Közeleg az adóbevallás leadásának határideje Nagy-Britanniában 1

Rengeteg embernek kell adóbevallást készítenie a szigetország területén is minden évben, és mivel eljött a leadási határidő, akik esetleg nagyon az utolsó pillanatra hagyták, vagy elfelejtették, azok tegyék meg minél előbb. Az online adóbevallás beadási határideje január 31…

Idén a Covid-járvány miatt azonban február 28-ig meghosszabbították a bevallás és a tartozások befizetésének határidejét.

HMRC_Self_Assessment_tax_return

Természetesen minden évben rengetegen vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják az adóbevallásuk elkészítését. Tavaly az online bevallás volt magasan a legnépszerűbb a maga 84,5%-os arányával. Ha még nem adtad be, már csak online teheted meg pótdíj befizetése nélkül, ugyanis a papír alapú bevallás határideje minden évben október 31. Ha úgy gondolod, hogy túl sok adót fizettél itt találsz tájékoztatást a lehetőségeidről.

Az adóév mindig április 6-tól, következő év április 5-ig tart. Idén január 31-ig a 2021 április 5-ig tartó adóévről kell leadnunk a bevallást.

Na, de kinek kell leadnia?

  • ha egyéni vállalkozó vagy és bevételeid meghaladták az £1000-ot
  • partner vagy egy üzleti vállalkozásban
  • ha egyéb bevételeid vannak ingatlanok bérbeadásából
  • ha profitod származott részvényekből, borravalóból vagy jutalék
  • külföldről származott bevételed, ami után adóznod kell
  • külföldön élsz, de Nagy-Britanniában is kerestél pénzt

Aki alkalmazottként dolgozik, annak a munkáltatója intézi helyette ezt, így sokaknak most nagy kő eshet le a szívéről, mert nem kell csinálni semmit, de azért bőven vannak olyanok, akiknek ez az infó még hasznos lehet.

Adófizetés részletekben

A Brit adóhatóság (HMRC) tájékoztatása szerint sok tízezer kisadózó kerülhette volna el tavaly is, az egyösszegű befizetést egyszerűen a bevallás korábbi beadásával. Azoknak, akik december 30. előtt beadják a bevallásukat, lehetőségük van a részletfizetésre, ha kevesebb, mint 3000 Font a befizetési kötelezettségük. A brit adóhatóság szerint tavaly 50 ezren kérték ezt a lehetőséget, de nem adták be időben a bevallásukat. Akinek 3000 Fontnál kevesebb a tartozása és részletekben szeretné azt kifizetni, annak december 30-án éjfélig be kell adnia online az adóbevallását, és kérnie kell egy PAYE (Pay As You Earn) kódot.

A Késedelmes bevallás bírsága

Tavalyelőtt például a 10,74 millió adóbevallás 93,4%-a érkezett be időben. A késedelmes bevallás meglehetősen költséges passzió. A január 31. után érkezett bevallásokat a brit adóhatóság 100 Font késedelmi díjjal sújtja – akkor is, ha nincs adófizetési kötelezettséged, vagy időben befizeted adódat, és ez még nem minden.

Ha három hónapot késik a bevallással, akkor naponta újabb 10 Font késedelmi díjjal kell számolni, úgyhogy a 90 napos időarányos késedelmi díj és az eredeti 100 Fontos díj együttesen 1000 Fontra is rúghat.

Ha hat hónapot késik a bevallás, akkor az eredeti büntetésen túl vagy 300 Fontot vagy a tartozás 5%-át kell még kifizetni, attól függően, hogy melyik a magasabb. 12 hónapos késés esetén újabb büntetés adódik hozzá, és súlyos esetekben akár meg is duplázhatják az adófizetési kötelezettséget.

A jogaidról itt olvashatsz, ha van elfogadható mentséged a késedelemre.

Regisztrálás az online bevalláshoz

Ha a Regisztráció megtörtént, a kormány oldalán létrehozott profilodba bejelentkezve tudod elküldeni az adóbevallásodat. Ha ehhez segítség kell, azt itt tudtok kérni, szintén az HMRC oldalán.

Amennyiben elmulasztottad az október 31-ét, mint a papír alapú bevallás határidejét, még regisztrálhatsz az online bevallásra, hogy időben beadhasd azt. Ha azonban október 31. után adtad be papír alapú bevallásod, melynek nyomán megbüntettek 100 Fontra, az online adóbevallás nem fogja semlegesíteni a büntetést, ugyanis évente csak egy bevallás adható be.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után