Emberek milliói kaphatják meg ugyanazt a fizetést heti 5 helyett heti 4 nap munkáért Nagy-Britanniában a mesterséges intelligencia segítségével 1

Egy új kutatás eredményei szerint a mesterséges intelligencia fejlődése miatt a következő tíz évben emberek milliói állhatnak át 4 napos munkahétre Nagy-Britanniában a korábbi heti öt munkanapról ugyanazért a fizetésért cserébe.

Emberek milliói kaphatják meg ugyanazt a fizetést heti 5 helyett heti 4 nap munkáért Nagy-Britanniában a mesterséges intelligencia segítségével 3

A független kutatószervezet, az Autonomy által közzétett adatok szerint 2033-ra az ország munkavállalóinak körülbelül 28%-a (8,8 millió alkalmazott) heti 32 órát fog dolgozni csak teljes munkaidőben. Nyolc olyan helyi önkormányzatot azonosítottak, ahol a munkavállalók a legnagyobb valószínűséggel a leghamarabb négynapos munkahétre térhetnek majd át, és ezek mindegyike délkeleten található.

Öt közülük a fővárosban, Londonban található, köztük a londoni City, Wandsworth, Westminster, Kensington és Chelsea, valamint Richmond upon Thames. Hozzájuk csatlakozik a hertfordshire-i St Albans, a berkshire-i Wokingham és a surrey-i Elmbridge.

„Ezen helyi önkormányzatok mindegyike megfelel azon kritériumnak, hogy a következő évtizedben dolgozóik 38%-a vagy még több alkalmas arra, hogy négynapos munkahétre térjen át mesterséges intelligencia segítségével” – áll az Autonomy jelentésében.

A Nemzetközi Valutaalap és a Goldman Sachs adatait felhasználva a kutatás a dolgozók termelékenységének javulására mutatott rá, miközben a fizetés és a teljesítmény megmarad, különösen az irodai munkák esetében. A technológia bevezetése a munkaidő csökkentésére szintén csökkentheti a túlterheltséggel összefüggő mentális betegségek és testi betegségek növekvő számát, emellett több időt hagyva a „a szabadidő kellemes eltöltésére és a társadalmi kohézió javítására”.

„Az Egyesült Királyság esetében – ahol a munkahelyi stressz, szorongás és depresszió jelentik ma az egyik legjelentősebb munkaerő-piaci problémát – ezeket a jóléti tényezőket nem lehet eléggé hangsúlyozni” – olvasható a jelentésben.

Nagy-Britanniában a munkavállalók 88%-ának – csaknem 28 millió főnek – legalább 10%-kal csökkenhet a munkaideje, ha bevezetik az ún. Large Language Model-eket (LLM). Az LLM-ek a mesterséges intelligencia egy fajtája, amelyet egész mondatok, bekezdések és akár esszék létrehozására képeztek ki. Eredetileg a nyelv előrejelzésére fejlesztették ki őket, de számos más dologra is használhatók, az ügyfélszolgálati chatbotoktól kezdve a személyi asszisztenseken át, magányos emberek számára beszélgetőtársnak. Londonban a dolgozók 89%-a legalább 10%-kal csökkentheti a munkaóráinak számát az AI termelékenységének növekedése miatt.

Will Strange, az Autonomy kutatási igazgatója szerint a mesterséges intelligencia fejlesztése „a négynapos munkahét új korszakát nyithatja meg mindenki számára”. „Kutatásunk új perspektívát kínál a mesterséges intelligencia jó hasznosításával kapcsolatos vitákban. A rövidebb munkahét a legkézzelfoghatóbb módja annak, hogy a mesterséges intelligencia előnyeit kézzel foghatóvá tegyük a munkavállalók és a vállalatok számára.”

A jelentés azonban a mesterséges intelligencia által az emberiséget fenyegető veszélyekkel kapcsolatos növekvő félelmek közepette született. Elon Musk azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia „egzisztenciális fenyegetést jelent” az emberiségre, figyelmeztetve arra, hogy most először kerülünk szembe valamivel, „ami sokkal intelligensebb lesz nálunk”.

„Nem világos számomra, hogy kontrollálni tudjuk-e majd – mondta –, de törekedhetünk arra, hogy az emberiség számára előnyös irányba tereljük” – mondta a hónap elején a buckinghamshire-i Bletchley Parkban az Egyesült Királyság mesterséges intelligencia-biztonsági csúcstalálkozóján.

Rishi Sunak, brit miniszterelnök azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának csökkentését globális szinten magas prioritásúnak kell tekinteni a járványok és az atomháború okozta fenyegetések mellett. Egy szélsőséges forgatókönyv esetén az emberek „teljesen elveszíthetik az irányítást a mesterséges intelligencia felett” – figyelmeztetett. Azonban hozzátette, hogy „ez azonban jelenleg nem egy olyan probléma, ami miatt éjjel nappal görcsölnünk kellene”.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után