Fontos változások 2019-től, amik mindenkit érintenek Nagy-Britanniában, akinek kocsija van 1

A közúti közlekedésre vonatkozó jogszabályok igen sok helyen módosításra kerülnek 2019-től, amire érdemes lesz odafigyelni mindenkinek, akinek autója vagy motorja van. A változások közt lesz módosítás az MOT-re vonatkozólag, a biciklisekkel való interakciókkal kapcsolatban, illetve például az autópályán való közlekedés kapcsán.

Fontos változások 2019-től, amik mindenkit érintenek Nagy-Britanniában, akinek kocsija van 3

Az MOT szabályainak változásai (a fontos új minősítések és definíciók)

Veszélyes hiba  (dangerous) – közvetlen és azonnali veszélyt jelent ha így utazunk, és komoly kihatással van a környezetre is. Nem vezetheted a járművet, amíg meg nem lett javítva. (Értelem szerűen ezzel nem megy át a kocsi a vizsgán)

Komoly hiba (major)  – Nem feltétlenül, de veszélyeztetheti a jármű és sofőrjének biztonságát, és adott esetben a környezetre is káros hatással lehet. Azonnal meg kell javítani, amint lehet. (A vizsgán ilyen hibával sem mész át)

Apró hiba (minor) – Nem veszélyezteti a sofőr, vagy a közutakon közlekedő többi autós életét. Az autó is működőképes, és nincs a környezetre sem semmiféle komoly szennyező vagy más káros hatása. Csináltasd meg minél előbb. (Ilyen hibával átengednek)

Figyeljünk oda rá (advisory) – idővel a hiba komolyabbra is fordulhat, de egyelőre nincs miért aggódni. Néha nézzük meg, és javíttassuk meg ha szükségessé válik (átengednek)

Átment (pass) – A jármű állapota megfelel a minimális elvárásoknak. Törekedj rá, hogy ez így is maradjon. (átmentél)

Szabályváltozás az autópályákon

A tanuló vezetők mostantól az autópályákon is vezethetnek majd. Eddig csak akkor tehettek ilyet, ha az oktató a kocsiban ült és az ő oldalán is voltak pedálok, amivel a jármű sebességét irányítani tudta. Egyelőre azonban az autópályán való vezetés még nem lesz a vizsga része.

A másik fontos változás, hogy az új jogszabályok értelmében, azok a vezetők, akik olyan sávban hajtanak az autópályán, ahol nem lehet, mert le van zárva, 100 fontos büntetést fognak kapni. Az „okos” autópálya szakaszokon lesz olyan hogy az ilyesmit csak a kijelzőn fogja egy piros „X” jelezni, ezért érdemes lesz rá nagyon odafigyelni.

Jogosítvánnyal kapcsolatos változások

Az előrejelzések szerint nem kizárt, hogy a friss jogsisokra egy ideig szigorúbb szabályok fognak vonatkozni az utakon. Ez megnyilvánulhat majd abban, hogy szigorúbb szabályok lesznek az alkohol fogyasztást illetően, a maximális sebességet illetően, illetve arra vonatkozóan is, hogy mennyivel mehetnek maximum az egyes útfajtákon. Ezt a rendszert Észak-Írországban fogják tesztelni, és ha beválik, akkor kiterjesztik az egész szigetország területére.

Biciklisek előzgetése

Az új szabályok szerint amikor biciklist előzünk, nem mehetünk majd 1.5 méternél közelebb hozzájuk, mert, ha igen, annak komoly következményei lesznek. Amennyiben ugyanis ilyesmin kapnak, a sofőr akár 1000 fontos büntetést is kaphat majd 2019-től. A többi részletet itt találjátok.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után