Hatalmasat, 1200 fontot is zuhanhatnak az energiaszámlák mindenkinek Nagy-Britanniában, méghozzá rövid időn belül 1

Az Egyesült Királyságban az éves energiaszámlák felső határa várhatóan több mint 1200 fonttal csökken júliusban a nagykereskedelmi gáz- és villamosenergia-árak meredek esését követően, amely lépés megkönnyebbülést jelent a kormánynak a megélhetési költségek válságának kezelése során.

Hatalmasat, 1200 fontot is zuhanhatnak az energiaszámlák mindenkinek Nagy-Britanniában, méghozzá rövid időn belül 3

Az Investec befektetési bank végső becslése szerint a júliusi árplafon 2044 GBP-ra, míg októberben 1933 GBP-ra csökken. A Cornwall Insight tanácsadó cég ugyanakkor arra számít, hogy a felső határ júliusban 2054 GBP-ra, majd októberben 1976 GBP-ra csökken. Ezek összehasonlítva a jelenlegi 3280 GBP-os árplafonnal, egyértelműen jelentős mértékű csökkenést jelentenek.

Az árplafon tényleges szintjét csütörtökön jelenti majd be az Ofgem, az energiaszabályozó hatóság. Most azonban már túl késő ahhoz, hogy a nagykereskedelmi ár ingadozása befolyásolja a júliusi felső határt, ami azt jelenti, hogy az erre az időszakra vonatkozó becslések valószínűleg a tényleges módosításhoz elég közeliek. Az Investec pénteki becslései valamivel alacsonyabbak a korábbi, május 3-i becsléseknél, amik júliusban 2051 GBP-os, októberben pedig 2080 GBP-os szintre becsülték az árplafon értékét.

A kormány tavaly tett lépéseket az összes energiaszámla támogatására, mivel a nagykereskedelmi árak tizenegyszeresükre nőttek, mivel Oroszország Ukrajna megszállását követően leállította Európába irányuló gázszállítását. Az árplafon azonban továbbra is csaknem 60 százalékkal magasabb lesz, mint az energiaválság előtti 1300 font alatti szint, ami azt jelenti, hogy sok háztartás továbbra is nehéz helyzetben lesz.

„A fogyasztói árképzés tavaly nyár óta nem látott szinten lesz, de sokak számára még mindig kihívást jelent majd.” – mondta az Investec.

A felső határ korlátozza azt az összeget, amelyet az energiaszolgáltatók alapértelmezett tarifa alapján felszámíthatnak az ügyfeleknek. Az árplafon 1104 és 1277 GBP között mozgott 2018 és 2022 között, majd 2022 októberében 3549 GBP-ra, 2023 januárjában pedig 4279 GBP-ra ugrott a nagykereskedelmi árak megugrása után. A brit nagykereskedelmi gázárak 2022 augusztusában tetőztek 600 pennys egységáron, szemben a hosszú távú 50 penny alatti átlaggal.

Az Energiaárgarancia keretében a kormány beavatkozott, hogy 2022 októberétől 2500 fontra korlátozza az éves számlákat az átlagos háztartások számára, és kifizette a szolgáltatóknak az e szint és az árplafon közötti különbséget. A támogatás küszöbe július 1-től 3000 fontra emelkedik.

A jövő márciusig tartó árgarancia-rendszer teljes költségét márciusban 29,4 milliárd fontra becsülték. A nagykereskedelmi árak a viszonylag enyhe tél után, valamint az energiatakarékosságra és az alternatív források felhasználására irányuló európai erőfeszítéseknek köszönhetően csökkentek. Az Investec előrejelzése szerint a számlákban szereplő nagykereskedelmi energiakomponens az áprilisi 2223 fontról júliusra 1030 fontra csökken. Csütörtökön a gáz ára Európában a legalacsonyabb szintre esett 2021 júniusa óta, megawattóránként 30 euró alá süllyedve. A helyzet tehát kezd normalizálódni, ami bizonyára milliók számára örömhír az elmúlt időszak nehézségeit figyelembe véve.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után