Így áll jelenleg az EUs bevándorlók száma Angliában - sok magyar is költözik (hivatalos adatok) 1

Az EUs állampolgárok nettó migrációja, vagyis a kiköltözők és a visszaköltözők közti különbség 2009 óta nem volt ilyen alacsonyan Nagy-Britanniában. Az ONS által legutoljára közölt adatok szerint pedig ez a drasztikus csökkenés többek közt a magyarok és más közép és kelet-európai EUs polgárok egyre nagyobb arányú elvándorlásának köszönhető, miközben ki pedig egyre kevesebben jönnek a népszavazás óta.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint összesen, mindenkit belevéve a nettó migráció 2018-ban még így is durván 283 ezer fő volt, azonban a tendencia teljesen megfordult, és ennek a közel 300 ezer embernek a többségét most már a nem EUs állampolgárok tették ki. Akik az unió területén kívülről érkeztek a szigetországba hosszabb távra, azoknak a száma 15 éve nem volt ennyire magas.

Így áll jelenleg az EUs bevándorlók száma Angliában - sok magyar is költözik (hivatalos adatok) 3

 

„Az, hogy egy adott illető mi alapján dönti el, hogy kiköltözik, vagy épp hazaköltözik, mindig is egy csomó tényezőtől függött, és ez így lesz a továbbiakban is. A legfontosabb szempontok a munka, tanulás és a családi okok szoktak lenni egy ilyen döntés meghozatalánál. A 2016-os népszavazás óta igencsak megváltoztak az addigi tendenciák. Az EU-n kívülről érkezők akik tanulni és dolgozni jönnek főleg, 2004 óta nem érkeztek Nagy-Britannia területére ennyire sokan. Ezzel szemben az EUs polgárok, habár még mindig többen jönnek, mint mennek, jó 10 éve nem jöttek ennyire kevesen. Sőt, ami az EU8-akat illeti (aminek Magyarország az egyike), azokból az országokból 2018-ban már többen költöztek el, mint ahányan jöttek.” – nyilatkozta Jay Lindop, az ONS egyik igazgatója.

Az ONS által legutóbb nyilvánosságra hozott statisztikai adatokat azt követően tették közzé, hogy Sajid Javid, brit belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a kormánynak támogatnia és védenie kell az EUs állampolgárokat és jogaikat egy esetleges megállapodás nélküli kilépés után is. Ami pedig a hivatalos 2018-as bevándorlási adatokat illeti, jöjjenek a számok.

Az ONS adatai alapján 121 ezer brit hagyta el összesen a szigetországot, míg ezzel szemben csak 85 ezren költöztek haza, vagyis már maguk a britek is többen költöznek el, mint haza. Az Európai Unió területéről érkezők száma nettó 57 ezer fő volt, miután 145 ezren költöztek haza és 202 ezren költöztek ki az Egyesült Királyság területére. (A népszavazás környékén ez az adat még 300 ezer fölött is volt.) Érdekesség, hogy az EU8-ak (Csehország, Magyarország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia) országainak területéről származó polgárok közül már többen mentek, mint jöttek, ugyanis ebből a térségből a bevándorlás a szigetországba 38 ezer fő volt, míg el összesen 53 ezren mentek. Ez azt jelenti, hogy 15 ezer fővel többen hagyták el az országot.

Így áll jelenleg az EUs bevándorlók száma Angliában - sok magyar is költözik (hivatalos adatok) 4

Az EU-n kívülről érkező nettó bevándorlás ezzel szemben 15 éves rekordot produkált 261 ezer fővel. A statisztikai hivatal legfrissebb dokumentuma szerint, ami a témát boncolgatja, az utóbbi évek során emelkedett azok száma, akik tanulni jönnek, míg a dolgozni érkezők száma fokozatosan csökken.

Mindeközben a fizetések átlagos értéke emelkedett, és a dolgozók aránya rekord magasan van a Királyság területén. A munkanélküliségi ráta pedig 1975 óta nem volt ilyen alacsonyan, ami nagyszerű hír.

„… a friss munkaerőre, az új dolgozókra rendkívül nagy a kereslet, és a betöltetlen munkahelyek száma egyre nő, míg a felvehető emberek száma relatíve alacsony, a dolgozók sokkal nagyobb valószínűséggel számíthatnak a szokásosnál nagyobb fizetésemelésekre. Emellett ha előre tekintünk, valószínűtlennek tartom, hogy a fizetések növekedésének üteme idén 3% alá menne.” – nyilatkozta nem olyan régen Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza. Erről bővebben egy korábbi cikkünkben itt olvashattok.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után