Ez történne Nagy-Britanniával pontosan, ha kilép az EU-ból és a közös piacról 1

A brit politikusok lassacskán leveszik végre a szemellenzőt és az ország többi részével együtt kezdik belátni, azt, amit sokan már az elején mondogattak, de valamiért senki nem figyelt oda. Vagyis, hogy Nagy-Britannia számára csak egy szép álom, hogy egyenjogú, teljes értékű tagja legyen a közös piacnak a kilépés után és mindemellett korlátozhassa, hogy ki jöjjön be az országba és ki nem.

BN-MU122_zimmer_P_20160225161218

Európa többi része nemes egyszerűséggel ezt nem fogja hagyni. Így hát a szigetországnak választania kell majd. Vagy továbbra is beengednek minden boldog boldogtalant, a munkaerő szabad áramlásának jogán és hátrányok nélkül részei lehetnek a közös piacnak, vagy pedig  lehúzzák rolót a bevándorlók előtt, de akkor az EU is beint majd a kereskedelmi egyezményekről folytatott tárgyalások során a brit kormánynak. Hogy ez pontosan milyen károkat okozhat a brit gazdaságnak, az még csak most kezd igazán körvonalazódni.

A közös piac elhagyása

David Davis, a brexit lefolytatásáért felelős miniszter a napokban azt nyilatkozta az alsóház ülésén, hogy igen valószínűtlen, hogy a brit nemzet a tagja marad az egységes EU-s piacnak. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy a brit cégek és vállalkozások, ha ez így alakul nem fognak tudni többé kereskedni az EU-val, anélkül hogy mindenféle hátráltató tényezők, adók, intézkedések ne nehezítenék meg a kereskedést.

Számos pénzügyi vállalkozás már most szólt, hogy ha a britek kilépnek a közös piacról, azonnal költöznek másik, az EU területén lévő városba. Ha pedig rengeteg cég elmegy, nemcsak a pénzt viszik, de a munkahelyeket is, ezt mondani sem kell. Viszonyításképp csak annyit, hogy Nagy-Britannia összes EU-val folytatott szolgáltatás exportjának a 33%-át a pénzügyi szolgáltatások tették ki 2015-ben.

Az EU vámuniójának elhagyása

Ha a briteknek sikerülne is egy átfogó kereskedelmi egyezményt összehozni hosszú évek alatt az EU-val, megszűnne a vámmentesség és az összes brit áru költséges és időigényes vámellenőrzéseken kéne hogy átessen minden alkalommal.

Kiválni az EU-ból előzetes tárgyalások nélkül

Olyan konzervatív párti politikusok, mint John Redwood, azt állítják, a briteknek csak simán fittyet kéne hányni az 50. cikkely aktiválására, és maguktól kilépni, és csak ezt követően leállni tárgyalni az EU-val a kereskedelemmel kapcsolatos ügyekről. Ennek beláthatatlan következményei lehetnének az EU-val való exportra, ráadásul nem csak az EU-val romlana meg a kapcsolat, de az uniónak van egy átfogó kereskedelmi egyezmény hálózata a világ többi részével, ahol már jól le vannak fektetve a szabályok. Egy hirtelen kilépéssel a britek a világ többi részével is elvesztenék a kapcsolatot, mivel azokat a szerződéseket is újra kellene csinálni.

A kilépéssel, és annak módjával nem csak az a baj, hogy  közvetlen problémákat okoz, hanem bizonytalanságot kelt a nagy befektetőkben és a multinacionális cégekben, akik amiatt elviszik a cégeiket, munkahelyeiket, és a tőkéjüket a térségből. Ez további gazdasági problémákat kelt plusz fokozza az addigiakat is.

Kormányozzuk a hajót más irányba

Az is felmerült ötletként, hogy a világ többi rész felé kiépített vámrendszert meg kellene szüntetni egy huszárvágással, és az EU helyett más erős gazdaságokkal elkezdeni kereskedelmet folytatni nagyobb arányban.

Ebben az esetben az EU határán a brit gépjárműveket exportálók azonnal kapnának plusz 10% vámot a nyakukba, plusz Nagy-Britanniát elárasztaná Ázsia, Kínával az élen, a szuperolcsó és minőségben is versenyképes acéllal. A brit acélipart ez alapjaiban rengetné meg.

Nos, és ez még csak a jéghegy csúcsa, tehát amikor valaki olyan nagy átéléssel hangoztatja, hogy ki kell lépni, nem árt megkérdezni, hogy minden szemszögből jól megvizsgálta-e a dolgot. Az új brit miniszterelnök, Theresa May nyilván nem ebben a szituációban akarta volna átvenni a hajóskapitány szerepét, de hát nincs mit tenni, ez jutott.    Forrás: Independent

[fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után