Súlyos hackertámadás fenyegeti Nagy-Britannia lakosságát – rengeteg ember bankszámla adatai és NI száma szivároghat ki a kormány hibájából 1

A The Independent felfedte, hogy az Egyesült Királyságot egy komoly hackertámadás fenyegeti, amely bankszámla adatok és National Insurance számok kiszivárgását okozhatja, mivel a kormány túl régóta nem frissítette és fejlesztette a Whitehall idejétmúlt számítógépes rendszerét.

Súlyos hackertámadás fenyegeti Nagy-Britannia lakosságát – rengeteg ember bankszámla adatai és NI száma szivároghat ki a kormány hibájából 3

Őfelsége Adó- és Vámhivatala (HMRC) megkongatta a vészharangot „régi és egyre kevésbé használható informatikai rendszerei” miatt, és szakértők figyelmeztettek arra, hogy a hackerek könnyen ellophatják az adófizetők fontos és személyes adatait, vagy csak simán áttörhetik a tűzfalat és elérhetővé tehetik az Egyesült Királyságot az orosz és kínai hackerek számára.

Az Egyesült Királyság egész adórendszerét fenyegető kockázat pont akkor látott napvilágot, amikor a pénzügyminisztérium felelős bizottsága épp arra készül, hogy a HMRC vezetőit és igazgatósági tagjait alaposan kérdőre vonja ebben a kérdésben, valamint más témákban.

Az Independent által feltárt, az adóhatóság éves beszámolójában szereplő biztonsági figyelmeztetés szerint az elavult technológia „jelentős informatikai hibákhoz vagy biztonsági réshez” vezethet, amely „véglegesen károsíthatja üzleti tevékenységünket”. A jelentés „magas” kategóriába sorolja az ilyen meghibásodások kockázatát és hatását, és figyelmeztet a kibertámadások vagy meghibásodások valószínűségének növekedésére.

Ez a legújabb figyelmeztetés, amelyet a kormány korábban figyelmen kívül hagyott, és amely most balul üthet ki, miután a magas rangú köztisztviselők nemrég megkongatták a vészharangot az iskolákban omladozó beton miatt, melynek következtében a kormány szeptemberben több mint 100 iskolát bezárt.

„Ez a kockázat a régi és elavult IT-rendszerekre való folyamatos támaszkodás miatt a legmagasabb szintű, és fokozott a veszélye annak, hogy nem tudnak megfelelni a működési igényeknek.” – olvasható a beszámolóban.

A pénzügyminisztérium bizottságának elnöke, Harriet Baldwin konzervatív képviselő azt mondta, hogy ez a figyelmeztetés „rendkívül aggasztó”, és válaszokat fog követelni a HMRC tisztviselőitől.   „Aggasztó, hogy a kulcsfontosságú közszolgáltatásainkat támogató adórendszerünk tartósan sérülhet az elavult informatikai rendszerek miatt. Biztos vagyok benne, hogy a bizottság választ fog keresni erre a kérdésre a HMRC-vel folytatott vizsgálati ülések során.” – mondta.

Hannah Darley, a Darktrace kiberbiztonsági cég fenyegetéskutatási igazgatója azt mondta a The Independent-nek, hogy az HMRC „extra kockázatnak” vannak kitéve, mivel „nagyon szenzitív adatokat” tárol.

Azt mondta, hogy azok, akik valószínűleg megcélozzák ezt a gyenge pontot, főként Oroszországból, Kínából és Észak-Koreából származó hackerek, valamint „opportunista kiberbűnözők” is lehetnek. Darley arra is figyelmeztetett, hogy a HMRC-től ellopott adatok könnyen felhasználhatók személyazonosság ellopása által elkövetett csalásokhoz, sőt az emberek bankszámlái fölött is át tudják így venni az irányítást.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után