Hatalmas zuhanásban a font árfolyama, 50 éve nem volt ilyen, viszont közben újabb adócsökkentések jöhetnek Nagy-Britanniában 1

A font az elmúlt 50 év legalacsonyabb szintjére zuhant az amerikai dollárral szemben. Az előző heti „mini-költségvetés” utáni jelentős zuhanás következtében a font több mint 4%-ot esett az ázsiai piacokon.

Hatalmas zuhanásban a font árfolyama, 50 éve nem volt ilyen, viszont közben újabb adócsökkentések jöhetnek Nagy-Britanniában 3

Így egy font átszámítva mindössze 1,03 dollárra esett vissza, majd egy kicsit visszakorrigálva 1,05 dollárra emelkedett. Ez a valuta legalacsonyabb árfolyama 1971 óta – és most sokan attól tartanak, hogy még tovább fog csökkenni.

Az esés hatással lesz a fogyasztókra és a brit gazdaságra is, mivel a külföldről, különösen az Egyesült Államokból vásárolt áruk így több pénzbe kerülnek a vállalkozásoknak és a kormánynak, a hitelekről nem is beszélve. A turisták külföldön is aránylag magasabb árakkal szembesülnek így, míg az AA múlt héten – a legutóbbi esés előtt – azt közölte, hogy a sofőrök tank benzinenként körülbelül 5 fonttal fizetnek így többet a benzinkutaknál a gyenge font miatt.

Ez részben az erős dollár eredménye, miközben az euró is 20 éves mélypontját érte el a recesszió és az energiabiztonsági félelmek közepette az ukrajnai háború miatt. A font legutóbbi esése azután következett be, hogy az új pénzügyminiszter arra utalt, hogy a múlt heti bejelentése után további adócsökkentések következnek majd.

Kwasi Kwarteng korábban elhárította azokat a kérdéseket, amelyek a piacok válaszreakcióival kapcsolatosak voltak a merész kiadási terveire – amelyek az elmúlt 50 év legnagyobb adócsökkentési programját vázolták fel, beleértve egy több mint 70 milliárd fontos hitelfelvételt.

A szakértők megerősítették, hogy a tervezett adócsökkentések közül a gazdagoknak kedvez a legtöbb. De Kwarteng úr tegnap azt állította, hogy a csökkentések „a jövedelmi skála minden részén lévő személyeket segítik”. Ő és Liz Truss miniszterelnök is megvédte a csomagot, annak ellenére, hogy az elemzések azt sugallják, hogy az intézkedések hatására csak a leggazdagabb háztartások jövedelme nő, míg a legtöbb ember rosszabbul jár.

Három nappal a költségvetési nyilatkozata után a brit pénzügyminiszter azt állította, hogy bejelentései csak a kezdetét jelentik a kormánynak a gazdasági növekedés fellendítését célzó programjának.

„Csak 19 napja vagyunk itt. Azt akarom látni, hogy a következő évben az emberek többet tartanak meg jövedelmükből, mert úgy gondolom, hogy a brit lakosság fogja ezt a gazdaságot beindítani.” – nyilatkozta Mr. Kwarteng.

Kwarteng és Truss a következő év elején folytathatja az adók csökkentését a jövedelemadó esetleges további csökkentésével, valamint a bevándorlási szabályok és egyéb szabályozások lazításával.

Az ellenzéki pártok szerint a kormány tervei a 12 éves tory vezetés gazdasági kudarcának beismerése. Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője sérelmezte a kormány „ostoba” gazdaságpolitikáját, és ígéretet tett a 150 000 fontnál többet keresők jövedelemadó-csökkentésének visszafordítására.

A Liberális Demokrata párt szóvivője, Sarah Olney azt mondta: „Kwasi Kwarteng és ez a konzervatív kormány megdöbbentő mértékben el vannak tévedve. Költségvetésében megmutatta, hogy számára a bankok és a milliárdosok az elsők, míg a családok és a nyugdíjasok az utolsók. Ez a kormány most kimutatta a foga fehérjét, és arra készteti az átlagembereket, hogy hosszú távon ők fizessenek ezért a gazdasági vandalizmusért.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után