A most következő hét első felére újabb nagy havazást jelzett előre a brit meteorológiai intézet Londonba, és Anglia déli felén több térségbe. Az országban jó néhány helyen sárga figyelmeztető jelzés van érvényben az időjárási viszontagságok miatt.

Alig néhány napja, hogy London egyik felén hatalmas havazás volt, bár hiába hullott néhol tenyérnyi pelyhekben a hó, sajnos mivel nem volt elég hideg, egy nap alatt el is olvadt szinte mindenhol. Most azonban újra havazás várható a fővárosban és környékén, és az időjósok szerint néhol akár 5-10 centi is leeshet majd a hét első felében.

A hideg idő, ami a napokban felváltotta az eddig enyhe telet tehát folytatódni fog a brit meteorológiai intézet jelentése szerint. A havazásra figyelmeztető sárga jelzés Londonra is érvényes, de a fővároson kívül szinte az egész délkeleti térséget érinti. Az előrejelzések szerint a havazás kedd este illetve szerdára virradó hajnal során várható.

A Met Office közleménye szerint „havazás, helyenként nagyobb mennyiségű hó várható kedd- szerda magasságában”. A közlemény szerint egy esőt hozó front vonul át az ország felett, ami a hőmérséklet lehűlésével kedd éjszakára havazásba megy majd át.

A brit meteorológiai intézet szerint továbbá: „A legtöbb helyen, ahol havazásra lehet számítani, 1-3 cm hó fog esni nagy valószínűséggel, de helyenként ez akár az 5 cm-t is elérheti. Egy kis esély van rá, hogy néhány magasabb területen akár 10 cm hó is essen.” A havazásra az előrejelzés szerint a londoniak számíthatnak, továbbá az Anglia délkeleti, és délnyugati részén valamint Anglia középső részének keleti illetve nyugati felén élők.

Sárga figyelmeztetések vannak továbbá érvényben a szélre és a jégre vonatkozóan az Egyesült Királyság nagy részén vasárnap folyamán. Az Egyesült Királyságon jelenleg egy erős szeleket, havat és jeget hozó, a sarkvidék irányából érkező hidegfront halad át, és emiatt sikerül ilyen dermesztőre a január vége.

Luke Miall meteorológus azt mondta, hogy a vasárnap észrevehetően hidegebb lesz, mint a szombat volt. Hozzátette: “Az északi szél igen csípős hideget hoz, így a hőmérőn látott valós hőmérséklet hiába lesz 4-7C , a szél miatt ezt nulla fok alatti hőmérsékletnek fogjuk érezni.”     Forrás