Egész Nagy-Britanniában elterjedhet, hogy csak 4 napot kelljen dolgozni egy héten 1

A világ legnagyobb, a négynapos munkahét bevezetésére vonatkozó kísérletét „nagy áttörésnek” minősítették, miután a legtöbb érintett vállalat azt mondta, hogy a kísérletet követően a rövidebb munkahetet megtartják és állandósítják.

Egész Nagy-Britanniában elterjedhet, hogy csak 4 napot kelljen dolgozni egy héten 3

A kísérleti program eredményeit kedden mutatják be a parlamenti képviselőknek, mindeközben a kampányolók arra kérik a törvényhozókat, hogy minden brit munkavállaló számára biztosítsák a heti 32 órás munkarendet. A kísérlet során az Egyesült Királyság különböző ágazataiban összesen 61 vállalat kötelezte el magát, hogy 20 százalékkal csökkenti az összes alkalmazott munkaidejét, hat hónapra tavaly júniustól kezdődően.

Lényeges, hogy a cégeknek gondoskodniuk kellett arról, hogy alkalmazottaik bére ne csökkenjen. A részt vevő 61 cégből legalább 56 azt mondta, hogy folytatni kívánja a négynapos munkahetet, 18 cég pedig azt is megerősítette, hogy az alkalmazottak számára hivatalosan és véglegesen bevezette ezt az újítást.

Mindössze három cég mondta azt, hogy egyelőre szünetelteti a négynapos munkahetet szervezetében. A Cambridge-i Egyetem és az amerikai Boston College akadémikusai végezték a kutatást, a kísérletet pedig a non-profit 4 Day Week Global koordinálta az Autonomy agytröszttel és a 4 Day Week Campaign kampánycsoporttal együttműködve.

Az eredmények azt mutatták, hogy jelentősen csökkent a stressz és a betegségek aránya a rövidebb munkahéttel próbálkozó mintegy 2900 alkalmazott körében. Az alkalmazottak mintegy 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevésbé volt stresszes a teszt előtti időszakhoz képest, és a próba alatt a betegszabadságok száma körülbelül kétharmadával csökkent.

A jelentés szerint az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel maradtak a munkahelyükön, annak ellenére, hogy a teszt a „nagy felmondási” időszak közepette zajlott, amelynek során a dolgozók rekordarányban mondanak fel a cégeknél a nagyobb rugalmasság megtalálása érdekében. Mindemellett 57 százalékkal csökkent a részt vevő cégektől távozók száma az előző év azonos időszakához képest.

A szorongás, az alvási nehézségek és a kiégés szintje jelentősen csökkent, miközben több alkalmazott számolt be arról, hogy könnyebbé vált a gondozási kötelezettségeik menedzselése. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a vállalati bevételek enyhén, átlagosan 1,4 százalékkal nőttek a próbaidőszak alatt, és sokkal meredekebben, 35 százalékkal 2021 azonos hat hónapos időszakához képest.

Egy nagy cégnél azonban több alkalmazott is aggodalmáról számolt be a növekvő terhelés miatt, a munkájuk intenzívebbé válása miatt, vagy éppen azért, mert a rendelkezésre álló idő alatt a tennivalók hosszú listája halmozódott fel náluk. Az eredményekből az is kiderült, hogy egyes vezetők és alkalmazottak úgy érezték, hogy a hatékonyságra való összpontosítás kevésbé szociálissá tette a munkahelyet, ami különösen aggasztotta az érintett kreatív vállalkozásokat.

Joe Ryle, a 4 napos hét kampány igazgatója szerint a próba „nagy áttörést jelent” a négynapos munkahét bevezetése felé.

„A gazdaság legkülönbözőbb ágazataiban ezek a hihetetlen eredmények azt mutatják, hogy a fizetéskiesés nélküli négynapos hét valóban működik” – mondta Ryle úr. „Bizonyára eljött az ideje annak, hogy elkezdjük az egész országban bevezetni.”

Számos iparágból vettek részt szervezetek. Nyolc cég a marketing és hirdetési szektorban tevékenykedett, ezt követte hét a professzionális szolgáltatások terén, például egy vagyonkezelő cég Liverpoolban és egy biztosító Londonban. A jótékonysági és non-profit szektorból öt cég vett részt, köztük a Citizens Advice a Gateshead-ben. Az oktatási, a pénzügyi, az egészségügyi és az online kiskereskedelmi szektorban működő cégek is részt vettek benne – és még egy fish and chips bolt is Norfolkban.

A legtöbb cég úgy döntött, hogy minden alkalmazottjának a pénteket adja oda harmadik szabadnapként, míg néhányan azt mondták, hogy hétfőt vagy pénteket vehetik ki, megint mások pedig úgy döntöttek, hogy nincs fixen kijelölve, melyik legyen a harmadik nap.

A kutatók ragaszkodtak ahhoz, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a négynapos hét „készen áll a következő lépés megtételére a kísérletezés irányából a megvalósítás felé”. A kampányolók és az akadémikusok kedden az alsóházban ismertetik az eredményeket. Elnöke Peter Dowd, a munkáspárti képviselő, aki októberben előterjesztette a 32 órás munkahétről szóló törvényjavaslatot, amely a heti maximális munkaidőt 48 óráról 32 órára csökkentené az összes brit munkavállaló számára.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után