Újabb Covid emlékeztető oltás következik: változnak a szabályok, itt van, kik kapják meg automatikusan 1

Változnak a Covid emlékeztető oltásra vonatkozó szabályok, de a leginkább veszélyeztetetteknek idén ősszel ismét elérhetővé válik az újabb „adag”. Minden 65 éves vagy annál idősebb felnőttnek fogják felajánlani automatikusan a vakcinát, az Egyesült Királyság immunizálási szakértőinek tanácsát követve. 2022-ben minden még 50 év feletti embernek ajánlottak fel emlékeztető oltást automatikusan.

Újabb Covid emlékeztető oltás következik: változnak a szabályok, itt van, kik kapják meg automatikusan 3

Jelenleg továbbra is csak az NHS-en keresztül kaphatod meg a Covid emlékeztető oltásodat. A brit kormány nemrégiben megerősítette, hogy mely csoportok lesznek automatikusan jogosultak az őszi emlékeztető oltásra:

  • Idősek otthonában élők
  • Minden 65 év feletti felnőtt
  • Azok a hat hónap és 64 év közöttiek akik valamilyen klinikai kockázati csoportba sorolhatók
  • Egészségügyi és szociális gondozók
  • Azok a 12 és 64 év közötti emberek, akik közvetlenül érintkeznek legyengült immunrendszerű emberekkel
  • Azok a 16 és 64 év közötti személyek, akik időseket gondoznak és az idősek otthonában dolgozó alkalmazottak
Hogyan foglalhatom le az őszi Covid emlékeztető oltásomat?

Az NHS automatikusan felveszi a kapcsolatot az oltásra jogosultakkal. Angliában az NHS weboldalán, az NHS alkalmazáson keresztül, vagy szeptember 18-tól a 119-es telefonszámon foglalhatják le az oltás beadatására az időpontjukat.

A kormány azt reméli, hogy október 31-ig a lehető legtöbb embernek beadják védőoltást. Az őszi emlékeztető oltást Angliában előrehozták a Covid egy új változata, a BA.2.86 miatt, amelyet augusztus 18-án észleltek először az Egyesült Királyságban. Skócia, Wales és Észak-Írország szintén előrehozta az oltási program indítását. A korábbiakhoz hasonlóan mindenki, aki jogosult az ingyenes influenza elleni oltásra, egyúttal azt is megkaphatja.

A közelmúltban jóváhagytak az Egyesült Királyságban egy új Pfizer oltást, amely az Omicron XBB 1.5 alváltozatát célozza. Négy különböző vakcinát használnak jelenleg szerte az Egyesült Királyságban: Pfizer-BioNTech, Moderna, Sanofi/GSK és Novavax.

Mindegyik hozzájárul a védelem javításához a vakcinák korábbi verzióihoz képest, és hosszabb távú védelmet nyújt a Covid-19 súlyos lefolyású változataival szemben. A legtöbben bármelyiket megkaphatják, de a terhesek, 18 év alattiak vagy 75 év felettiek esetében nem mindegy, hogy melyiket kapják. Aki nem tartozik ezen kategóriák egyikébe sem, nem választhatja ki, hogy melyik oltást kapja.

Covid betegség után mennyi idővel kaphatok oltást?

A pozitív teszt után legalább négy hetet kell várni, még akkor is, ha nem voltak tüneteid. Súlyos betegség vagy magas láz esetén nem adható be az oltás. A vakcina nem fertőzi meg a Covid-fertőzött embereket, és nem okozhatnak pozitív teszteredményeket.

Az Egyesült Királyságban 2023 májusáig közel 176 millió Covid-oltást adtak be. Az Egyesült Királyságban a 12 év felettiek 88%-áról (58 millió emberről) úgy tudják, hogy mind az első, mind a második adag oltást megkapta, 93% pedig legalább egy oltáson túl van.

2023 őszétől az Oltási Bizottság azt mondta, hogy csak egy oltásra lesz szükség az elsődleges védelem biztosításához. A legyengült immunrendszerű emberek azonban további adagokra is jogosultak lehetnek.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után