Figyelem! A hosszú Covid komoly károkat okoz létfontosságú szervekben rengeteg embernél 1

Egy nemrégiben közzétett tanulmány megállapította, hogy a hosszú Covid-betegséggel kórházba került betegek közel egyharmadának több szervében is rendellenességek jelentkeztek a fertőzés után öt hónappal.

Figyelem! A hosszú Covid komoly károkat okoz létfontosságú szervekben rengeteg embernél 3

A betegek MRI-vizsgálata több kóros elváltozást mutatott a tüdőkben, az agyban és a vesékben, mint egy olyan kontrollcsoportnál, akik nem voltak Covidosak. A kutatás megállapította, hogy a tüdőben jelentkező rendellenességek szignifikánsan magasabbak (majdnem 14-szer gyakoribbak) a Covid után kórházból hazabocsátott betegek körében. Az agyat és a veséket érintő kóros elváltozások háromszoros, illetve kétszeres gyakoriságot mutattak.

A Lancet Respiratory Medicine-ben megjelent tanulmány elkészítése során 259 olyan Covidos beteget vizsgált, akik annyira megbetegedtek, hogy kórházba kerültek. A főbb szerveik MRI-vizsgálata jelentős különbségeket mutatott egy 52 főből álló olyan csoporthoz képest, akiknek soha nem volt Covid-fertőzése, öt hónappal a hazabocsátásuk után.

A rendellenességek mértékét gyakran befolyásolta a Covid-fertőzés súlyossága, az életkor és esetleges más korábbi betegségek vagy egyéb az egészségi állapottal kapcsolatos kondíciók. Az eredmények a C-MORE (Capturing the MultiOrgan Effects of Covid-19) tanulmány részét képezik, amelyet Betty Raman, az Oxfordi Egyetem szív- és érrendszeri orvostudományi docense vezet.

„Azt találtuk, hogy csaknem minden harmadik betegnél több szervi eltérés volt megfigyelhető  az MRI-n a kontrollcsoport tagjaihoz képest. Öt hónappal a Covid-19 miatti kórházba kerülés után a betegeknél a tüdőt, az agyat és a vesét érintő rendellenességek megnövekedett aránya volt tapasztalható a nem Covid-19 kontrollcsoportunkhoz képest.”

“Az egyén életkora, az akut Covid-19 fertőzés súlyossága, valamint a társbetegségek mind jelentős tényezők voltak annak meghatározásában, hogy kinek milyen mértékű szervi sérülései keletkeztek. Úgy gondoljuk, hogy a társbetegségek (például cukorbetegség, szívbetegség stb.) csökkentik a szervek állóképességét, és potenciálisan szerepet játszhatnak a lassabb gyógyulásban, de láttunk szervi rendellenességeket még azoknál is, akiknél nem volt jelen semmiféle egyéb betegség.”

Dr. Raman azt mondta, hogy azoknak, akik régóta szenvednek a hosszú Covid miatt, reményre adhat okot, hogy a kutatás folyamatban van, mert egyre több dologra sikerül választ kapni. A kutatók olyan tüneteket találtak, amelyek az MRI-vizsgálatok során feltárt szervkárosodások jeleivel párosultak, mint például a mellkas tájéki szorító érzés és a köhögés a tüdőben kialakult rendellenességek esetén.

De a hosszú Covid-tól szenvedők által tapasztalt tünetek nem mindegyike köthető közvetlenül az MRI-vizsgálatok eredményein látottakhoz.

Dr. Raman azt is elmondta, hogy egynél több szerv rendellenességei gyakrabban fordulnak elő azoknál az embereknél, akik kórházba kerültek a Covid miatt, viszont még azok után is fizikai és mentális egészségügyi problémákról számolnak be, hogy felépültek a kezdeti fertőzésből.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után