Új törvény Nagy-Britanniában, amely fontos minden albérlő és landlord szempontjából egyaránt 1

A királynő beszédében (Queen’s Speech) néhány nappal ezelőtt egy új törvényjavaslatot mutatott be a brit kormány, amely nagy hatással lesz az albérletpiacra. A bejelentés során egyébként, amelyet (május 10-én) Károly herceg olvasott fel – miután a királynő lemondta megjelenését –  38 törvényjavaslatot jelentettek be, beleértve a Brexitre, az oktatásra és a lakhatásra vonatkozó új törvényeket is.

Új törvény Nagy-Britanniában, amely fontos minden albérlő és landlord szempontjából egyaránt 3

A következő parlamenti ciklusra vonatkozó kormányzati napirendi javaslatok között szerepel egy új jogszabály bevezetése, amely „tisztességes és hatékony” jogi környezetet teremt a bérlők és a bérbeadók (landlordok) számára egyaránt. A bérbeadói reformtörvény egyik fő célja a magánbérlők védelme az úgynevezett  kényszer kilakoltatás eltörlésével.

A 21. szakasz szerinti kilakoltatási felhívás jelenleg azt jelenti, hogy a bérbeadónak nem kell indokolnia a bérleti jogviszony felmondását, de azért, hogy biztonságot nyújtson a törvény a bérlőknek, ezt most megszüntetik. Az új bérlőkről szóló törvény értelmében a bérbeadóknak ezentúl bizonyítható indoklást kell adniuk a bérlő kilakoltatására, és beiktatásra kerül egy ombudsman is, hogy a landlordok és a bérlők közötti vitás ügyeket külön bírósági eljárás nélkül lehessen rendezni.

A törvényjavaslat azonban erősíti majd az ingatlan tulajdonosának jogait is: ha ismétlődő, halmozódó bérleti díjhátralékok fordulnak elő, amikor problémás vagy nem együttműködő magatartás tapasztalható, akkor csökkenti a felmondási időt – mondja a kormány.

Létrejön továbbá egy ingatlanportál is, amely segíti a bérbeadókat jogaik és kötelezettségeik tisztázásban, és „teljesítményjelzést” ad a bérlőknek, hogy ha szükséges, számon kérhessék a bérbeadójukat.

Az új jogszabály az április végén közzétett számadatokra hivatkozik,  amelyek azt mutatják: sok olyan lakást bérelnek magánszemélyek, akiknél fennáll a hajléktalanná válás veszélye, miután megkapták a 21. szakaszról szóló értesítést. Ez a szám harmadával több a járvány előttihez képest.

Mintegy 5260 háztartást fenyegetett kilakoltatás, miután karácsony előtt a 21. szakasz szerinti értesítést kaptak – derült ki a Department for Levelling Up, Housing and Communities adataiból. Ez 18,5%-os növekedés az előző negyedévhez képest, és 37,3%-os növekedés 2019 azonos időszakához képest.

Az új törvényjavaslatot elemző tájékoztató dokumentum szerint a 21. szakasz szerinti figyelmeztetések eltörlése bátorítja majd  a bérlőket, hogy „kiálljanak a rossz körülmények, bánásmód és a tisztességtelen bérleti díj emelések ellen.” A kormány úgy gondolja, hogy „reformok révén jobb körülményeket teremtene a bérlők számára” Anglia magánbérlet szektorának 4,4 millió háztartásában. A kényszer kilakoltatás megszüntetése – amelyet Skóciában már eltöröltek – „biztonságot nyújt majd a bérlőknek.

A múlt hónapban Polly Neate, a Shelter hajléktalanokkal foglalkozó jótékonysági szervezet igazgatója azt nyilatkozta: „ Borzasztó, hogy minden hetedik percben újabb bérlő kap kilakoltatási felszólítást, annak ellenére, hogy a kormány három évvel ezelőtt megígérte, hogy megszünteti ezeket a súlyosan tisztességtelen eljárásokat”. Neate, aki azt követelte, hogy a kormány végre tartsa be ígéretét, hozzátette: „Nem csoda, hogy sok bérlő úgy érzi, hogy elfelejtették. Magánbérlők milliói élnek bizonytalanságban – soha nem tudnak igazán élni…”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után