Fontos 2018-as változások mindenkinek, akinek autója, motorja van Nagy-Britanniában 1

Az MOT-tesztben nagy változások léptek életbe 2018 nyarától, amely érinti az autókat, kisteherautókat, motorkerékpárokat és egyéb könnyű személygépjárműveket is.

Fontos 2018-as változások mindenkinek, akinek autója, motorja van Nagy-Britanniában 3

A Drivers and Vehicles Standards Agency (DVSA) öt jelentős változtatást hajtott végre, többek között keményebb káros anyag kibocsátási tesztek vannak és a hibakategóriák megváltoztatása is fontos dolog. Simon Williams a RAC-tól elmondta: “Azok a változások, amelyek növelik a járművek biztonságát az utakon, kétségtelenül pozitív lépésnek számítanak, ezért reméljük, hogy a tesztelők mindenütt tisztességesen és következetesen értelmezik és alkalmazzák az új szabályokat. Az utolsó dolog, amit szeretnénk látni, a MOT normák csökkentése és a nem közlekedő járművek számának növelése az utakon.”

Milyen változások történtek?

A hibák új kategóriái

A hibák az MOT során különböző kategóriákba sorolódnak újabban: kicsi, nagy és veszélyes. A “veszélyes” hiba azt jelenti, hogy közvetlen és azonnali kockázatot jelent a közúti közlekedésbiztonságra, vagy az autó súlyosan káros hatással van a környezetre – sikertelen MOT tesztet eredményezne, és a gépjárművezetők nem használhatják a járművet, amíg a hiba javításra nem kerül. A “nagy” hiba befolyásolhatja a jármű biztonságát, veszélyeztetheti a többi közlekedőt, vagy hatással lehet a környezetre – ez is sikertelen MOT tesztet eredményez, és azonnal javítani kell. A “kicsi” hiba nem gyakorol jelentős hatást a jármű vagy a környezet biztonságára. Ez azt jelentené, hogy az MOT teszten egy ilyennel átmehet a jármű, de a lehető leghamarabb meg kell javítani.

A dízelüzemű autók szigorúbb szabályai

A dízelüzemű járművet vezetőkre szigorúbb határértékek vonatkoznak a dízel részecskeszűrőkkel (DPF) rendelkező járművek kibocsátása tekintetében. A DPF rögzíti és tárolja a kipufogó kormot a dízel autók kibocsátásának csökkentése érdekében. A jármű súlyos hibát kap a teszten, ha a MOT-vizsgáló a kipufogógázból származó bármilyen színű füstöt lát, vagy bizonyítékot talál arra, hogy a DPF-et valaki megpiszkálta. Az új DPF-ek gyakran több mint 1000 fontba kerülnek, ami több, mint számos ember autójának az értéke. A legutóbbi RAC-felmérésben részt vevő emberek mintegy 49% -a úgy gondolta, hogy csak 250 és 500 font között van egy ilyen alkatrész ára.

Új szabályok 

A MOT új ellenőrzéseket vezetett be az újabb autók számára, beleértve többek közt az alábbi szituációkat:

  • Ha a gumiabroncsok nyilvánvalóan leeresztett állapotban vannak
  • Ha a fékfolyadék szennyezett
  • A folyadékszivárgások, amik környezeti kockázatot jelentenek
  • Féktárcsa figyelmeztető lámpák, és ha a fékbetétek vagy a tárcsák hiányoznak
  • Tolatólámpák és fényszórómosók ellenőrzése

Megújult az MOT tanúsítvány kinézete

Az aktuális MOT teszt tanúsítvány megújult az új típusú hibák felsorolásához.

A 40 év feletti járműveknek nem kell MOT

Autóra, tehergépkocsira, motorkerékpárra és egyéb könnyű személygépjárműre, ha 40 évesnél idősebbek és nem változtak lényegesen, nem kell MOT. Korábban csak az 1960 előtt épített járművek mentesültek az MOT alól.

A bírságok nem változtak

Számos járműalkatrészt ellenőrznek az MOT-ok során, hogy megfeleljenek a jogi előírásoknak, például a lámpákat, a biztonsági öveket, a gumiabroncsokat és a fékeket. Akár 1000 GBP-ig terjedő bírságot is kiszabhatnak ránk ha a jármű nem rendelkezik érvényes MOT-vel, így van még egy ok ami miatt nem érdemes kockáztatni.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás