkább a nem alapvető dolgokra költ kevesebbet, egynegyedük pedig megtakarításuk egy részét kezdte el felélni.

Az infláció az Egyesült Királyságban mindeközben elérte az 5,4%-ot a decemberig tartó 12 hónapban, ami közel három évtizede a legmagasabb érték. A háztartások legszegényebb 10%-a átlagosan a heti kiadásának 54%-át fordítja a létfontosságú szükségletek fedezésére, ideértve a villany és gázszámlákat, a lakhatást, az élelmiszert és a közlekedést.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter, Rishi Sunak a hírek szerint több célzottabb javaslatot is fontolgat a szegényebb háztartások megsegítésének érdekében, beleértve a támogatások növelését és a Counci Tax adóból származó pénz egy részének visszafizetését.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után