Havi £1600-os, feltétel nélküli általános alapfizetést kezdenek tesztelni Nagy-Britanniában 1

A szigetországban, azon belül is Wales területén számos fiatal számára az idén megkezdődik az egyik legbőkezűbb alapjövedelem-rendszer tesztelése, amelyet valaha is kipróbáltak a világon. A walesi kormány hivatalosan meg is erősítette, hogy a tesztben részt vevők havi 1600 fontot fognak kapni.

Havi £1600-os, feltétel nélküli általános alapfizetést kezdenek tesztelni Nagy-Britanniában 3

A teszt során minden olyan fiatalnak, aki kikerül a gondozásból, miután betölti 18. életévét, felajánlják majd a lehetőséget, hogy havi 1600 fontot (évi 19200 GBP) kapjanak legalább két teljes éven keresztül. A becslések szerint körülbelül 500 ember lesz jogosult a programra, amely a következő három évben 20 millió fontba fog kerülni a walesi kormánynak.

A miniszterek a rendszer segítségével fel akarják mérni, hogy az általános alapjövedelem milyen hatással van a gondozásból kikerülő fiatalokra, különösen a hátrányos helyzetűekre. Minden gondozásból kikerülő fiatalnak, aki a következő 12 hónapos időszak alatt betölti a 18. életévét, valamennyi önkormányzati területen felajánlják majd a lehetőséget, hogy részt vegyenek a kísérleti projektben, amely a következő pénzügyi évben indul.

A részleteket kedd este ismertető walesi miniszterek azt mondták, hogy a program valószínűleg „minimum” három évig fog tartani és mindenkinek aki részt vesz a programban, feltétel nélkül egy fix összeget fizetne a kormány a megélhetési költségeinek fedezésére.

Az általános alapjövedelem tesztelésétől azt remélik, hogy nagyobb anyagi biztonságot és lehetőségeket ad majd az embereknek, és olyan országokban is kipróbálták már többek közt, mint Finnország vagy Hollandia. A walesi kormány szeretné tesztelni, hogy a program segítségével ténylegesen lehet-e eredményeket elérni olyan területeken, mint például a szegénység és a munkanélküliség csökkentése, valamint az egészség és a pénzügyi jólét javítása.

A walesi kormány közvetlenül bevonta a gondozást elhagyókat is a kísérleti projekt kidolgozásába, valamint a helyi hatóságok szakembereit is a Sir Michael Marmot professzor által vezetett műszaki tanácsadó csoport létrehozásához. Sir Michael professzor a következőket mondta a hír kapcsán:

„A walesi általános alapjövedelem projekt technikai tanácsadó csoportja szeretné figyelemmel kísérni és rögzíteni, hogy hogyan alakul ez a projekt. Noha eltérőek lehetnek a véleményeink arról, hogyan működhet a fix alapjövedelem szélesebb körben, abban mindannyian egyetértünk, hogy minden olyan rendszert, amely egy különösen kiszolgáltatott csoport megsegítésére irányul, tárt karokkal kell fogadnunk, és a walesi kormánynak biztosítania kell azt a támogatást, amelyre szüksége van annak érdekében, hogy sikeres lehessen.”

Jane Hutt szociális igazságügyi miniszter a kísérlet mögött meghúzódó indoklásában kifejtette: „Az alapjövedelemről szóló mai bejelentésünk támogatja a walesi kormány azon törekvését, hogy biztosítsa társadalmunk legsebezhetőbbjeinek a támogatását. A gondozást elhagyóknak joguk van a megfelelő mértékű támogatáshoz, ahogy önálló fiatal felnőtté válnak.”

„Sajnos túl sok gondozásból a felnőtt életbe átlépő fiatal továbbra is jelentős akadályokkal néz szembe életük eme szakaszában. Az új általános alapjövedelem kísérleti projektünk egy izgalmas program, amely pénzügyi stabilitást biztosít a fiatalok azon generációjának, amelynek leginkább szüksége van rá.”

Hutt hozzátette, hogy a kísérleti projekt biztosítja majd, hogy a kísérletben részt vevő fiatalok „minden támogatást megkapjanak (nem csak anyagi tekintetben), így a lehető legjobb esélyt adva nekik” a gondozásból való kikerüléshez és felnőtt pályafutásuk problémamentes megkezdéséhez.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után