Fokozódik a fejetlenség a brit parlamentben: egy új, független csoporthoz kezdtek el csatlakozni a képviselők 1

Három kormánypárti képviselő is fogta magát és elhagyta a hatalmon levő konzervatív pártot, mivel elegük lett. Azt nyilatkozták, hogy a Brexit körüli káosz és a kilépés levezénylésének a módja volt az utolsó csepp a pohárban.

may corbyn brit parlament

Anna Soubry, Heidi Allen és Sarah Wollaston egyaránt úgy döntött, hogy kilépnek a kormánypártból, ezzel még tovább gyengítve Theresa May hatalmát a parlament falai közt. A trió arról számolt be, hogy az egyik döntő tényező a Brexit körüli helyzet „alakulása” volt, a másik pedig a párt jobboldali irányba történő eltolódása.

A legutóbbi parlamenti ülésen már az ellenzékből nemrégiben kivált másik 8 képviselővel ültek egy csoportban. A helyzet ugyanis az, hogy a munkáspártot is elkezdték elhagyni a tagjai, ott ráadásul egyből nyolcan döntöttek úgy, hogy nem szeretnének tovább a párt tagjai lenni. Az említett nyolc személy a munkáspárt vezetőjét, Jeremy Corbynt bírálta, hogy elfogadhatatlan, ahogy a Brexitet kezeli, továbbá az is elhangzott az indokok közt, hogy a munkáspárt berkeiben igen erősen érezhető az antiszemitizmus.

„Teljesen elfogadhatatlan és értelmetlen, hogy az a párt, amelyről eddig köztudott volt, hogy mindenki másnál többet törődik a gazdaság helyzetével, most teljesen vakon menetel a szakadék széle felé, és próbálja belehajszolni az országot a kilépés nélküli Brexitbe.” – nyilatkozta a pártot elhagyó trió egyike.

„Semmilyen felelősségteljes kormánynak nem lenne szabad tudatosan és szándékosan ilyen kárt okoznia, és ilyen romboló hatásoknak kitennie a saját országát és annak lakosait, illetve vállalatait. Azt is elutasítjuk továbbá, hogy tévesen azt állítják, és próbálják elhitetni mindenkivel, hogy csak végkimenetele lehet a kilépésnek, a megállapodással való kilépés, vagy a megállapodás nélküli kilépés.”

„Az óra ketyeg és március 29 (a kilépés dátuma) rohamosan közeledik. A megállapodás nélküli kilépést törvényileg meg kellene akadályozni és ezzel nem várhatunk egészen addig, míg már fél lábbal a szakadékban vagyunk. Egyszerűen nem tehetjük meg hogy külső szemlélőként nézzük végig a dolgokat, és hagyjuk őket megtörténni.”

Theresa May, brit miniszterelnök, akinek a hatalma most már napról napra gyengül, és továbbra sem tud felmutatni semmit, ami arra utalna, hogy a Brexit kapcsán bármiféle előrelépést sikerült volna elérni, válaszul a 3 képviselő lemondására azt nyilatkozta, hogy sajnálja, hogy így döntöttek, és hogy köszöni az eddigi munkájukat.

A miniszterelnök a nyilatkozatában azt is elmondta, hogy azzal, hogy a nép által hozott döntést végrehajtják (utalva a népszavazásra), a kormány jót cselekszik és a helyes döntést hozza az ország számára. „És ennek fényében együtt mehetünk majd tovább előre, egy szebb jövő irányába.” – jelentette ki beszédében.

Fokozódik a fejetlenség a brit parlamentben: egy új, független csoporthoz kezdtek el csatlakozni a képviselők 3

Ennek a mostani három képviselőnek a kilépése azért is bír hatalmas jelentőséggel, mert így a konzervatív kormány többsége a parlamenten belül még kisebbre apadt, vagyis még többször és könnyebben fordulhat az elő, hogy a kormányt kulcsfontosságú döntéseknél leszavazza az ellenzék.    Forrás

Megosztás