A Brexitesek elkészítettek egy ütemtervet az Egyesült Királyság számára, hogy visszavehessék az irányítást abban az esetben, ha az ország kilép az EU-ból.

reeditor-2016-8429-feb-8430-01-09-8538-uk-expats-should-register-to-vote-in-the-eu-referendum_7550_t12

A parlamentnek véget kell vetnie a szabad mozgásnak és meg kell zaboláznia az EU-s bíróságok hatalmát — mondja a Vote Leave. A kormány „egy évtizednyi bizonytalanságra” hívja fel a figyelmet, ami akkor várható, ha az megszabadítja magát Brüsszeltől és új kereskedelmi megállapodásokat köt.

Azonban, a Vote Leave szerint, lehetséges, hogy 2020 májusában megszülethessen egy új egyezség a UK-EU szabad kereskedelméről. Az Egyesült Királyság június 23-án szavaz arról, hogy maradjon-e az EU-ban, avagy váljon ki belőle.

Néhány újabb, a referendummal kapcsolatos hír:

  • George Osborne és Lord Darling a sürgősségi kiadások csökkentésére és adóemelésre figyelmeztetnek, amely abban az esetben fog bekövetkezni, ha a Királyság a kilépés mellett szavaz.
  • Azonban, 57 konzervatív parlamenti képviselő megakadályozná ezeket a terveket, amellyel Osborne helyzete „tarthatatlan” lenne.
  • A CBI azt mondta, hogy a norvég, svájci, kanadai és egyéb országokból származó üzletcsoportok már felvázolták az EU-val történő alternatív kapcsolat eredményeként kialakuló „súlyos hiányosságaikat”.
  • Stephen Dorrell egykori egészségügyi államtitkár szerint, a kilépés ellehetetleníteni az NHS-t, ugyanis, nem lenne elég a pénzügyi keret a működtetésére.
  • Skócia miniszterelnöke Nicola Sturgeon arra figyelmeztetett, hogy a kilépés a toryk megerősödését eredményezné, akik hatalomra is kerülnének ennek eredményeként.

A BBC politikai szerkesztője, Norman Smith szerint, a Vote Leave ütemterve „erőfeszítés arra, hogy elhárítsák azokat a kijelentéseket, melyek szerint a Brexit nagy sötétségbe vezetne.” Azonban, a maradás mellett pártolók arra mutattak rá, hogy jelenleg, a kilépés mellett kampányolók nincsenek hatalmon, ezért azok a Brexitet akarják felhasználni arra, hogy hatalomra kerüljenek.

A Vote Leave szerint, a parlamentnek azonnal törvénybe kellene iktatnia azt, hogy „megvonják a Európai Igazságügyi Bíróságtól a nemzetbiztonság fölött gyakorolt ellenőrzés jogát és meg kell engedni a kormánynak azt, hogy deportálhassa a bűnözőket az EU-ból.”

„Miután megszavazzuk a kilépést, az embereknek azonnal látniuk kell, hogy megtesszük amit kell annak érdekében, hogy visszaszerezzük az ellenőrzést az EU-tól” —mondta Chris Grayling, a kilépésért kampányolók vezetője.

„Gondosan irányított tárgyalási folyamatra van szükségünk és néhány főbb jogszabályváltozásra még 2020 előtt, amelyek értelmében igazi lépéseket teszünk a bevándorlás korlátozására, az üzemanyag általános forgalmi adójának az eltörlésére, és véget vetünk annak a helyzetnek, hogy egy nemzetközi bíróság megmondja nekünk, hogy kit vagy kit nem deportálhatunk.”

Ezek lennének a legfontosabb lépések, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból:

  • Pénzügyi törvény: Ez eltörölné a háztartási energia számlákat terhelő 5%-os forgalmi adót. Ezt abból a költségvetésből finanszíroznák, amelyet az EU-s költségvetéshez való hozzájárulásra tettek félre — mondta a Vote Leave.
  • NHS törvény: Az NHS 100 millió fontot kapna hetente, amelyet szintén az EU-ból való kilépésnek köszönhető megtakarításból fizetnének.
  • Törvény a menedékházakkal és a bevándorlókkal kapcsolatban: „Véget vetni az EU állampolgárok automatikus jogának arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Királyság területére léphessenek.”
  • Szabad kereskedelmi törvény: Az Egyesült Királyság szakít az EU közös kereskedelmi politikájával annak érdekében, hogy helyreállítsa a kormány hatalmát az ország saját kereskedelmi politikájának az ellenőrzésére.
  • Európai Közösségek Törvénye (1972): Ez az a törvény, amely jogalapot ad az EU törvények fennhatóságára a Királyságban. Ezek a törvények hatálytalanításra kerülnek.

Steve Baker konzervatív párti parlamenti képviselő szerint, ez a tervezet egy jogkeret arra vonatkozóan, hogyan haladna a Királyság a Brexit után, kitartva amellett, hogy továbbra is folytatni szeretné a kereskedelmi kapcsolatokat az európai országokkal a négy éves tárgyalási idő alatt.

„A valóság az, hogy továbbra is folytatjuk a kereskedést” — mondta a Radio 4 Today c. műsorában. „Ne felejtsük el, hogy bemehetünk egy üzletbe és vehetünk minden féle árut, amelyet Kínában gyártottak, amellyel nekünk nincs is kereskedelmi megállapodásunk. Egyre több szolgáltatással kapcsolatos üzletünk van az Egyesült Államokkal, amellyel szintén nincs kereskedelmi megállapodásunk.”

A Brexit-párti Iain Duncan azt mondta, hogy a kormány „piros vonalakat” határozott meg az EU többi tagjával folytatott tárgyalásai számára, és azt is leszögezte, hogy nem fognak egyezséget kötni akkor, ha az ország nem ellenőrizheti a saját határait.

Azonban, George Osborne pénzügyminiszter szerint, ha arra kerülne a sor, hogy az ország elhagyja az EU-t, akkor gazdasági terv nélkül tenné ezt meg, amely drasztikus következményekkel járna, mint például adóemeléssel, a kiadások csökkentésével, annak érdekében, hogy stabilizálódjon az államháztartás.

A Britain Stronger in Europe egyik szószólója a következőket mondta: „A kilépés mellett kampányolóknak nincs hiteles tervük Britannia jövőjét illetően — minden, amit ajánlanak csak annyi, hogy tegyünk egy lépést a sötétbe, amely veszélybe sodorja a gazdaságunkat.” Hozzátette, hogy az EU elhagyása „bizonytalansággal teli évekkel fog járni, amely munkahelyeket, befektetéseket fog kockáztatni és magasabb árakhoz fog vezetni az üzletekben.”   Forrás: www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára