Ezrek készítik adóbevallásukat karácsonykor. Az online adóbevallás beadási határideje január 31. Elkészítését mindenki oda szorítja be időben, ahova tudja.

HMRC_Self_Assessment_tax_return

Tavaly több mint 23 ezren készítették el adóbevallásukat a kétnapos ünnepen. Szinte hihetetlen, de több mint 1500-an be is adták karácsony első napján. Természetesen a legtöbben (több mint félmillióan) a határidő napjára hagyták. Tavaly az online bevallás volt magasan a legnépszerűbb a 84,5%-os arányával.

Ha még nem adtad be, már csak online teheted meg pótdíj nélkül, ugyanis a papír alapú bevallás határideje 2019. október 31-én lejárt. Ha úgy gondolod, hogy túl sok adót fizettél itt találsz tájékoztatást a lehetőségeidről.

Az adóév mindig április 6-tól, következő év április 5-ig tart. Idén január 31-ig a 2019 április 5-ig tartó adóévről kell leadnunk a bevallást.

Na, de kinek kell leadnia?

  • ha egyéni vállalkozó vagy és bevételeid meghaladták az £1000-ot
  • partner vagy egy üzleti vállalkozásban
  • ha egyéb bevételeid vannak ingatlanok bérbeadásából
  • ha profitod származott részvényekből, borravalóból vagy jutalék
  • külföldről származott bevételed, ami után adóznod kell
  • külföldön élsz, de Nagy-Britanniában is kerestél pénzt

Aki alkalmazottként dolgozik, annak a munkáltatója intézi helyette ezt, így sokaknak most nagy kő eshet le a szívéről, mert nem kell csinálni semmit, de azért bőven vannak olyanok, akiknek ez az infó még hasznos lehet.

Adófizetés részletekben

A Brit adóhatóság (HMRC) tájékoztatása szerint sok tízezer kisadózó kerülhette volna el tavaly is, az egyösszegű befizetést egyszerűen a bevallás korábbi beadásával. Azoknak, akik december 30. előtt beadják a bevallásukat, lehetőségük van a részletfizetésre, ha kevesebb, mint 3000 Font a befizetési kötelezettségük. A brit adóhatóság szerint tavaly 50 ezren kérték ezt a lehetőséget, de nem adták be időben a bevallásukat. Akinek 3000 Fontnál kevesebb a tartozása és részletekben szeretné azt kifizetni, annak december 30-án éjfélig be kell adnia online az adóbevallását, és kérnie kell egy PAYE (Pay As You Earn) kódot.

A Késedelmes bevallás bírsága

Tavalyelőtt például a 10,74 millió adóbevallás 93,4%-a érkezett be időben. A késedelmes bevallás meglehetősen költséges passzió. A január 31. után érkezett bevallásokat a brit adóhatóság 100 Font késedelmi díjjal sújtja – akkor is, ha nincs adófizetési kötelezettséged, vagy időben befizeted adódat, és ez még nem minden.

Ha három hónapot késik a bevallással, akkor naponta újabb 10 Font késedelmi díjjal kell számolni, úgyhogy a 90 napos időarányos késedelmi díj és az eredeti 100 Fontos díj együttesen 1000 Fontra is rúghat.

Ha hat hónapot késik a bevallás, akkor az eredeti büntetésen túl vagy 300 Fontot vagy a tartozás 5%-át kell még kifizetni, attól függően, hogy melyik a magasabb. 12 hónapos késés esetén újabb büntetés adódik hozzá, és súlyos esetekben akár meg is duplázhatják az adófizetési kötelezettséget.

A jogaidról itt olvashatsz, ha van elfogadható mentséged a késedelemre.

Regisztrálás az online bevalláshoz

Ha a Regisztráció megtörtént, a kormány oldalán létrehozott profilodba bejelentkezve tudod elküldeni az adóbevallásodat. Ha ehhez segítség kell, azt itt tudtok kérni, szintén az HMRC oldalán.

Amennyiben elmulasztottad az október 31-ét, mint a papír alapú bevallás határidejét, még regisztrálhatsz az online bevallásra, hogy beadhasd azt 2020. január 31-ig. Ha azonban október 31. után adtad be papír alapú bevallásod, melynek nyomán megbüntettek 100 Fontra, az online adóbevallás nem fogja semlegesíteni a büntetést, ugyanis évente csak egy bevallás adható be.

FACEBOOK CSOPORTUNK

You May Also Like

Négy ember is eszméletét vesztette a Ryanair Budapestről Nagy-Britanniába tartó járatán

Az egyik a járaton utazó utas azt nyilatkozta, hogy a repülőút maga…

7 éve nem tombolt ilyen vihar Nagy-Britanniában: a Ciara vihar képekben

Az idei év harmadik komoly vihara, a Ciara nevet kapta a meteorológiai…

A brit állampolgársági teszt minta kérdéssora: most ingyen tesztelheted, hogy élesben átmennél-e

Sok angliai magyart foglalkoztat a brit állampolgársági vizsga, ami az állampolgárság megszerzésének egyik…

10 fontos dolog, amit az angliai magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana

Amióta Magyarország az EU részévé vált, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy…