Hekkertámadás érte a brit Honvédelmi Minisztériumot 1

A BBC értesülése szerint a kormány azt gyanítja, hogy Kína áll a fegyveres erők bérszámfejtési rendszerének feltörése mögött. Grant Shapps védelmi miniszter a parlamenti képviselőkhöz fordulva nem azonosítja ma nyíltan a feltételezett tettest, de várhatóan figyelmeztet majd az ellenséges államok kiberkémkedésének veszélyeire.

Hekkertámadás érte a brit Honvédelmi Minisztériumot 3

A Honvédelmi Minisztérium (HM) által használt rendszer tartalmazza a fegyveres erőknél dolgozók és szolgálók neveit és banki adatait. Kína természetesen kijelentette, hogy “ellenzi a kibertámadások minden formáját”. Nagyon kis számú esetben az adatok személyes címeket is tartalmazhattak.

A rendszert, amely “személyes HMRC stílusú információkat” tárol a Királyi Haditengerészet, a Hadsereg és a Királyi Légierő jelenlegi és volt tagjai számára több éven keresztül, egy külső vállalkozó kezelte. A kormány az elmúlt napokban szerzett tudomást az „adatszivárgásról”, és egyelőre nem talált bizonyítékot arra, hogy a hackerek eltávolítottak volna adatokat a rendszerből, de úgy reagálnak, mintha ez megtörtént volna.

Mel Stride kabinetminiszter a Sky Newsnak elmondta, hogy a kormány „rendkívül komolyan” veszi a kiberbiztonságot, és „nagyon gyorsan” lépéseket tesznek az ügy kapcsán. Egyes források azt mondták a BBC News-nak, hogy még a korai szakaszban jár a nyomozás, hogy kiderüljön, ki állhat a jogsértés hátterében.

Hónapokba, de akár évekbe is telhet, amíg elegendő bizonyítékot gyűjtenek a nyilvános vádemeléshez, így Kínát nem valószínű, hogy ma hivatalosan megnevezik. Úgy tűnik azonban, hogy vannak erre utaló jelek, különösen annak fényében, hogy Peking már korábban is sikeresen vett célba ilyen típusú adathalmazokat.

A hekkertámadás által érintett szolgáltatók további tájékoztatást kapnak a kormánytól a jogsértésről. A jogsértésre reagálva a konzervatív képviselők aggodalmukat fejezték ki a Kína okozta fenyegetés miatt.

Tobias Ellwood, a Védelmi Bizottság volt elnöke a BBC Radio 4 Today című műsorában azt mondta: „A bérszámfejtési rendszert és a kiszolgáló személyzet banki adatait célzó támadás Kínára tereli a gyanút, és ez egy terv, stratégia része lehet.”

Kína korábban az ex-RAF-pilótáktól is próbált információkat szerezni. Iain Duncan Smith szerint a kormánynak el kell ismernie, hogy Kína fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra nézve.

“Nincs több mellébeszélés, Kína egy rosszindulatú szereplő, aki pénzzel és katonai felszereléssel támogatja Oroszországot, Iránnal és Észak-Koreával karöltve a totalitárius államok új szövetségeseként” – mondta.

Eközben John Healey, a Munkáspárt árnyék védelmi minisztere azt mondta, hogy “komoly kérdések” megválaszolása vár Shapps úrra, és “egy ilyen ellenséges akció teljességgel elfogadhatatlan”.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Lin Jian egy sajtótájékoztatón a hackertámadással kapcsolatos vádakra ezt reagálta: „A brit politikusok kijelentései abszurdak. Kína ellenzi a kibertámadások minden formáját, és ennek a témának a felhasználását is más országok rágalmazására.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után