Hajmeresztő tervvel akarja a brit kormány lecsökkenteni az EU bevándorlók számát a Brexit után 1

A szakképzetlen EU bevándorlóknak, akik a kilépés után szeretnének majd Nagy-Britannia területére jönni dolgozni, legalább 30,000 fontos fizetésre lesz szükségük, hogy munkát vállalhassanak, derült ki nemrég egy tervezetből. A legfrissebb elemzések szerint ráadásul ez a brit munkáltatóknak több, mint 1 milliárd fontjába fog kerülni.

Hajmeresztő tervvel akarja a brit kormány lecsökkenteni az EU bevándorlók számát a Brexit után 3

A dokumentumban szereplő adatok szerint, amik egyébként a Brexit utáni bevándorlási rendszer részleteit taglalják, a szakképzett EU polgároknak már az előtt meg kell kapniuk a munkát, amit végezni fognak, mielőtt az országba érkeznének. Ezt követően pedig öt évig tartózkodhatnak majd a szigetország területén.

Az alacsonyabb fokú képzettséggel rendelkező, illetve a teljesen szakképzetlen munkások pedig csak egy 1 éves ideiglenes periódusra jöhetnek majd ki Nagy-Britanniába dolgozni, de a tervek szerint már nekik is meg kell hogy legyen a munkahelyük mire az országba megérkeznek, ráadásul az éves fizetésük nem lehet alacsonyabb, mint 30,000 font.

Amikor az egy év leteltével a vízumuk lejár, el kell majd hagyniuk az országot és egy évig várniuk kell, amíg újra kijöhetnek egy újabb évre. A Global Future által nem régiben készített elemzés szerint ez a 30,000 fontos határ, nem kevesebb, mint 100,000 további betöltetlen munkahelyhez vezetne olyan fontos területeken, mint a szociális gondozói, vagy ápolói szakmák, de az egészségügyön kívül rengeteg más területen dolgozó EU polgárok száma is megtizedelődne. Ez pedig rettenetesen megnehezítené számtalan vállalat életét. 

Hajmeresztő tervvel akarja a brit kormány lecsökkenteni az EU bevándorlók számát a Brexit után 4

“Először is, az új vízumrendszer – a szakképzett munkavállalókkal szembeni 30 000 fontos határ – el fogja venni azon munkavállalók kedvét, akiket a kormány be akar vonzani, és rengetegen meg se próbálnak majd Nagy-Britanniába jönni olyanok, akikre pedig az országnak elképesztően nagy szüksége van. Nem utolsósorban az alacsony fizetésű EUs munkavállalókra, akik nélkül az egészségügy nem állna meg a lábán.” – nyilatkozta Fergus Peace, az elemzés egyik készítője.

A hírek szerint ezek a tervek igencsak megosztották a kabinet tagjainak az álláspontját. Sajid Javid, a brit belügyminiszter például nyíltan beszélt arról, hogy az olcsó külföldi munkaerő beáramlása elé nem kellene mindenféle gátakat építeni. A „The Sun” néhány héttel ezelőtt már jelezte, hogy Mr. Javid elmondta nekik, hogy a 30,000 fontos korlátot túl magasnak tartja és nem ért vele egyet.

Theresa May korábban egyébként a G20-as találkozón Argentínában is elmondta, hogy a kormány által támogatott Migrációs Tanácsadó Testület határozottan és egyértelműen azon az állásponton van, szükséges egy ilyesfajta fizetési korlátmegszabása az országba érkező bevándorlók számára.

Amennyiben tényleg ez a terve a kormánynak, és ez meg is valósul, úgy ez igen komoly változásokat fog eredményezni a szigetország és az EU közti munkaerő áramlásban. Azt, hogy ez  már márciustól életbe lép, vagy csak az átmeneti időszak végével, 2020 végén, egyelőre nem közölték. Az egészben ezzel párhuzamosan az a legfurcsább, hogy még hivatalos elemzés is készült arról, hogy mennyire értékes Nagy-Britannia számára az olcsó EUs munkaerő.                Forrás

Megosztás