Fontos változások 2024-ben, amik rengeteg embert érintenek, aki Nagy-Britanniában dolgozik 1

Rengeteg ember, aki a szigetországban dolgozik, észlelni fogja a munkajog néhány jelentős változásának előnyeit, amelyekre alig több mint egy hónap múlva kerül sor. 2024 áprilisában számos új intézkedést vezetnek be, amelyek javíthatják az emberek életét.

Fontos változások 2024-ben, amik rengeteg embert érintenek, aki Nagy-Britanniában dolgozik 3

A rugalmas munkavégzést, amelyet egyesek nagyon hasznosnak találnak, az emberek az első munkanapjuktól kérhetik, nem pedig csak hónapok után. Változtatások jönnek annak érdekében is, hogy a nőket jobban megvédjék a terhesség alatti elbocsátástól. Íme egy összefoglaló a 2024 áprilisban érkező, munkával kapcsolatos törvénymódosításokról.

Rugalmas és kiszámítható munkavégzés

A bevezetésre kerülő törvény értelmében a munkavállalóknak joguk lesz rugalmas munkavégzést kérni a munkába állás első napjától (a jelenlegi helyzet helyett, most ugyanis csak 26 hét után lehet). A módosítást végrehajtó rendeleteket december 11-én terjesztették a Parlament elé, és 2024. április 6-án lépnek hatályba.

Az alkalmazottak bármely 12 hónapos időszakon belül két kérelmet is benyújthatnak, egy helyett. A munkavállalóknak a továbbiakban nem kell indokolniuk a kért változtatást, ahogyan az jelenleg elvárt, a munkáltatóknak pedig két (három helyett) hónapon belül kell döntést hozniuk a kérelemről. A változtatások célja a rugalmas munkavégzés elérhetőbbé tétele a munkavállalók számára, de változatlanok maradnak azok az okok, amelyek miatt a munkáltató jogszerűen megtagadhatja a kérelmet.

Elbocsátás elleni védelem várandósság és szülési szabadság alatt

Április 6-án új szabályok lépnek életbe minden olyan terhesség esetén, amelyet a munkáltatónak ezen a napon vagy azt követően bejelentettek, valamint az ezen a napon vagy azt követően lejáró szülési szabadságra. Jelenleg a szülési szabadságon, megosztott szülői szabadságon vagy örökbefogadási szabadságon lévő munkavállalók elbocsátása előtt a munkáltatók kötelesek megfelelő alternatív munkát kínálni számukra, ahol ez létezik, elsőbbséget élvezve, másokhoz képest, akiket ideiglenesen elbocsátásra választanak ki. Az új szabályok szerint a terhesség alatti elbocsátási védelem akkor kezdődik, amikor a munkavállaló közli a munkáltatójával, hogy várandós, és a kötelező szülési szabadságról munkába való visszatérést követően egy további időszakra meghosszabbodik.

A védett időszakot a szülés várható hetének első napjától (vagy a szülés tényleges időpontjától, ha erről a munkáltatót értesíti) számítják 18 hónapos időtartamra. Ezért, ha a munkavállaló teljes 12 hónapos törvényes szabadságát kiveszi, a munkába való visszatérést követően további hat hónapos védelemben részesül. A vetélésen átesett munkavállalók esetében a védelem a terhesség befejezését követő két hétig érvényes.

Ha a terhesség 24. hetének vége előtt elvetél, a védett időszak két héttel a vetélés után ér véget. 24 hetes terhesség után, halvaszületés esetén a munkavállaló jogosult a teljes törvényes szülési szabadságra. A szülési szabadság esetében a további védett időszak a szülés várható hetét követő 18 hónap elteltével jár le, kivéve, ha a munkavállaló gyermeke születésének időpontjáról (a szülési szabadság lejárta előtt) tájékoztatta a munkáltatót, ebben az esetben a további védett időszak ezen időpont után 18 hónappal lejár. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló teljes 12 hónapos szülési szabadságát kiveszi, a munkába való visszatérést követően további hat hónap védelmet kap.

Megosztott szülői szabadság

Azok számára, akik 6 vagy több egymást követő hét megosztott szülői szabadságot vesznek igénybe, de nem vettek ki szülési vagy örökbefogadási szabadságot, a további védett időszak a gyermek születése/örökbefogadási időpontja után 18 hónappal jár le. Hat egybefüggő hétnél kevesebbet igénybe vevők esetében elbocsátási védelem érvényesül, ha az elbocsátási helyzet a munkavállaló megosztott szülői szabadságon töltött időszaka alatt áll elő (a jelenlegi helyzethez hasonlóan). Az új szabályok a 2024. április 6-án vagy azt követően induló megosztott szülői szabadságra vonatkoznak majd.

Apasági szabadság

Az alkalmazottak új jogokat kapnak, ha a baba születésének várható hete (EWC) április 6-án vagy azt követően van, illetve azon gyermekek esetében, akiket várhatóan örökbefogadónál helyeznek el, ezen a napon vagy azt követően. Jelenleg az alkalmazottak mindössze egy hetet vehetnek igénybe összesen vagy két egymást követő hét apasági szabadságot. Április 6-tól pedig két különálló egyhetes blokkként jogosultak apasági szabadságra. A szabadságot ezután a születést vagy örökbefogadást követő 52 héten belül bármikor ki lehet venni (ahelyett, hogy a születést követő 56 napban kellene szabadságot kivenni). Legalább 28 nappal korábban kell bejelenteniük apasági szabadságra vonatkozó szándékukat.

Gondozói szabadság

2024 április 6-tól a gondozási kötelezettséggel rendelkező munkavállalók évente egy hét fizetés nélküli gondozói szabadságot vehetnek igénybe. Az eltartott nemcsak házastárs, élettárs, gyermek vagy szülő lehet, akinek tartós gondozási szükséglete van, hanem bárki, aki a munkavállalóra támaszkodik és gondozásra szorul. A hosszú távú szükségletek a 2010. évi egyenlőségi törvény értelmében fogyatékosságként, olyan betegségként vagy sérülésként (akár fizikai, akár lelki)ként határozhatók meg, amely három hónapnál hosszabb ideig tartó gondozást igényel. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után