Elképesztő sokan hagyják ott a munkaerőpiacot betegségre hivatkozva Nagy-Britanniában, és rengeteg felnőtt egyáltalán nem is keres munkát 1

Egy nemrég közzétett jelentés szerint az 1990-es évek óta nem volt ilyen magas azoknak a száma, akik tartós betegség miatt hagyják el a munkaerőpiacot Nagy-Britanniában. A rossz egészségi állapot miatt gazdaságilag inaktív felnőttek száma a 2019 júliusi 2,1 millióról 2023 októberében elérte a rekordnak számító 2,8 millió főt – közölte a Resolution Foundation.

Elképesztő sokan hagyják ott a munkaerőpiacot betegségre hivatkozva Nagy-Britanniában, és rengeteg felnőtt egyáltalán nem is keres munkát 3

Ez a “leghosszabb ideig tartó ilyen jellegű emelkedés” a statisztikai adok rögzítésének kezdete óta. A brit kormány közölte a tavaszi költségvetés során, hogy a becslések szerint a tervezett intézkedések 300 000 munkavállalóval növelik a dolgozók számát az országban. Az alapítvány jelentése azután látott napvilágot, hogy az ONS azt mondta, hogy jelenleg a helyzet már ott tart, hogy az Egyesült Királyságban élő felnőttek több mint egyötöde nem keres munkát.

Az alapítvány jelentése szerint az életkori spektrum két végén volt a legmagasabb azoknak az aránya, akik tartós betegség miatt nem dolgoznak. “A fiatal és az idősebb korosztály együttesen a gazdasági inaktivitás növekedésének kilenctizedéért felelősek, ami komoly hatással lehet az egyének életszínvonalára és karrierútjára egyaránt” – mondta Louise Murphy, az Alapítvány vezető közgazdásza.

Az alapítvány szerint a tartós megbetegedések számának növekedése miatt az Egyesült Királyság az egyetlen G7 ország, ahol a foglalkoztatottság nem tért vissza a pandémia előtti szintre. Hozzátette ugyanakkor, hogy az inaktív dolgozók száma enyhén, 2,7 millióra csökkent 2023 decemberében.

A tartós megbetegedések növekvő tendenciája valójában már a világjárvány előtt elkezdődött 2019-ben, és 54 hónapja tart. A betegség miatti gazdasági inaktivitás növekedésének leghosszabb korábbi időintervalluma 55 hónap volt, 1994 és 1998 között.

Az Alapítvány felhívta a figyelmet a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium (DWP) adataira is, amelyek a támogatások iránti kérelmeket mutatják. Kiderült, hogy az egészségügyi problémákkal küzdők által igényelt támogatások számának növekedése “volt a legjelentősebb”, 2020-ról 2024-re ugyanis ezeknek a száma 68%-kal nőtt. A 16-17 éves korosztályban az új ilyen jellegű támogatási kérelmek száma pedig még meredekebben, 138%-kal nőtt.

Megvizsgálták a DWP-nek a munkaképesség-felmérés során rögzített egészségügyi állapotokra vonatkozó statisztikáit is, és kiderült, hogy sok segélyigénylő mentális egészségügyi problémákra és mozgásszervi problémákra hivatkozott. 69% állította, hogy küzd mentális egészségi zavarokkal, és ezzel párhuzamosan 48% mozgásszervi fájdalmakra panaszkodott.

A DWP szóvivője ezt mondta: “Gazdasági tervünk működik. Az infláció [az árak emelkedésének üteme] 3,4%-ra csökkent, a foglalkoztatás nőtt, a foglalkoztatottak száma rekord magas, és az inaktivitás csökkenni kezd.”

“2010 óta egymillióval csökkentettük a munkanélküli háztartások számát. 2,5 milliárd GBP-os Vissza a munkába tervünk több mint egymillió ember számára segít megszüntetni a munkába állás útjában álló akadályokat, és a közelmúltban meghozott költségvetési intézkedéseink a becslések szerint növelni fogják a foglalkoztatottak számát további 300 000 fővel.”

A hosszú távú gazdasági inaktivitás kezelése érdekében Jeremy Hunt pénzügyminiszter novemberben azt mondta, hogy szigorítanak munkára való alkalmassági teszteken és az álláskeresőknek járó támogatásokon ami által további 200 000 ember áll majd munkába a becslések szerint. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után