Emberek milliói számára változott a munkaórákkal kapcsolatos törvény Nagy-Britanniában 1

Az Üzleti és Kereskedelmi Minisztérium által támogatott új törvényeknek köszönhetően a munkavállalók milliói örülhetnek szerte a szigetországban, ugyanis nagyobb beleszólást kapnak abba, hogy milyen időbeosztásban dolgozhatnak.

Emberek milliói számára változott a munkaórákkal kapcsolatos törvény Nagy-Britanniában 3

A törvény nemrégiben végre megkapta a királyi jóváhagyást, amelyet egyébként Blackpool South parlamenti képviselője, Scott Benton és Anderson bárónő terjesztettek elő. A kormány által támogatott munkavállalói törvényjavaslat kiszámíthatóbb munkaidőt biztosít az atipikus szerződésekkel – beleértve a nulla órás szerződéseket is – rendelkező dolgozók számára. Ez teljesíti a 2019-es Kiáltvány azon kötelezettségvállalását, hogy bevezeti a munkavállalók számára azt a jogot, hogy kiszámíthatóbb feltételeket kérjenek a szerződésükben.

A nulla órás szerződésekkel – és az atipikus munkavégzés egyéb formáiban – dolgozók az Egyesült Királyság rugalmas munkaerőpiacának fontos részét képezik; a kormánynak azonban eltökélt szándéka, hogy felszámolja a tisztességtelen munkamódszereket.

A kiszámítható munkavégzésről szóló törvény bevezeti a munkavállalók jogát arra vonatkozóan, hogy kiszámíthatóbb munkavégzési körülményeket / feltételeket kérjenek, ezzel orvosolni kívánja az egyes munkáltatók és az ilyesfajta munkákat végző munkavállalók közötti hatalmi egyensúlyhiányt, és egyben arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy merjenek bátrabban beszélgetést kezdeményezni munkaadóikkal a munkamódszereikről és az időbeosztásukról.

Kevin Hollinrake üzleti és kereskedelmi miniszter ezt mondta:

„Noha a nulla órás szerződések gyakran megfelelnek a rugalmasan dolgozni akaró munkavállalóknak és az eltérő igényű munkáltatóknak, igazságtalan, ha folyamatosan készenlétben kell állnia, hogy elérhetővé tegye magát olyan műszakokra, ahova előfordul, hogy végül be sem kell menni – ez a törvény segít megszüntetni ezt a fajta állandó bizonytalanságot. A boldogabb munkaerő megnövekedett termelékenységet jelent, ami hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, ezért támogattuk ezeket az intézkedéseket, hogy az Egyesült Királyságban több beleszólást biztosítsunk az embereknek a munkabeosztásukba.”

Ha a munkavállaló jelenlegi munkarendje nem biztosít kiszámítható munkabeosztást, vagy ha 12 hónapnál rövidebb határozott idejű szerződésről van szó, akkor hivatalos kérelmet nyújthat be munkarendjének megváltoztatása érdekében, hogy kiszámíthatóbb legyen. Amint egy munkavállaló benyújtotta a kérelmét, munkáltatójának egy hónapon belül értesítenie kell döntéséről.

Az intézkedések a munkavállalók számára nyújtott egyértelmű előnyök mellett a brit vállalkozások számára is hasznosak. Azokban az esetekben, amikor a kérelmeket elfogadják, a munkavállalók kiszámíthatóbb feltételeket kapnak, amelyek jobban megfelelnek egyéni körülményeiknek, ami magasabb munkával való elégedettséget eredményez. Ez számos előnnyel járhat a vállalkozások számára, beleértve a személyzet könnyebb megtartását, mivel a munkavállalónak nem kell új munkát keresnie ahhoz, hogy az igényeiknek megfelelőbb munkabeosztásuk legyen.

A Workers (Predictable Terms and Conditions) Act 2023 a Private Member Bills törvénycsomag része, amelyet a kormány az elmúlt néhány hónapban támogatott, megerősítve az Egyesült Királyság munkavállalói jogairól szóló törvényeit. Ezek a további fontos változások:

  • újszülöttek dolgozó szüleinek támogatása, legfeljebb 12 hét fizetett újszülött gondozási szabadsággal
  • megkövetelik a munkaadóktól, hogy biztosítsák, hogy minden kapott borravalót teljes egészében kifizessenek a munkavállalóknak
  • nagyobb védelem a várandós nőknek és a friss szülőknek az elbocsátás ellen
  • munkavállalók millióinak az első naptól jogot biztosítanak arra, hogy rugalmas munkavégzést kérjenek, és nagyobb beleszólást kapjanak abba, hogy mikor, hol és hogyan dolgoznak

Ez az új törvénycsomag az Egyesült Királyság rugalmas és dinamikus munkaerőpiacára épít, és önbizalmat ad a vállalkozásoknak ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsenek és befektessenek a munkaerőbe, lehetővé téve ezzel a hosszú távú gazdasági növekedést.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után