HIVATALOS: A világon elsőként jóváhagyták az első Covid elleni gyógyszert Nagy-Britanniában! 1

Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatósága nemrég hivatalosan is jóváhagyta az első, a Covid kezelésére tervezett kapszulát. A tablettát naponta kétszer kell majd szednie azoknak a veszélyeztetett betegeknek, akiknél nemrégiben diagnosztizálták a betegséget.

HIVATALOS: A világon elsőként jóváhagyták az első Covid elleni gyógyszert Nagy-Britanniában! 3

A klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy az eredetileg az influenza kezelésére kifejlesztett gyógyszer körülbelül felére csökkentette a koronavírus fertőzöttek esetében a kórházba kerülés vagy a halál kockázatát. Sajid Javid egészségügyi miniszter nemrégiben azt mondta, hogy ez a kezelés óriási előrelépést jelent a legveszélyeztetettebb helyzetű emberek számára.

Közleményében az egészségügyi miniszter azt mondta: “A mai nap történelmi nap országunk számára, mivel az Egyesült Királyság a világon az első olyan ország, amely jóváhagyott egy olyan koronavírus elleni gyógyszert, amelyet otthon is be lehet szedni a Covid ellen.”

Az eredetileg a Merck, Sharp and Dohme (MSD) és a Ridgeback Biotherapeutics amerikai gyógyszergyártó cégek által kifejlesztett Molnupiravir az első olyan szájon át beszedhető gyógyszer a Covid ellen, amelyet injekció vagy intravénás beadás helyett tablettaként is be lehet venni. Úgy működik, hogy azt az enzimet célozza meg, amelyet a vírus arra használ, hogy sokszorozza önmagát, és hibákat hoz létre a genetikai kódjában. Ez megakadályozza a vírus szaporodását, így alacsonyan tartja a vírusszintet a szervezetben, és csökkenti a betegség súlyosságát.

A Merck szerint ez a módszer ugyanolyan hatásos lehet a vírus esetlegesen a későbbiekben felbukkanó új változatai ellen is.

Az Egyesült Királyság szabályozó hatósága, az MHRA közölte, hogy a tablettát olyan embereknél engedélyezték, akik enyhe vagy közepesen súlyos Covid-fertőzésben szenvednek, és legalább egy a súlyos betegség kialakulásához vezető kockázati tényező jelen van, mint az elhízás, az idős kor, a cukorbetegség vagy szívbetegség.

“Ez a világon az első jóváhagyott vírusellenes szer erre a betegségre, amelyet intravénás beadás helyett szájon át lehet bevenni. Ez azért fontos, mert azt jelenti, hogy nem csak kórházi körülmények között beadható, vagyis még mielőtt a Covid-19 súlyosabb stádiumba lépne egy adott személynél.” – mondta A szervezet vezérigazgatója, June Raine.

Az Egyesült Királyság 480 000 adag molnupiravirt rendelt, valamint 250 000 hasonló kísérleti gyógyszert, amelyet jelenleg az amerikai Pfizer gyógyszergyár fejleszt. A brit kormány nem árulta el, mekkora összegről szól a szerződés. Az amerikai hatóságok azonban a közelmúltban 1,7 millió adag molnupiravirt vásároltak előre, körülbelül 1,2 milliárd dollárért, azaz 700 dollárért (513 GBP) betegenként.

A molnupiravirrel végzett korábbi klinikai vizsgálatok 775 olyan betegen, akik elkapták a Covidot, a következő eredményekkel zárultak. A gyógyszert kapók 7,3%-a került kórházba a placebót kapott betegek 14,1%-ához képest. Nem volt haláleset a molnupiravirt kapó csoportban, de nyolc olyan beteg, akik placebót kaptak a vizsgálat során, később meghalt Covid-ban.

A vizsgálati eredmények azt sugallják, hogy a molnupiravirt röviddel a tünetek kialakulása után kell bevenni, hogy hatást fejtsen ki. Egy korábbi, súlyos Covid-betegséggel kórházba került betegekkel végzett vizsgálatot a kiábrándító eredmények miatt leállítottak. Az MHRA azt javasolja, hogy a gyógyszert “a lehető leghamarabb” be kell venni a pozitív Covid-teszt után.   Forrás

Megosztás