Már csak pár nap van az adóbevallás leadására Nagy-Britanniában: aki elkésik £100-ra vagy jóval többre is büntethetik 1

Ezrek készítik adóbevallásukat karácsonykor. Az online adóbevallás beadási határideje január 31. Elkészítését mindenki oda szorítja be időben, ahova tudja.

HMRC_Self_Assessment_tax_return

Tavaly több mint 23 ezren készítették el adóbevallásukat a kétnapos ünnepen. Szinte hihetetlen, de több mint 1500-an be is adták karácsony első napján. Természetesen a legtöbben (több mint félmillióan) a határidő napjára hagyták. Tavaly az online bevallás volt magasan a legnépszerűbb a 84,5%-os arányával.

Ha még nem adtad be, már csak online teheted meg pótdíj nélkül, ugyanis a papír alapú bevallás határideje 2019. október 31-én lejárt. Ha úgy gondolod, hogy túl sok adót fizettél itt találsz tájékoztatást a lehetőségeidről.

Az adóév mindig április 6-tól, következő év április 5-ig tart. Idén január 31-ig a 2019 április 5-ig tartó adóévről kell leadnunk a bevallást.

Na, de kinek kell leadnia?

  • ha egyéni vállalkozó vagy és bevételeid meghaladták az £1000-ot
  • partner vagy egy üzleti vállalkozásban
  • ha egyéb bevételeid vannak ingatlanok bérbeadásából
  • ha profitod származott részvényekből, borravalóból vagy jutalék
  • külföldről származott bevételed, ami után adóznod kell
  • külföldön élsz, de Nagy-Britanniában is kerestél pénzt

Aki alkalmazottként dolgozik, annak a munkáltatója intézi helyette ezt, így sokaknak most nagy kő eshet le a szívéről, mert nem kell csinálni semmit, de azért bőven vannak olyanok, akiknek ez az infó még hasznos lehet.

Adófizetés részletekben

A Brit adóhatóság (HMRC) tájékoztatása szerint sok tízezer kisadózó kerülhette volna el tavaly is, az egyösszegű befizetést egyszerűen a bevallás korábbi beadásával. Azoknak, akik december 30. előtt beadják a bevallásukat, lehetőségük van a részletfizetésre, ha kevesebb, mint 3000 Font a befizetési kötelezettségük. A brit adóhatóság szerint tavaly 50 ezren kérték ezt a lehetőséget, de nem adták be időben a bevallásukat. Akinek 3000 Fontnál kevesebb a tartozása és részletekben szeretné azt kifizetni, annak december 30-án éjfélig be kell adnia online az adóbevallását, és kérnie kell egy PAYE (Pay As You Earn) kódot.

A Késedelmes bevallás bírsága

Tavalyelőtt például a 10,74 millió adóbevallás 93,4%-a érkezett be időben. A késedelmes bevallás meglehetősen költséges passzió. A január 31. után érkezett bevallásokat a brit adóhatóság 100 Font késedelmi díjjal sújtja – akkor is, ha nincs adófizetési kötelezettséged, vagy időben befizeted adódat, és ez még nem minden.

Ha három hónapot késik a bevallással, akkor naponta újabb 10 Font késedelmi díjjal kell számolni, úgyhogy a 90 napos időarányos késedelmi díj és az eredeti 100 Fontos díj együttesen 1000 Fontra is rúghat.

Ha hat hónapot késik a bevallás, akkor az eredeti büntetésen túl vagy 300 Fontot vagy a tartozás 5%-át kell még kifizetni, attól függően, hogy melyik a magasabb. 12 hónapos késés esetén újabb büntetés adódik hozzá, és súlyos esetekben akár meg is duplázhatják az adófizetési kötelezettséget.

A jogaidról itt olvashatsz, ha van elfogadható mentséged a késedelemre.

Regisztrálás az online bevalláshoz

Ha a Regisztráció megtörtént, a kormány oldalán létrehozott profilodba bejelentkezve tudod elküldeni az adóbevallásodat. Ha ehhez segítség kell, azt itt tudtok kérni, szintén az HMRC oldalán.

Amennyiben elmulasztottad az október 31-ét, mint a papír alapú bevallás határidejét, még regisztrálhatsz az online bevallásra, hogy beadhasd azt 2020. január 31-ig. Ha azonban október 31. után adtad be papír alapú bevallásod, melynek nyomán megbüntettek 100 Fontra, az online adóbevallás nem fogja semlegesíteni a büntetést, ugyanis évente csak egy bevallás adható be.

Megosztás