uk furlough vége

A brit kormány furlough rendszere, az alkalmazottak megsegítésére, ma véget ért, miután az elmúlt 18 hónap során több millió brit munkavállalót támogattak rajta keresztül. Mindazonáltal sokan aggódnak amiatt, hogy az elkövetkező hónapokban pont emiatt több százezer munkahely fog megszűnni.

FIGYELEM: Mától vége a dolgozókat a Covid alatt támogató furlough rendszernek Angliában 1

A brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) becslései szerint csaknem egymillió olyan munkavállaló van a szigetországban, aki még szeptember végén is kapja a támogatást. A közgazdászok ezzel párhuzamosan arra figyelmeztettek, hogy a támogatási rendszer végeztével valószínűleg erőteljesen nőni fog a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

A Pénzügyi Tanulmányok Intézete (IFS) szintén ezen a héten figyelmeztetett arra, hogy a program megszűnése valószínűleg a londoni munkavállalókat érinti majd a legsúlyosabban, a fővárosi alkalmazottak vannak ugyanis a „legbizonytalanabb helyzetben”.

Eközben a liberális demokraták arra szólították fel Rishi Sunak pénzügyminisztert, hogy hosszabbítsa meg a furlough rendszert legalább abban a 10 szektorban, amelyet a Covid-19 okozta káosz a leginkább sújtott, mint például a légi utasszállítás, az utazási irodák és a kiskereskedelem.

furlough támogatás Anglia

„A furlough rendszer felszámolása veszélybe sodorhatja azt a számtalan családot, akik már így is meredeken emelkedő villanyszámlákkal kell, hogy szembenézzenek a télen. A kormánynak jobban át kellene gondolnia hogy mi a helyes lépés, különben az ország a koronavírus fekete csütörtökével találhatja szembe magát” – mondta Christine Jardine képviselő a téma kapcsán.

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a hírek szerint rövidesen új támogatási programot fog bejelenteni, hogy segítse a szegényebb háztartásokat a téli hónapok alatt. Alan Custis, a Lazard Asset Management vezetője szerint a munkanélküliségi ráta, amely a múlt hónapban 4,6% -ra csökkent, valószínűleg ismét magasabbra fog most emelkedni. Custis hozzátette, hogy amúgy más országokban, például az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában is megugrott a munkanélküliség, amikor megszűnt a munkavállalók hasonló jellegű pénzügyi támogatása.

A következő napokban a hírek szerint egy olyan tervet jelenthetnek be, amelynek keretein belül akár 500 millió fontot is szétoszthatnak a helyi önkormányzatokon keresztül. A program a Covid local support grant-et váltaná fel, amely csütörtökön véget ér, és amely lehetővé tette Anglia helyi önkormányzatainak, hogy támogassák azokat, akik a járvány idején komoly pénzügyi gondokkal küzdöttek. A pénzügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a felröppent híreket. Ami viszont jó hír, hogy a furlough rendszer végével párhuzamosan az utóbbi hónapban rekord magasra nőtt a betöltésre váró munkahelyek száma a szigetországban. Az ONS adatai szerint augusztusban először volt az országban több, mint 1 millió nyitott pozíció.       Forrás